Какво си "открадна" СССР от световното автомобилостроене?

Някои кражби са нагли, за други Съюзът си плаща
19 окт 2020 20:10, Нели Христова
108
Какво си "открадна" СССР от световното автомобилостроене?
Снимка: Flickr

Не е тайна, че автомобилната промишленост по времето на СССР значително изостава от тези отвъд Желязната завеса - било заради ограничените ресурси, било заради слабостите на плановата икономика, или може би защото най-добрите учени и инженери работят за нуждите на армията. Каквото и да е обяснението, факт е, че руските автомобилни конструктори често са принудени да взаимстват технически и дизайнерски решения, създадени от други.

Ето и най-драстичните примери за това "взаимстване". В някои случаи то си е чиста кражба, а в други СССР плаща на чужди компании, за да ползва техни технологии, сред които има дори задвижващи агрегати. Историята с "Жигула" (ВАЗ-2101) и FIAT 124 е добре известна, но има и други интересни случаи.

ГАЗ-А (Ford Model A)

Още през 1929 година управляващите в СССР закупуват оборудване и документация от Хенри Форд. Благодарение на тях е създаден автомобилът ГАЗ-А (на снимката), който всъщност предсталява копие на легендарния Ford Model A (на следващата снимка). От руската кола са произведени общо 42 000 бройки, като първата серия от тях напълно повтаря Ford Model A Standard Phaeton.

При втората серия са направени някои промени в системата за захранване на двигателя. Предната част на ГАЗ-А също е различна, тъй като е опростена. Впрочем това също не е идея на съветските конструктори, а е взаимствана от товарния Ford AA, който също получава руски "вариант" - ГАЗ-АA.

Москвич 400 (Opel Kadett)

Съветският съюз се възползва от спечелването на Втората световна война и най-вече от факта, че в окупираната от него зона на Германия остават заводи на BMW, Auto Union и Opel. В последния те откриват пълна документация за създаването на Opel Kadett, както и оцелели от бомбардировки напълно здрави прототипи. Те са откарани в Москва, където в местния автомобилен завод е разработен "Москвич-400" (на снимката), а по-късно и "Москвич-402".

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украли!
73
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На времето,щях да купувам Москвич 407 само на 20хил.км,запазен в едно село стоял години в една салма между сеното.Беше...пушка,боя,двигател,без корозия.Договорихме се за цената и след няколко дена отидох да го взема.Посрещна ме собственика притеснен,каза ми че го изкарал за последно да покара из селото,но на един завой колата поднесла,било кално и се бутурясал отпред в спряла...каруца,решетката и радиатора бяха огънати.Помоли ме да изчакам да ги оправи,но отказах.Така се разминах с един уникат.
72
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Първата ми кола беше лада. Тъй че какво да ви кажа... Имам все още и УАЗ -ка, по-добре че никой вече не ги купува.
71
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Не съм карал съветска кола,но съм чувал,че са много...яки;правени от претопени германски каски и...танкове.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Херберт Ефремов е на 87 години и още работи активно.
69
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм чувал или виждал руснак да изобрети нещо, само краде. Самовара може да се припише на алкохолиците, ама и там се съмнявам. Може да са го краднали от африканците.
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56 както о 40 % от руснаците мислят че слънцето се върти около земята
67
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към американофилите Поне се ограмотявайте малко , и не си затваряйте очите за престъпните неща в режима на САЩ Прочетете за "операция Кламер "примерно Ще разберете как работи "демократичния" САЩ Какво да се учудва човек . Виждаме ,че когато им изнася не се колебят да работят с организации като Ал Кайда , ИДИЛ. Иначе все се правят на застъпници за мир , общочовешки ценности, демокрация и не знам си какво още Лицемерие подплатено с пари и алчност - това са управителите на САЩ
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вярно е че доста германски учени отиват в USA но там създават ресурс в медицината-ортопедия ,травматилогия,кардиология ,съвременната медицина на оцеляването в морето и авиацията използувани по цял свят,а в съюза не постигнаха нищо даже държавните им глави идваха да ги лекуват и оперират американци
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Форд , Порше , респективно фолксваген , сименс , кодак и кой знае още колко , все компании намерили възхода и разцвета си , благодарение на Хитлер и нацисткия режим Сименс е създавала газовите камери , ама не виждам да им пречи в днешно време
64
2
 
1
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименtova rusko izobretenie e nemsko.konstruktora e ugo shmaizer.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юнкрите са американска технология купена от нацистите. А форд дава много технологии и цели негови заводи работят за германците .А иначе последната по известна технология която САЩ купуват е вертикалното излитане на ф35 .Това е съветска ,а не руска технология купена от САЩ ;) Всеки купува технологии. А форд харесват микрубуса на съветските студенти щото е много удобен да караш каботници. Цял автобус е много скъпо като гориво поддръжка цена и е по бавен от микробуса .
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой прибра и реабилитира немските учени - военнопрестъпници след ВСВ - ами САЩ кога ще се пусне статия затова - ами никога Промишлен шпионаж - дума , която не съществува в САЩ и Запада както и нямат дума за корупция - буахахаххахахахАма като има хора да се връзват , що пък да не
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите само в това ги бива, да крадат. Само че алкохолът направи руснаците да не могат дори да копират технологиите на запада. Сега ги замесват китайците. Крадат на поразия жълтурите.
60
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А САЩ изобщо не прибраха всички нaцистки учени в замяна на пълна амнистия за извpaщенията им. И не само учени де...
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
микробус е модел на ФВ ,даже лъка и стрелата са измислени извън Русия ,а армията им винаги е била въоръжена или със западни оръжия или такива копирани и неуспешно модифицирани като Макаров(валтер ППК) Калашников (СТГ 44)шмайзер(ППШ) и други разни измишльотини с нелегално производство за захранване на Хизбула ИРА ЕТА ИДИЛ и какви ли не издънки на коминтерна от около 100 г
58
1
 
8
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Почти всичко е измислено от немците и откраднато от съюзниците.
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми що американците не откраднат технологиите на C-400? Да купят една батарея, Русия няма да им откаже да продаде, пък и винаги мога да купят чрез трети държави, и да разглобяват и да направят по-добра система, но вече 20 години не могат да настигнат Русия, въпреки че имат 16 пъти по голям бюджет за военни технологии. А Русия 90те беше на нулата, като след втората световна тотално съсипана, и пак изпревати Запада!
56
1
 
0
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименvzemi izlez ot cherveniya oblak
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49"А знаете ли кой създава първия микробус?Правят го двама стиденти в СССР"Знаем, че освен, че драскаш неверни неща, си напълно неграмотен."висшиА""по ??? късно""констрОират""стАкло""прекЪляват"И такива като теб сте тръгнали да давате акъл. Ще ви изринем всичките!