Трябва ли колите да имат предупреждение, че вредят както цигарите?

Според Андрю Симс е време да променим отношението си към автомобилите
28 сеп 2020 18:00, Нели Христова
42
Трябва ли колите да имат предупреждение, че вредят както цигарите?

Може и да ви звучи невероятно сега, но е имало времена, в които докторите са участвали в реклами на цигари и са окуражавали обществото да пуши.

А това е било позволено навсякъде - в барове, ресторанти, автобуси и дори самолети. Но сега кутиите с цигари идват при нас с предупреждение, че пушенето ни убива и снимки, които трябва да откажат пушачите от навика, който вече е доказано вреден.

Според автора, академик и активист - Андрю Симс, по същия начин ние трябва да преосмислим връзката си с автомобилите, както направихме с пушенето. Той е на мнение, че както кутиите с цигари, така и колите трябва да имат предупреждение, че вредят на нас и на хората около нас.

В началото на пандемията, когато целият свят бе блокиран, колите намаляха, а самолетите се приземиха, емисиите на въглероден диоксид намаляха със 17% по целия свят. 17 млн. тона по-малко въглероден диоксид бе излъчван всеки ден. Повече от половината се дължи на това, че почти никой не използваше автомобила си. В някои градове във Великобритания замърсяването на въздуха намаля с 60%.

"По света има повече от 1 милиард коли. И сега, когато преосмисляме начина си на живот, мисля че трябва да преосмислим и нащата "любовна афера" с автомобилите", казва Андрю Симс пред BBC.

"Интересното е, че както по въпроса с пушенето, така и в условията на пандемия, ние веднага взехме мерки за да запазим здравето едни на други. Вече не пушим на закрито, не издишваме дима в лицата на хората. Заради COVID-19 бързо се научихме да спазваме дистанция, да носим маски и да си мием ръцете. Свикнахме и с всички знаци, които ни съветват да го правим. Нормално е, когато нещо заплашва живота ни, да променим начина си на държание за да предпазим себе си, приятелите си, семейството си и останалите хора. Но защо се примиряваме с пандемията от мръсен въздух, когато можем да направим нещо по въпроса", пита Симс.

Затова той настоява да бъдат сложени надписи върху колите, които да ни предупреждават колко са опасни те и да ни насърчават да вървим пеш или да използваме колело.

Заради замърсяването на въздуха в ЕС умират близо половин милион души. Ефектът, който има то върху тялото ни, е плашещ. То може да предизвика сърдечни удари, инсулти, астма и да допринесе за ниска раждаемост и рак на белите дробове.

Гумите на колите също допринасят за замърсяването, но това е сфера, която е нерегулирана. Докато шофираме, те отделят микропластмаси, които стигат и до водните източници и ги замърсяват. Това се случва независимо дали автомобилът ни се движи на бензин, дизел, газ или е електрически. 

"Има още един голям проблем с колите и това е ефектът им върху промените с климата. Трябва да караш само 500 метра с модерна кола, за да разтопиш един килограм лед. От 2010 година SUV са вторият най-голям източник на увеличаващи се въглеродни емисии. Ако хората, които карат такива коли бяха нация, те щяха да са седмия най-голям замърсител в света. Предупредителните знаци върху колите ще ни напомнят визуално колко вредни са те както за природата, така и за човека и, може би, ще ни помогнат да променим отношението си към тях", обяснява Андрю Симс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелените и веганите отделят повече парникови газове заради диетата си и трябва да бъдат обозначавани с отличителни знаци.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Шегуваш, но няма да се изненадам, ако евробюрократите въведат и такова изискване.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно да вярваш в конспирации за да ти дойде на ум, че Ковид, екология и др. да си конспитации
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кравите трябва ли да имат табелки, че допринасят за парниковия ефект?
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се знаеше, че екологията ще е втора серия на организирания терор срещу населението. Ако сега и "извънземните" дойдат, ще взема да повярвам в конспирации
10
2
 
12
 
! Отговори
само питам преди 3 години
А на храната що няма предупреждение че е отровна като съдържа Ета или подсладители? А ваксините? Искат да ни заблудят че колите са най-вредни.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе от няколко дни излизат статии, че кравите и прасетата отделят газове които замърсявали повече от автомобилите. На тях лепенки ли ще им лепим или на салам ще ги правим ???
8
2
 
8
 
! Отговори
Свободното... преди 3 години
...движение на всеки един гражданин на ЕС е гарантирано! Нарушите ли го, зле ви се пише!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелените съвсем изтрещяха горките.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По улиците е пълно с нафтови кадилници. Който лъже на техническия преглед за изгорели газове -затвор.Тези дето не покриват нормите се спират от движение. Не може всеки ганьовец с нафтова печка да трови останалите хора.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва изключително празните, безполезни и извратени Б.О.К.Л.У.Ц.И... които мислят такива абсурди да си сложат по една табела предупреждаваща какъв елемент е насреща
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото важи и за бсп.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да имат предупреждение, че тежат два тона и заемат 10 кубически метра, а това е твърде голямо количество ***. И че паркирането на цялата тази ламарина за времетраенето на живота на автомобила вероятно ще ви струва повече, отколкото самият автомобил.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андрю Симс да спре да ходи в тоалетната защото не само замърсява природата но и я вмирисва.
1
8
 
5
 
! Отговори
мда преди 3 години
Дизелите вредят най-много. Почти всеки втори хвърля *** през ауспуха. А на техническия преглед се правят че мерят изгорели газове и ти заверяват че всичко ти е в норми. ЕС да се захване и с автомобилите.