Как да запазим гумите на колата си възможно най-дълго?

Дори и най-надеждните гуми нямат шанс, ако сме немърливи
2 дек 2020 21:06, Нели Христова
36
Как да запазим гумите на колата си възможно най-дълго?
Снимка: Pixabay

Всичко си има срок на годност и автомобилната гума не прави изключение. Тя се износва с времето, а как става това, до голяма степен зависи от шофьора на автомобила. Нов комплект гуми не е никак евтин и затова водачите трябва да бъдат особено внимателни. Затова и експертите имат някои важни препоръки.

До голяма степен нещата зависят от настилката, промените в температурите, резките потегляни и спирания. Състоянието на гумите зависи от условията, в които се използват. Производителите също са наясно с това, като непрекъснато внедряват нови технологии и различни смеси. Но дори и най-надеждните гуми нямат шанс, ако шофьорът се отнася към тях с пренебрежение.

Внимавайте с теглото на автомобила

Правилият избор на гуми е много важен, като особено трябва да се внимава с максимално допустимото тегло на автомобила. Претоварването винаги води до износване на гумите, както по вътрешната, така и по външната им част.

Скорост, маршрут и мощност на автомобила

Освен това, при избора трябва да се внимава за скоростта, като се взима предвид начина на шофиране (най-вече скоростта), мощността на автомобила и маршрутите, по които се движи. Ако не се внимава за тези показатели, дори нови гуми ще изкарат само един сезон.

Сезонните гуми са задължителни

Сезонността на гумите не е просто измислено понятие, а преди всичко безопасност. Затова през лятото трябва да се кара с летни гуми, а през зимата - със зимни. В противен случай лятната гума просто буквално ще се разруши, ако преди това автомобилът не излети от пътя. А зимната, освен че има иска ефективност при спиране на сух асфалт, покачва разхода на гориво. И също приключва за едно лято, особено ако е доста топло.

Стил на шофиране

Един от важните фактори, влияещи на износването на гумите, е стилът на шофиране. Ако джобовете ви са пълни с пари, можете да игнорирате този момент (както и останалите), ако целта ви е да изкарате с един комплект повече от един сезон, то трябва да се откажете от агресивното каране. Това означава, че трябва да се избягват резките потегляния и спирания както на път с малко трафик, така и в задръстванията.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах удоволствието до разговарям с един от най-големите вносители на гуми и той ми обясни, че в заводите само сменят щампата на фирмата иначе 3-4 марки са с еднакъв материал, както и най-висок клас така и най-нисък клас. Разликата е че за скъпите марки плащаш по скъпо просто за едно лого.
11
4
 
24
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Едно време като спрехме колите пред дома и източвахме водата от радиатора и продухвахме отгоре, да не е останало нещо вътре в радиатора.Сутрин като отивахме към колата, носехме туба с вода и чайник с топла, та с него да поразмразим и да налеем после водата.А пък после като спрехме някъде, я препалавхме през час, та да не замръзне.Сега за гумите са брехнали...ами сваляйте ги вечер на топло под леглото, пък сутрин ги слагайте бе-то на проста глава угодия няма
10
3
 
18
 
! Отговори
Стига бе преди 3 години
Гумите са консуматив. Какво да им пазиш като те и без това стареят и особено зимните след 4-5 години са за смяна дори да не ги караш. Каучука се втвърдява и почва да се пука. Гумата си губи свойствата.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е елементарно!Не карате колата!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да изхабим, като не дават да караме по боковите магистрали?
7
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимни гуми, летни гуми, дрън-дрън! В закона няма такова понятие. Освен това хората отдавна са измислили всесезонни гуми. Карайте с такива и не бойте се! Като че ли едно време баща ми все зимни и летни гуми е сменял.
6
2
 
8
 
! Отговори
ГОГО преди 3 години
Караш, не караш, на 3-4 години сменяш, защото не става за нищо. Някои печелят, а после всички трябва да се чудим как да утилизираме старите гуми.
5
10
 
7
 
! Отговори
Пацо преди 3 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Статия как да пестим гориво, статия как да пестим гуми. Не е ли по добре да напишете как да изкараш пари и да не ти пука. Колата ми е над 400кс, ич ми не дреме колко харчи а гуми за сигурност сменям на 2г. Хората отдавна са го казали икономията е мaйка на мизeрията. Като ще пестиш от гориво и гуми продавай таралясника и се мятай на градския. Бaх тъпитe статии.
4
0
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
А ротацията къде я забравихте бе kaвaлчета ?
3
1
 
29
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Огромна грешка. Гумата старее и без да я караш.
2
14
 
15
 
! Отговори
Azi преди 3 години
Убедих се, че най-добрият начин за запазване на гумите е като не караш.
1
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гумите сменям на всеки 3 максимум 4. Старите подарявам. Не ме бъркат някакви 2000лв. за гуми, защото това касае сигурността на мен и на пасажерите в автомобила. Отделно съм запален скиор и човек с няколко рали сертификата и разликата между нови зимни гуми премиум клас и такива на 4 години е от Земята до небето.