Маслото на скоростната кутия: Кога да го сменим?

Маслото в трансмисията е подложено на повече тормоз
Обновена: 22 окт 2020 22:05 | 22 окт 2020 22:05, Нели Христова
13
Маслото на скоростната кутия: Кога да го сменим?

Всеки - или почти всеки - шофьор знае колко важна е редовната смяна на маслото в двигателя. Но далеч по-малко са онези, които се замислят за маслото в скоростната кутия. А много често то се нуждае повече от вниманието им.

Защо е необходимо да се обслужва трансмисията? Маслото в нея всъщност е подложено на повече тормоз. Маслото в двигателя по-често работи при оптималните температури, за които е създадено - просто защото двигателят се загрява от вътрешното горене, и има по-ефективно охлаждане. В скоростната кутия нагряването идва само от силите на триене, и тя доста по-често прегрява. При топло време и натоварен режим на работа температурата в трансмисията може да надвиши тази на двигателя с 15-20 градуса по Целзий. А прегряването ускорява деградацията на маслото.

Отделните компоненти в скоростната кутия се износват от триенето един в друг. Стружките попадат в маслото и единственият начин да се отстранят, преди да са започнали да запушват тънките канали, е именно подмяна на маслото. В редукторните кутии тези стружки са основно стоманени. В механичните скоростни кутии към това се добавят частици от износените синхронизатори - месингови, бронзови и от различни композити. При автоматиците и вариаторните кутии има и отпадъци от фрикционните дискове. Да не забравяме също и за праха, който прониква през клапаните при цикъла прегряване/охлаждане. При газене в дълбоки локви вътре може да попадне и вода.

Съвременните "даунсайзнати" двигатели с турбокомпресори влошават положението, защото създават по-висок въртящ момент и товарят повече трансмисията. Изглежда очевидно, че тя се нуждае от известно внимание, за да се справи. Но колко внимание? Тук производителите не са в състояние да дадат еднозначни отговори. Руското списание "За Рульом" наскоро се обърна за препоръки към няколко основни производители и получи отговори, които се разминаваха дори за марки от един и същи концерн (и с едни и същи агрегати в тях). Причините вероятно са много, и сред тях е фактът, че всяка марка си има своя политика за следпродажбено обслужване.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Pen преди 3 години
"даунсайзнати" двигатели? Баси простите журналисти/преписвачи........
11
4
 
3
 
! Отговори
Копитото преди 3 години
Един съвет ако маслото не е сменяно редовно и навреме по-добре никога не го сменяй. Ако подминеш времето за смяна и то с доста със смяната на маслото очаквай да си смениш и скоростната кутия. Случаите са безброй. Но определено смяната редовно и навреме е доста по-полезна. На дядо ми колата автоматик lexus някъде към 280000 километра и никога не е сменяно масло на трансмисия. Когато имаме от около 14 години...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако карате класически автоматик с хидротрансформатор сменяйте на 60 000 и няма да съжалявате,много по-евтино е да сменяш маслото отколкото да я ремонтираш
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин от УгърчинМи аз съм с 10-годишна Vauxhall Corsa D и първата ми работа като я купих беше да сменя де що има масла за източване. Кара като нова в момента
8
5
 
5
 
! Отговори
Изплашена преди 3 години
Хайде, холан, да не пишем такива глупости по време на пандемия! Или дайте нещо за Ковида, или изобщо не давайте нищо!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проста статия за опростяли читатели от Нела Универсалната!На съвременните слоростни кутии не се сменя маслото, напр. новото масло е по агресивно към уплътненията! Стружките се събират върху магнита във всяка скоростна кутия, ама *** мисли, че превключва с оня кожения микрофон! Има още много неща ама не са за разправяне!
6
0
 
19
 
! Отговори
Те преди 3 години
Ония маймуни в Италия и Германия не си сменят маслото и после *** ходи да съживява старата кошница.
5
0
 
13
 
! Отговори
Az преди 3 години
Приста ойл, монбат и гуми баба вида ги сменям 1 път на 30г, сега това по начесто, а?
4
1
 
16
 
! Отговори
до аз-а преди 3 години
Ако използваш приста ойл - на всеки 15-20 години
3
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 години
На жигулето на колко да го сменям?
2
3
 
20
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Жените си сменят маслото на секи 28 дни.Ама за всеки автомобил е различно.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки производител има предписания кога да се сменя .Хубаво е да се сменят и филтрите.Не забравяйте маслото е "живата вода" на всеки механичен детайл.