Подготвени ли са пожарникарите за възхода на елколите?

Те лесно се запалват, но как се потушава пожарът?
13 окт 2020 16:22, Нели Христова
8
Подготвени ли са пожарникарите за възхода на елколите?

Голяма част от пожарникарите в САЩ не са подготвени за гасене на електромобили и хибридни автомобили. Близо 1/3 от запитаните огнеборци признават, че изобщо не са обучени да гасят коли на батерии, а над 50% не са получили протоколи или инструкции, според които да действат в случай на подобен инцидент, съобщава Bloomberg, цитиран от Autonmedia.

Заключението е на Националния съвет по безопасност на транспорт (NTSB), който е установил, че едва 25% от американските пожарникари са подготвени за гасенето на електромобили, като са запознати със спецификата на борбата с огъня в случаите, в които пламъците обхванат клетките на акумулатора.

Всеки втори огнеборец, разпитан от NTSB, признава, че не е преминал инструктаж за гасене на литиево-йонната батерии на електромобил, а близо 2/3 от пожарните служби в Щатите (в това число влизат и подразделенията от доброволци) нямат необходимата екипировка и технически средства за справяне в подобни случаи, като това се дължи на недостиг на средства.

Според статистика от края на 2018 година, пожари са възникнали само при 3% от пътно-транспортните произшествия със загинали хора в тях. От тези случаи само 2% са с електрически автомобили, но се очаква това да се промени в близките години, тъй като популярността на превозните средства на ток расте, а техните акумулатори все още имат склонност към възпламеняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Както пророчески е казал поета: "Не се гаси туй що не гасне".
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да загасиш литий.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да питат нашия маркуч ко да праят
5
7
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Немали технически средства, ми Мъск да им осигури като му се пали продукцията. Нали е баровец, и къде са му сателитите за 5ж, на глyпeндepa?
4
4
 
10
 
! Отговори
Курти преди 3 години
Оставят ги да изгорят екологично :)
3
0
 
6
 
! Отговори
Tesla преди 3 години
Не се...... оставят се да изгорят....
2
3
 
8
 
! Отговори
хаха преди 3 години
в статията става въпрос за АМЕРИКАНСКИТЕ пожарникари.....а в заглавието за нашите...или ние сме вече щат на Америка офицялно !!!??
1
4
 
6
 
! Отговори
шоп преди 3 години
A за небостъргачите - готови ли са?