Грешките, които могат да повредят ръчната спирачка

Рязкото дърпане на ръчната при дрифт може да се скъса нейното жило
7 дек 2020 20:53, Нели Христова
15
Грешките, които могат да повредят ръчната спирачка
Снимка: Pixabay

Всички шофьори знаят за какво се използва ръчната спирачка. Това обаче не пречи на голяма част от тях да я използват по грешни начини. А това, поне в повечето случаи, води до повреда на този важен елемент от спирачната система на автомобила. Ето 5 чести грешки, които съкращават живота на ръчната спирачка.

1. Влизане в завой

Феновете на дрифта често използват ръчната спирачка, тъй като тя помага за ефектно влизане в завой. Тази маневра обаче е доста опасна, тъй като може да бъде контролирана само от много опитен шофьор и затова често води до излитане от пътя. Освен това, при рязко дърпане на ръчната може да се скъса нейното жило, а също така се износват и спирачните механизми на автомобила.

2. Потегляне на ръчна

Една от често разпространените грешки сред водачите е потегляне, без да е свалена ръчната. Колкото по-късно водачът разбере за своя пропуск, толкова повече се износват накладките, спирачните дискове и други важни детайли от спирачната система.

3. Използване през зимата

Специалистите препоръчват ръчната спирачка да не се използва през зимния сезон. По-добре е шофьорът да поставя автомобила на "P" (паркинг), ако е с автоматични скорости или на фиксирана предавка, ако е с механични. Заради затегната ръчна при студено време накладките могат да замръзнат за дисковете или за барабаните.

Още по темата четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
бай Ставри преди 3 години
До да ама неИ според теб, колите с дискови спирачки нямат ръчна? А ръчната в другите държави се казва аварийна и често се задейства с крак. Но това не е информация за хора които за пръв път са излезли от село на 14 години
12
5
 
1
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
ръчната винаги е барабнна така че никакви дискове не се износват. Дисковете са при кръчните спирачки и се командват с хидравлика не с жила! Пишете грамотно.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това място все повече замязва на бегемама. Очаквам статия за десетте най-популярни начина за смяна на полуоска на ЗИЛ и реглаж на предница на Жигула.
10
0
 
8
 
! Отговори
dakotabg преди 3 години
Винаги съм използвал ръчна,навик!Никога не съм имал проблем,независимо от марката!Ръчната,не работи,ако не се използва редовно!Лично наблюдение!Желая безороблемно шофиране!
9
4
 
0
 
! Отговори
Шофьорът на ТИР преди 3 години
Моето ауди е с автоматична ръчна и си се включва зима и лято и незнам как да я скопя и незнам как да правя дрифт с тази ръчна
8
5
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Сега разбирам,че имало ръчна спирачка.А карам кола от 22 години! Ебасимо!
7
0
 
3
 
! Отговори
Док преди 3 години
Пореден напън на шНели да пише или по-скоро да препише по тема по която бъкел не вдява. И да запитам, правилата важат ли за болшинството от автомобилите на Мерцедес Бенц, където ръчната всъщност е крачна и някак не си представям как ще я дръпна/задействам в завой? Или пък защо да не в ползвам зимата? Щото замръзването преки кореспондира с поддръжката на колата, примерно....
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръчната спирачка с въжета е.... класика. За оптимистите са всички останали модификации, и за тия които имат излишни пари, също.
5
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
За първитиле забележки, съм стар и внимателен. А за последната, се съмнявам, че на голфич куатро е възможно
4
5
 
2
 
! Отговори
Мм преди 3 години
Съвременните автомобили са с електрически ръчни спирачки без жило !Иначе съм имал случаи през зимата с антики по на над 25години на които просто жилото на ръчната е замръзнало и ядове много!
3
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си купите автоматик животът ви ще се улесни много.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През зимата не пречи да се използва ръчната. Винаги съм я ползвал, не съм имал проблеми. Но, хидравлична ръчна никога не съм ползвал и няма и да ползвам.
1
0
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Някой има ли идея, каква е колата на снимката ? Интериора е трепач. Вероятно и цената.