ООН предупреждава: Старите коли са замърсяващи и опасни

Някои от тях са опасни за шофиране
26 окт 2020 22:00, Нели Христова
132
ООН предупреждава: Старите коли са  замърсяващи и опасни
Снимка: БГНЕС

Стари, замърсяващи и опасни - колите втора употреба, изнасяни с милиони, са заплаха за развиващите се страни, защото липсват достатъчно норми за регулирането на тази търговия. Това се посочва в публикувания днес доклад на Програмата на ООН за околната среда, предаде АФП.

Европейските страни, които са над половината от световните износители (три милиона частни коли годишно между 2015 и 2018-а), изпращат старите си автомобили най-вече на изток, но и в Нигерия и Либия.

Япония ги пласира в Близкия изток и страните от южната част на Африка, а САЩ - в Мексико и ОАЕ.

Може би в богатите държави някои смятат, че е полезно да се осигурява втори живот на достъпна цена и възможност за транспорт в други страни. В страни като Кения и Нигерия повече от 90 процента от автомобилите, закупени днес, са втора употреба.

Но на практика, експертите на ООН установяват, че много от автомобилите, изнасяни в по-бедни страни страни, не отговарят дори на минималните стандарти за замърсяване на въздуха и често са опасни за шофиране. Наред с това в такива страни са твърде малко правилата за контрол на качеството на превозните средства.

В пристанището в Амстердам бе направена инспекция от нидерландските власти в края на 2019 година. Средната възраст на колите бе 18 години. От тях 93 на сто имаха норми Евро 3 и по-ниски. Част от колите не са били годни за употреба, а някои са били със свален катализатор.

Гледката не беше приятна, подчертава Роб де Йонг, който ръководи отдела Трайна мобилност към Програмата на ООН за околната среда. "Повечето от тези коли са много стари, замърсяващи, харчат прекалено много и са опасни", допълва експертът.

Днес в световен мащаб на път са около 1 милиард свтомобили. Очаква се този брой да се удвои до 2050 г., като голяма част от растежа идва от продажбите на употребявани автомобили в страни с по-ниски доходи, отбелязва Брад Плъмър в "Ню Йорк Таймс"  във връзка с предупреждението на ООН. Транспортът вече е виновен за една четвърт от емисиите въглероден диоксид, които бързо нагряват планетата. А в много африкански градове автомобилите и камионите са се превърнали в доминиращ източник на замърсяване на въздуха, което вече убива над 3 милиона души по света всяка година, отбелязва в статията си автора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Фелшер преди 3 години
Забрана на всички дизели на 10г.....Кансерогенни финни частици,едно време нямаше дизелови леки коли в България и нямаше такова замърсяване на въздуха и масов мор...
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навит съм да карам електрически автомобил, ако ми го подари някой!
97
0
 
2
 
! Отговори
Видими резултати.... преди 3 години
Е,то ние в БГ сме си бунището на Европа всичко ни е боклyка на западняците.....
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нйе пък предупребдаваме ООН за рушвета със Маслините ;))) опааа Ваксините ..... :) да си гледа Лоби Интереса
95
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
До ggggООН предупреждава за опастностите които крият жени за една нощ !
94
0
 
4
 
! Отговори
FF преди 3 години
ООД...такова де ООН , да трае,вместо да насърчава комерсиализма да си гледа ковид далаверинга..че стана една рушветчийница там...ваксинки,тестчета да върви бизнеса...След като 6.5 литра бензин може да е еко...в нормите така и всички цикалки моторчета в Европа може да са.Който не е ходил в Австрия да види пушещи дизели да ходи.Таз паранноя с дима понеже е виден е шизофренна.Тия дето пласкат на бензин а не виждат тоулола дето им скърца по зъбите...*** така е за невидимото не се говори.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше скеч на едно английско комедийно дуо. Казваше се Да убием бедните. За това си спомних, като прочетох за мнението на Оооо, не!
92
0
 
6
 
! Отговори
ООН преди 3 години
Тези да ми дадат пари и ще си купя кола на ток.
91
1
 
5
 
! Отговори
gggg преди 3 години
някой случайно да знае как да си намеря жена за една нощ
90
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Корупцията и лобистите са стигнали и до ООН
89
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Докато нямаме истински пунктове за ГТП, стари дизелчета с изтърбушени катализатори ще ни тровят. Особено в София е нещо страшно, по светофарите не се диша. В другите градове автопаркът не е по-добър, просто колите са по-малко. Не знам какви коли се внасят при нас. Едната ми дизелова е на 350 000км, чисто нова, никакви проблеми не съм имал досега. Другата на 150 000, все още е като излязла от магазина. Или си купувайте коли с проверена история или нови от магазина, другото е скрап.
88
0
 
16
 
! Отговори
Пейо преди 3 години
Дойде ли зимата започва тази песен.Дойде ли Нова година започва песента за увеличаване на гражданска отговорност!*** сме си и овце !
87
0
 
16
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Изказването носи тънък подтекст който трябва да се разбира така: заради бедняците се изнасят трошките и бедняците ги карат и замърсяват нашия въздух който ние дишаме , ако ги няма бедняците няма да има и стари авто
86
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият изход е, тези, които нямат пари за нов електромобил, да бъдат наказвани с такси и данъци. Щом нямат пари, да ги глобим! Те са виновни, че умират малките тюленчета.Само да не мислим, примерно, за това, че само един от презокеанските кораби, с двигател с размер на еднофамилна къща, горящ тонове мазут, бълва повече *** от цял град със стари автомобили.
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ми...като нямам пари за кола, ще си купя КОН! Шефът ми има 3 коли, иска да купува 4-та...а са 2-*** в семейството. Когато му го набивам в очите, казва, че никъде не пишело, че аз трябва да имам кола...Майната му! Ще си купя КОН!
84
1
 
23
 
! Отговори
11 преди 3 години
С тия заплати толкова. Всеки иска да нова кола, но на тая мизерия.... Ще караме на 20г. Коли и така....
83
2
 
18
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Мойта е нова - от 2005 е.
82
0
 
20
 
! Отговори
. преди 3 години
Да, ама тези коли са единствения начин някои хора в бедни страни включително у нас да си имат кола!
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София рядко ще видиш да се движи кола със софийски номер, която да е с по-нисък стандарт от Евро 4-----Евростандарта нищо не значи.Едно БМВ с Евро 6 като е с 4 или 5-литров двигател, пак харчи колкото три малки.
80
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ООН трябва да се закрие.Това е остаряла организация пълна с чиновници,които само констатират и не предлагат решения.Кой ще кара стара кола ако има пари за нова?Значи къде е проблема и какво се установява на практика?!