Великобритания ще забрани новите коли с бензинови двигатели

Забраната се въвежда от 2030 г. - по-рано от планираното
18 ное 2020 13:58, Елка Василева
64
Великобритания ще забрани новите коли с бензинови двигатели
Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания ще измести за по-рано - за 2030 г., планираното въвеждане на забрана за продажбата на нови превозни средства с бензинови и дизелови двигатели и смята да създаде 250 000 нови работни места като част от зелена индустриална революция, заяви премиерът Борис Джонсън.

Той се опитва да изпълни климатичната цел на Великобритания за нулеви нетни емисии, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да планираме зелено възстановяване с висококвалифицирани работни места, които да дават на хората удовлетворение от това, че помагат страната да стане по-чиста, по-зелена и по-красива", пише Джонсън в авторска статия във "Файненшъл таймс".
Джонсън иска да покаже, че правителството му изпълнява предизборните си обещания след последните няколко дни, които бяха тежки за премиера, в които той трябваше да се самоизолира след контакт с човек с COVID-19, а най-висшият му съветник, заклетият привърженик на Brexit Доминик Къмингс, беше отстранен.

Миналата година Великобритания стана първата страна от Г-7q записала в закон целта до 2050 г. да бъде с нулеви нетни емисии, което ще изисква цял ред промени в начина, по който британците пътуват, потребяват енергия и се хранят, припомня БТА.

Общо планът ще мобилизира 12 милиарда лири държавно финансиране и още три пъти по толкова от частния сектор и до 2030 г. той ще създаде и подкрепи 250 000 висококвалифицирани зелени работни места, посочи Джонсън.

Новият срок за забраната на новите бензинови и дизелови автомобили е с пет години по-рано от това, което премиерът обеща през февруари, когато той посочи 2035 г.

Продажбата на хибридни автомобили ще бъде забранена от 2035 г. според новия план.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 10 - по принцип и прав, ама не е толкова просто. Я виж в Австрия където няма оторизиран рециклатор на батерии на Тесла? Ако си праснеш телата - трябва да си я държиш на двора докато някой ден се появи такъв! Виж в новините.
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12През 2019 -та на Запад от 100 продадени автомобила 97 са с ДВГ и 3 (три броя) са електрически. Тази година може би ще са 4 на 96. Неща май не сте много в реалният свят?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите приятели от ООН са приели план още през 90-те години на миналия век. А вие си мислите че това което се случва е случайно и вчера са го решили? Хахаха.Запомнете! Няма случайности в голямата политика. Големите играчи мислят 50 години напред. И затова те управляват света а не ние. Както съм ви казвал и преди, истинската цел не е за да забранят ДВГ а да забранят личният автомобил като цяло! Електрическите автомобили никога няма да станат масови. Това е решено много отдавна.
14
6
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Батериите се рецилират, както всяка друга батерия. Друга някоя глупост да кажеш?
13
2
 
8
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Може ли да попитам, какво ще ги правите половин милиард араби, които разчитат само на петрола....?!
12
8
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Точно ти си никой да даваш подобни акъли. На запад хората не мислят, като тебе с 15-годишната немска бракма. Там добре разбират, че всичко е за тяхно добро. Ето ти Норвегия, Германия. Проври там какви ограничения има. И си гласуват и преизбират същите и същите. Защото знаят, че тези мерки са си за тях. А бедният на запад много добре знае защо е беден. Само у нас бедният търси вината къде ли не, но не и в себе си. Така че недей да даваш глупави съвети, няма кой европеец да те послуша, дори беден.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредната глупост която ще отменят след няколко години.мързи ме да обяснявам защо просто гледайте циркове.Никой няма да гласува за политик който казва - "да ти си беден и защото си беден няма да имаш автомобил или да управляваш автомобил" Нещо бентлитата не ги карат много масовките по улиците на Англия са форд,хонда и некви такива.Всичките с ДВГ.
10
2
 
9
 
! Отговори
шофър преди 3 години
А какво правим с батериите на електрическите автомобили.В най-скоро време ще започнат да се превръщат в огромен проблем поради липсата на технология за утилизацията им. А вторият проблем ще ни трябват милиони басейни с вода, където при авария в ел.захранването и пожар да ги потапяме за няколко дни докато напълно приключи реакцията. Колко ли ще стане цената на тока? Явно лобирането за електроавтомобилите е много яко.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващата стъпка е да се забранят и електрическите автомобили. Или по точно да се ограничат като се в въведат квоти защото иначе пак ще счупят системата.При всички положения имайте предвид че това което имаме сега вече приключва. Не може всеки *** да кара лична кола и да мърси щото така му е кеф. Колата отново ще стане привилегия за богатите и успелите и това е най правилно. Така че наслаждавайте се на трошките си докато можете.
8
1
 
6
 
! Отговори
нема страшно преди 3 години
Ще спечелят 250 000 нови работни места, ще загубят половин милион, и кво? Той за следващ мандат не разчита, ще си брои тайно паричките...
7
2
 
11
 
! Отговори
Тенкю кралицо преди 3 години
Бай *** ще се напълни с десни волани на безценица.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ще позволи новите автомобили да са само с двигател на пара.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема как да се създадат нови работни места, защото те ще се компенсират с уволнените. Ама този елементарен факт трудно се схваща от бг дървени кратуни с основно образование и нулев умствен опит.
4
4
 
11
 
! Отговори
дедо Пенци преди 3 години
До баба мараДа ти пратя ли номера на банковата ми сметка, за да ми преведеш парички за НОВ автомобил?
3
8
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
а в българия до кога ще ни тровите с тези трошки забранете вноса на старитеколи улиците и тротоарите са в маслени петна сутрин вдигат докато загреят вдигатшум и дим до небесата
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преквалифицират се, къде да отидат.... Електрическите автомобили също имат нужда от поддръжка. Загубените работни места ще са в абсолютния минимум. В момента вече тече прехода. Бритиш газ работи по изграждането на мрежа от зарядни станции, обучават персонал. На по късен етап очаквам да обявят и програмите за финансиране (тези 12млрд).
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А работниците от отпадналите производства къде ще отидат? Нали се говори за нови работни места за електромобили, а къде отиват освободените след забраната?