Зимата наближава: Как да подготвим автомобила си?

"Пътна полиция" активно ще следи за зимни гуми, изправност на светлини и чистачки
34

Зимата наближава, а условията на пътя особено рано сутрин вече може да се определят и като зимни.

В тази връзка по традиция "Пътна полиция" започва акция зима. Пътните полицаи активно ще следят основно за зимни гуми, изправност на светлини и чистачки. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава за констатирани нарушения.

Още по темата
Повечето шофьори чакат да се застуди значително или да падне първият сняг, за да сложат зимните гуми на автомобилите си. Поради тази причина традиционно по това време на годината пред гумаджийниците се забелязват опашки. Експертите казват, че много от водачите се страхуват повече от глобите, отколкото да тръгнат с неподготвен автомобил.

"Не става въпрос за глоби, ами за спецификата на каучука - при зимната е едно, а при лятната е друго. Съответно и спирачният път вече - под 10 градуса лятната гума не е така ефективна и рискът от ПТП е голям", обясни собственикът на гумаджийница Димитър Петков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Особено при зимни условия автомобилът трябва да е подготвен добре. Минусовите температури и снегът поставят пред изпитание както ходовата част, така и двигателя.

"Най-важно е да се обърне внимание на ходовата част, спирачната система, гумите и най-общо казано течностите в автомобила. Като казвам течностите, имам предвид маслото, охлаждащата течност, известна като антифриз, спирачната течност и състоянието на акумулатора", каза управителят на автоцентър Деян Попов.

През зимата акумулаторите са по-натоварени и затова е важно те да са изправни.

"Колкото е по-нарушено покритието на един фар, толкова по-малък процент от светлината излиза извън фара. Това означава, че вие можете да имате добри крушки, изправен фар, но 30% от светлината остава вътре в самия фар. Което възпрепятства вашето наблюдение и ще бъдете по-малко забелязвани от другите водачи", допълни Попов.

При износени зимни гуми спирачния път се удължава поне с около 30%, а това в някои случаи може да означава 2-3 метра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тъй деСпоред теб, защо има такива шофьори? Когато ми даде книжка някой, то трябва този някой да е сигурен, че аз знам всички важни неща. Моята книжка я взех за 2 месеца, общо 15 часа каране и едни листовки, дето преписвах от телефона.
31
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Сложих всесезонни гуми и преди някой да каже, че няма такова животно ще спомена, че са на може би най-големия производител в света - Michelin.
30
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Хафтомобилата е най-важно да има нов шофьор.Понеже съм все пиян през зимата-нито нови зимни гуми,течност за чистачки,светлини ,и спирачки не биха ми помогнали,отколкото някой да ме кара-ТРЕЗВЕН!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моя аФтонобил вече е подготвен,турих му една маска против короната.
28
1
 
8
 
! Отговори
х преди 3 години
Карам целогодишно със зимни. То толкова и карам де, веднъж в седмицата.
27
3
 
11
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Ако има шАфИори които не знаят как да си подготвят колите за зимния период, по-добре да ги прибират в гараж и като цъфнат минзухарите да ги изкарат.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Хю Хефнър, не е Хачо Хаджийски, дето живее на трития етаж у лево, вход Б на блок 199-и, в (без)Надежда 22.
25
0
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Верно ли бе пич!/Не съм панелен плъх,ама карам двадесет и пет годишен автомобил!Дипломатическа изработка с мъка съм го взел,ама ще надживее новите ***
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 7Абе ски?Я питай Шумахер колко са здаравословни?И прочети после за Хю Хефнър
23
1
 
1
 
! Отговори
80 лева преди 3 години
ми искат повечето гумаджийници за 18 цола. Освен ако не се излъжа да взема ваучер за 40 лв при някои мърлячи от Грабо.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тази зима не се очертава да имаме възможност да ползваме често автомобилите си. Смених гумите, махнах акумулатора и в гаража ако се наложи за спешни ситуации.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГодишноДаже по-малко, защото не е задължително, да са чисто нови гуми. Ако имаш навъртяни само 2500 км зимата със зимните гуми, то си е живо разхищение да ги хвърлиш.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и други неща.Ако пътят не е почистен, защото трупа по 10-15 санта сняг на час, моеж би не е добра идея, да търгваш на 200 км пътешествие в ТОЗИ момент.Това, че караш 3 тона джипка, не знчи, че можеш да "цепиш преспите". Винаги тръгвай с пълен резорвоар. Това, че горя с 0.4/100 по-малко, може и да е вярно,ама ако затворят пътя и си забил на -10 градуса за 7 часа, тея 0.4 да не ти казвам, откъде ще ти излязат ...Носи си топли одеяла, храна и вода.
19
2
 
2
 
! Отговори
Годишно преди 3 години
За смяна на гуми отиват от 80 до 200 лв в зависимост от цолажа.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ще ме спирате до 15-ти, да ми четете конско, защото не съм спазил изиквания, които не са в сила!Ефективност, ефикастност, елегантност ... не са думи с които бих описал родните системи!
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AMG driverС 250 на магистралта, ако ще и с вакумчета да са ти гумите, пак ще се отрепеш като куче някъде ...
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 4Един реалист. Писна ми всеки да ми казва, как бил "средна класа" с 1600 лева заплата, а друг да казва, че бил едва ли не богат с 5000 лева доходи. Ама недей с това ... познавам и паралии дето са забиви в панелката. Прави по 20 000 лева на масец, през 3 месеца - НОВ АВТОМОБИЛ! Когато имаш 3 коли и общо струват 6 пъти колкото апартаментат ти, а някак си си със 100 000 лева дългове, вереме е да се спреш.
15
16
 
5
 
! Отговори
AMG driver преди 3 години
Аз тази година купих нови зимни гуми за 4500 лв. Старите са на 2 години вече. Сигурността преди всичко, аз все пак карам с 250 на магистралата.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До За съжалениеКомплект зимни има за 140 лева. Ако не караш толкова, може и 3 сезона да изкараш с тях спокойно. Ако не можеш да си позволиш 140 лева, може би не е добра идея, да имаш автомобил.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Абе то няма лошо да се отпусне човек, ама пролетта като излезеш 140 килца cвини ...