Кои са разходите по автомобилите, които шофьорите често си спестяват?

Понякога не става дума за разходи, а за незнание
2 ное 2020 21:37, Нели Христова
15
Кои са разходите по автомобилите, които шофьорите често си спестяват?
Снимка: Pixabay

Съвременните шофьори са наясно, че трябва редовно да сменят маслото в двигателя, филтрите и спирачната течност, но не се и замислят, че има и други основни детайли и системи, които също се нуждаят от обслужване. Съответно, те се пропускат, а това понякога води до сериозни повреди по автомобила.

Това се случва обикновено, когато гаранцията на автомобила изтече и собственикът му започне да го обслужва сам. И в повечето случаи не става дума за спестяване на разходи, а от незнание. Резултат от него е посещение в сервиз и ремонт, който в повечето случаи не е никак евтин.

Смяна на масло в редуктора

Обикновено то никога не се сменя, но ако автомобилът се кара по тежък терен, в редукторите на двата мост често влиза кал или вода. Това постепенно води до увреждане на този много важен детайл от задвижващата система. Затова и производителите препоръчват маслото в редукторите на предната и задната ос да се сменя редовно. При Toyota RAV4, например, това трябва се прави на 40 000 километра пробег.

Смяна на течност на електромагнитната муфа

Още един агрегат, на който се отделя необходимото внимание едва тогава, когато той прегрее и излезе от строя. А тази муфа се поставя на повечето кросоувъри със задвижване на четирите колела, където играе сериозна роля. От Volkswagen, например, препоръчват течността в муфата Haldex да се сменя на всеки три години, а от Skoda - на всеки 60 000 километра.

Смазване на кардановия вал

За шприцоване на кардана при съвременните машини, особено при всъдеходите, повечето шофьори дори не са и чували, въпреки че именно този основен детайл работи в много тежки условия. Шприцоването, тоест смазването, трябва да се извършва на всеки 15 000 километра. А ако автомобилът се кара предимно на тежък терен, то процедурата е задължителна на всеки изминати 7000 километра.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
Az преди 3 години
Какъв халдейс бе батко, 4х4 автомат, VW? Ганята освен за 10+ год кола с газова или дизелак евро 2 мечта - 5/100 може ли да си позволи? Излезте малко огледайте пред панелките каква е автоморга...
9
3
 
0
 
! Отговори
Малко ще е трудно: преди 3 години
Малко ще му е трудно да му кажеш! Па и да му кажеш едва ли ще те чуе. Той може и да прескочи трапа сега като брат си Борис 3 преди много време, но щетата върху неговото свещенно ДНК и неговата синя кръв ще го направи най-малкото зеленчук!Кофти е инсулта да знаеш - виждал съм го с очите си - даже и да се оправи човек мозъчните увреждания много скъсяват живота му и го правят непълноценен. Предай му, че е мъртъв - той си знае колко е бесен в момента!
8
3
 
0
 
! Отговори
Виждаш ли ? преди 3 години
Виждаш ли малкото двадесет сантиметрово змииче дето те уби! От двата вида пепелянки дето живеят на българска територия ти оцели джакпота. Принципно еднорогата пепелянка е по-малко отровна от братовчедка си двурогата пепелянка. Мъничко смело змийче - предполагам е било много гладно, много време - и отровката се е посгъстила! През последните години от 100 ухапани е имало 0 жертви, но специално за теб Симеоне, понеже си специален случай от 100 ухапвания тая година 99 са живи, 1 е фатален!
7
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Добре. Ше му кааем
6
4
 
0
 
! Отговори
Да ти цитирам ли? преди 3 години
Ботев или Левски за изпроводяк? Или Вазов? Помощ от никаде, нивга няма .... глас без помощ, глас в пустиня ... между другото пепелянката има хемотоксична отрова - сгъстява кръвта - Симо да те светна - или сгъстяването на кръвта ще те убие или серума за разреждане на кръвта от докторите - в сърчицето ти прогнило дупчица ще има и при двата случая или инсулт в главицата ти нацистка!
5
4
 
0
 
! Отговори
Представяш ли си 2? преди 3 години
Колко ли му е лошичко на русокоско, Ръмпълстилскин - да те ухапе сравнително не много отровна змия, обаче в такъв период, че никъде да няма антидот - След всичко, което си направил Симо представяш ли си - това е като все едно Кинг Гидора да умре от ухапване на комар, а не от боя с Годзила. Колко ли е гадно - всичките пари на света, синята ти кръв, всичките ти приятелчета и да не може никой, никой да ти помогне
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше шофьорски школи !В казармата !Ако ,нищо ,не става от теб ,Нищо ,Не Можеш Да Правиш ...те пращаха в ,такава школя !Наричаха ги ..прости шофьори !!Шофирането ,не е работа ,както казваше шефа ми !И ,беше прав !
3
4
 
0
 
! Отговори
Представяш ли си? преди 3 години
Едно русокосо арийче 1945 година го изгонили руснаците от тука, 45 години крояло планове за отмъщение, такива закони измислило, такива гадости сътворило, такива условия създало да си върне колонията и между другото да прибере и едни имоти и да убие 1 000 000 милион души и накрая след като никой друг не можал да го убие гадината - една пепелянка го припознала за конкуренция и го ухапала. А в болницата викат принципно не е кой знае какъв проблем няма смъртност от това-ама не е сезона антидот няма!
2
1
 
11
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Стига глупости! Каквито и скъпи консумативи да сменяш, след 5-6 години ще ти кажат, че караш бричка и трябва да купуваш нова.
1
4
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
А бебето трябва да се къпе всеки ден! Открихме топлата вода. Да ви уринирам на овчите статии!