Какви са типовете шофьори, които не използват мигачи?

Учените обособяват десет типа хора
3 ное 2020 18:22, Нели Христова
35
Какви са типовете шофьори, които не използват мигачи?
Снимка: Pixabay

Ако някога почувствате, че животът ви е лишен от смисъл, спомнете си за човека, чиято работа е да монтира мигачи в автомобилите на BMW.

Тази и още хиляди подобни шегички изразяват дълбокото негодувание на онези шофьори, които все пак ползват мигачите си, срещу онези, които смятат това за подронващо личното им достойнство.
 
 Защо обаче толкова много хора пренебрегват това логично средство за повишаване на безопасността? Българският закон за движение по пътищата е достатъчно ясен: "Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с отклоняване встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното средство..." (ЗДвП, чл. 26). Но дори да се абстрахираме от закона, здравият разум би трябвало да ви подскаже, че мигачът приятно намалява риска някой зад вас да се забие в колата ви, когато изведнъж решите да завиете или да намалите. Защо тогава бихте го пропуснали? Психолозите от години проучват този въпрос и всъщност са обособили 10 типа хора, които не желаят да подават мигач.

Местният

Проучвания на Мичиганския транспортен институт показват, че хората са значително по-малко склонни да подават мигач, когато карат в позната среда, в квартала си или по маршрут, който повтарят често.
Значително спада честотата на подадените мигачи и по спокойните пътища без много трафик. Ако няма никой наоколо, за какво да давам мигач, казват си тези шофьори. Правилният отговор е - заради онзи, когото може би в момента не виждам.

Завиващият надясно

В главите на много хора завоят надясно не е точно завой - горе-долу както да пъхнеш петачка на стриптизьорка не е точно изневяра. Едно проучване във Франция наскоро показа, че 93% от шофьорите сигнализират винаги при ляв завой, но едва 71% - при десен.

Мързеливият

В края на краищата включването на мигача изисква да преместите пръст на разстояние от цели няколко сантиметра. Не стига, че по цял ден работите и после имате да ремонтирате банята вкъщи. И въобще тежкият физически труд трябва да се избягва при възможност. 23% от запитаните защо не подават мигач си признават, че ги е домързяло.

Разсеяният

Някои хора намират включването и особено изключването на мигача за твърде сложно - всъщност цели 17%, ако се вярва на допитване на щатската Response Insurance. Повечето от тях се боят да не го забравят включен, и за по-сигурно не го ползват. Независимо, че от петнайсетина години колите се правят така, че мигачите да се изключват сами.

Мислителят

Той не е склонен да спазва правилата сляпо, а само когато му се виждат разумни. Примерно не вижда нужда да подава мигач, когато се престроява вдясно. Ако го прави вляво, е съвестен.

Кои са останалите типове шофьори, които не използват мигачи, четете на сайта на Automedia,
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има го и обратното: подаваш мигача, намаляваш, завиваш, кауна те гледа невярващо и тръгва след като вече си завил.
20
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Тия са най-гадните. Вързали електромер на мигачите разбираш ли. Кара, завива къде му падне и се дърви като му свирнеш. И накрая един гризна дървото - изкарах го през джама и му напъпих репата.
19
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
За да си нясно че не е джигит, и наистина ще завие а няма да зе да се изстреля напред.
18
1
 
4
 
! Отговори
Don Claude преди 3 години
В резултат на тая статия и аз, като читател, и писалият я затъпяхме по малко.
17
0
 
3
 
! Отговори
Президента е невинен преди 3 години
В България тока е много скъп. Затова пестят от електричество.
16
24
 
2
 
! Отговори
Стриктен шофьор преди 3 години
Спирам на червен светофар в най- лявата лента на трилентов път!! Пътен знак /светофар/- " ЗАДЪЛЖИТЕЛНО наляво"!! Пред мен,автомобил с работещ мигач! Дразни ме,защото и на малоумния му е ясно,че следва ляв завой!! Защо да давам мигач и да горя крушките на мигача??
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е малка . всички се познаваме и всеки знае къде отива другия .Защо са ни мигачи?
14
0
 
5
 
! Отговори
Дългия пръст преди 3 години
Всъщност в БГ мигач се "дава",когато волана се завърта в посоката на завоя,а третия пръст се изправя,за да докосне акселератора(така изразяваме мнение).В крайна сметка, на територията на завоя имаме обозначаване,но на намерение,а действие в последния момент. Тук опира до първосигналност(кучето на Павлов) и мислене,когато се шофира.Той шофьорлъка е вид изкуство, умение,възпитание и култура.Когато всички тръгнем на зелен светофар едновременно,то сме изградили гражданско общество.Иначе ....!!!
13
3
 
3
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 3 години
Селската мода е даден индивид като желае да спре да.пусне аварийни???????ми като сприраш мигач и готово!!
12
0
 
5
 
! Отговори
Автоинструктор преди 3 години
И кой им е дал книжки, щом не са се научили поне мигач да дават????? Питам аз..... И се чудим защо има толкова катастрофи, ранени и убити на пътя.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са яки тези които не дават, ама като видят, че блокират цялото кръстовище заради тях изведнъж се "сещат". Като не ти пука за другите участници, наистина няма нужда да даваш, докато не те отнесе някой ТИР някъде, от който големия ти джиб няма да те спаси.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакъджиите само, защото лъскат с едната ръка.
9
2
 
3
 
! Отговори
FF преди 3 години
ии...на 1 място..безпринципния...дървения кух философ..Който не може да ти даде отговор защо на празно кръстовище трябва да дава указание за посоката си. Вече има и прецеденти с виждащи мигачи н не асимилиращи за какво мигат.До утре мога да пиша за безумията,предполагам и останалите. Главните виновници са обучаващите терористи.Трябва промяна там..
8
1
 
13
 
! Отговори
Heгъp скиор преди 3 години
Ако автомобилът срещу вас включи чистачките, вероятно водачът блондинка смята да завие надясно, ако включи мигач, ляв или десен - наляво.
7
3
 
16
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Хора с нисък интелект!Които трудно разсъждават и им е сложно да правят няколко неща.Те са като маймуните, могат само да въртят волана и да натискат ***!
6
3
 
28
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Животните, които не подават мигач, са само един тип:Див ceлски темepyт!!!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бастунина!Знае,че виновен е този зад него и си има оправдание -"Недостатъчна дистанция".
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** селяни.Да не цъкне мигача да не гори ток.Поне в Бг са такива.Същите *** предреждат всички на опашката на касата в супермаркетът за да почнат се джобят за стотинки и да ги вадят от гащите и чорапите некви омазани гуреливи пари и тва трае половин час докато всички останали чакат този специален клошар да мине.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва някаква пропаганда, тип "Кино Преглед" ли е?
2
3
 
9
 
! Отговори
Пенка Кабриото преди 3 години
Май забравяте жълтите "линейки ". Да точно тези със зелената и червените черешки. Дву- тарифните де.или. Или накратко казано те са събирателен образ на всички изброени. Обичам да им правя предната устна преграда като шахматна дъска.Ай със здраве на всички бакшиши.