Как ще изглежда първата българска хиперкола Alieno Arcanum?

Най-добрата й версия има мощност от 5221 к.с
2 окт 2020 15:13, Нели Христова
73
Как ще изглежда първата българска хиперкола Alieno Arcanum?

През лятото на 2018 година стана ясно, че българска компания от село Слащен, чиято работилницата се намира в съседното Туховища, планира да направи електрическа хиперкола с мощност над 5000 к.с. Тогава проектът бе на етап картинки, без макет в реални размери, нито готов прототип. Оттогава нещата в тази посока не са се развили много, но все пак има няколко интересни нови нюанса. Преди 2 години бяха показани само компютърно генерирани снимки на екстериора, сега се появиха и на интериора.

Твърди се, че в най-добрата си версия - RP5, Arcanum ще има мощност от 5221 к.с. и 8880 Нм въртящ момент. Това трябва да доведе до максимална скорост от около 488 км/ч и съотношение мощност/тегло от 2,64 к.с./кг.

Alieno Arcanum, който на външен вид наподобява Lamborghini Aventador, има две отварящи се нагоре врати, изработени от карбон и кевлар. Дори пътниците с височина над два метра трябва да могат да се качват лесно. С многобройните си шестоъгълници интериорът изглежда също толкова ъгловат, колкото екстериора. Многобройните дисплеи пък са поразителни. "Искаме клиентите ни да се чувстват сякаш са в пилотската кабина на космически кораб", обяснява главният дизайнер на компанията Енчо Енчев, цитиран от изданието Motor. Той признава, че сред източниците му на вдъхновение са научно-фантастични филми като "Аватар" и "Прометей".

Дисплеите показват и изображенията от камерите, които заменят външните огледала. Същото важи и за изображенията от другите камери (Arcanum има 17 от тях). Пътниците могат да решат на кой дисплей да се показват, защото потребителският интерфейс дава възможност за преместване на приложения, изображения и информация от един екран на друг. Мултифункционалният волан също има вграден сензорен екран. Ако шофьорът се чувства объркан от многото дисплеи, той може да изключи всички големи монитори и да контролира основните функции чрез волана.

Още за хиперавтомобила Alieno Arcanum четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
ахххха преди 3 години
това е като Ф16 -70 - само на стадий чернова и чертеж, но поне американците изкарват пари на зелено, а тези деца само мечтаят.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще изглежда - нереализирана и непродаваема
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Не, няма. Имената и маркетинга са важни. Трябва да е нещо лесно запомнящо се и сравнително приятно за ушите на пазарите, които ще го купуват.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз имам въпрос. Колата, ако ще е българска, няма ли достойно българско име за нея?Май е време да покажат пак по телевизията "Криворазбраната демокрация". Пардон - "цивилизация".
47
0
 
9
 
! Отговори
Басси напредъка преди 3 години
През 2018г. проектът бе на етап картинки, без макет в реални размери, нито готов прототип. Оттогава нещата в тази посока не са се развили много, но все пак има няколко интересни нови нюанса. Преди 2 години бяха показани само компютърно генерирани снимки на екстериора, сега се появиха и на интериора.С едно изричение . Преди са имали картинка само на външния вид , а сега имат картинка как ще е и вътре ....ОГРОООМЕН НАПРЕДЪК ..... След още 5-6г. ще имат и картинка как ще изглежда багажника .
46
0
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Още преди да прочета статията бях сигурен , че просто някой е успял да разблокира скрит тунинг на Ниид фор спиид "Ъндър граунд"
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах, прототипа готов ли е, или е още на етап компютърно генериран образ. Доколкото знам, в тези села се отглежда само тютюн.
44
0
 
12
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Българска компания от село Слащен, планира да направи електрическа хиперкола с мощност над 5000 к.с.-----------Видяхте ли, бе, "граждани", видяхте ли кви коли провим на Село, а!?Е, остана ни само да намерим 5 000 коня!!!!!!
43
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
като чуя българско и бягам усвет. пред 20 год обаче не беша така. Циганизирха ни дори и манталитета
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ни занимавали с тези помаци бря.
41
0
 
3
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, я не се излагайте.
40
0
 
4
 
! Отговори
Дотук добре! преди 3 години
Остава да се уточни и малката подробност къде точно и на какъв път у нас ще се кара въпросната кола с тая максимална скорост...А ако не намерят, то поне да турят на видно място в купето й един стикер: "Да се кара само навънка!!!"
39
2
 
2
 
! Отговори
амед преди 3 години
До много хейт - ахмед е тук и цъка минуси ахаха
38
0
 
17
 
! Отговори
У преди 3 години
Може да ползват някакви различни единици за конски сили! Аз още 90 те съм виждал китайско касетофонче 2х800Вата, че и по- мощни
37
0
 
0
 
! Отговори
amed doganq преди 3 години
амед доган: да, добре,
36
2
 
0
 
! Отговори
До Чирона :D преди 3 години
Явно някой трябва да ти обясни разликата между ел.двигател и ДВГ.https://youtube/watch?v=WvHCtaIrkEsТролейте в София са по мощни от Ферари/Ламбо/БГТ ...
35
1
 
9
 
! Отговори
много хейт преди 3 години
колеги, аз се посмях доста, нали осъзнавате, че цялата работа е нечия детска мечта..за 2 години да нарисуват интериор.на лист хартия ми дайте 5 минути и да видите..хубаво е да имаме мечти, но за да стане нещо повече от картинка и да не хейтим или се смеем, да видим ателието на ентусиастите и тогава, препоръчвам да се запознаят с хърватите, създали Римак - скоро четох, че бугати ще откупи правата за серийно производство, но преди години извадиха реален действащ автомобил, при това тествана на пис
34
3
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
То в Тиквария вече една карфица не се произвежда,тез щели да произвеждат хипер,супер,гига,мега кола невиждана не само в нашата галактика ами във всички галактики по света и у нас)))
33
1
 
5
 
! Отговори
меринджей преди 3 години
Българска "хиперкола", звучи като ескимоски "хипердомати".
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако картинката на интериора я правят 2 г. значи след 15 г. ще направят чертежа на двигателя.