ООН предупреждава: Старите коли са замърсяващи и опасни

Някои от тях са опасни за шофиране
26 окт 2020 22:00, Нели Христова
132
ООН предупреждава: Старите коли са  замърсяващи и опасни
Снимка: БГНЕС

Стари, замърсяващи и опасни - колите втора употреба, изнасяни с милиони, са заплаха за развиващите се страни, защото липсват достатъчно норми за регулирането на тази търговия. Това се посочва в публикувания днес доклад на Програмата на ООН за околната среда, предаде АФП.

Европейските страни, които са над половината от световните износители (три милиона частни коли годишно между 2015 и 2018-а), изпращат старите си автомобили най-вече на изток, но и в Нигерия и Либия.

Япония ги пласира в Близкия изток и страните от южната част на Африка, а САЩ - в Мексико и ОАЕ.

Може би в богатите държави някои смятат, че е полезно да се осигурява втори живот на достъпна цена и възможност за транспорт в други страни. В страни като Кения и Нигерия повече от 90 процента от автомобилите, закупени днес, са втора употреба.

Но на практика, експертите на ООН установяват, че много от автомобилите, изнасяни в по-бедни страни страни, не отговарят дори на минималните стандарти за замърсяване на въздуха и често са опасни за шофиране. Наред с това в такива страни са твърде малко правилата за контрол на качеството на превозните средства.

В пристанището в Амстердам бе направена инспекция от нидерландските власти в края на 2019 година. Средната възраст на колите бе 18 години. От тях 93 на сто имаха норми Евро 3 и по-ниски. Част от колите не са били годни за употреба, а някои са били със свален катализатор.

Гледката не беше приятна, подчертава Роб де Йонг, който ръководи отдела Трайна мобилност към Програмата на ООН за околната среда. "Повечето от тези коли са много стари, замърсяващи, харчат прекалено много и са опасни", допълва експертът.

Днес в световен мащаб на път са около 1 милиард свтомобили. Очаква се този брой да се удвои до 2050 г., като голяма част от растежа идва от продажбите на употребявани автомобили в страни с по-ниски доходи, отбелязва Брад Плъмър в "Ню Йорк Таймс"  във връзка с предупреждението на ООН. Транспортът вече е виновен за една четвърт от емисиите въглероден диоксид, които бързо нагряват планетата. А в много африкански градове автомобилите и камионите са се превърнали в доминиращ източник на замърсяване на въздуха, което вече убива над 3 милиона души по света всяка година, отбелязва в статията си автора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
8
 
! Отговори
Истината 2020 преди 3 години
Във вечерното шкафче на Боко Тиквата има пари за 500 нови коли за български семейства, клас А икономични.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои хора не са изградили собствени ценности и възгледи, и затова влизат в политиката да налагат субективното си мнение като по-важно от това на другите 'нисши смъртни'.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристалина Георгиева е в ООН но не дават долари на бг за да си купим нови коли,
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато другарката капиталистка Нинова стане пием, всички ще можем на караме нови джипки джиели 4матик купе, но сега пиема Бойко Борисов и ГЕРБ ни пречат да караме нови джипки джиели 400 4матик купе!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаааа, сиромашки мечти "държавна заплата". Та те са ниски! Не знам за колко работите, но да се мечтае за държавна заплата си е абсолютно дъно.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво предлагат ООН да бият хората със стари коли и да ги вкарват в затвора така ли и само богатите да карат коли щото те могат да си позволят нова
33
1
 
2
 
! Отговори
Най-лудия преди 3 години
Най-луд е моя съсед. Качваме се в една бракма, викаме ква е тая ***?Един имаше да ми дава 1000 лв, вика и му я взех. Тя колата струва 600лв, почти за брак - оня има да му връша още 950 лв. ХАХАХА
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-лесно е да живееш на държавна заплата и да нареждаш кое правилно и кое не.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колата е консуматив, както е телевизора или телефона. Така мислете, а не като купите някой покойник от Дупница, да се надявате да го завещаете на внуците.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата трябва да осигури нови коли безплатно, както трябваше да направи с маските.Не става само с глоби и полицейски тормоз.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите коли са замърсяващи. Абсолютно безспорен факт. Но местните "преуспели" недоучили от мързел и тъппота, философи, ще ти обяснят, че ония с акъла и с парите нищо не разбират.
28
0
 
11
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Едно време имаше коли милионки мерцедесите даже надхвърля ха още карат 124 ки а един спринтер 2010 г на един колега оня ден на 250 реални хвърли двигател радост за сервизите
27
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
С премиер като Бойко ще гледаме хубавите коли през макарон... той и Веждито го потвърди това днес - който е около властта блажи, който не.. си кара бракмата на 30 години и си трайка.Това е Тикволандия.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедността е състояние на ума. Човек с тази нагласа обяснява какъв 6oклук са новите коли. И както казваше един приятел: Само бедняка знае къде се правят хубави банички.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде дай Боже да си купите по една нова кола, па после давайте мнения колко издържала и как возила....! И аз навремето карах стари коли, и аз така говорех, ама разбрах че не съм бил прав!
23
0
 
9
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Веско предупреждава: Нямам пари за добра кола, така че ООН да ми закупи.
22
1
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Даже вече нямат номера на двигателя води се консуматив сменя се на 150хил км това са новите
21
2
 
9
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Новите коли за под 50 хиляди лева издържат максимум 150000 км и после смяна на двигател или доста сериозен ремонт или колата върви като каруца.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Не съм сигурен, че аз цапам. Тука не мога да ги организирам кореняците да си изчистят пред вратите ***. Мани да им обясня, че хората отдавна не живеят с животните. И не на моите ниви, а да иде и да си купи, както аз си купих имотите! Няма да се учат да са толкова нахални и всичко наготово.