ВАЗ-2101, Лада, Жигули, "копейка" - какво не знаем за главния автомобил на СССР

Никога не се разваляше, казва за него пилотът от F1 Кими Райконен
7 дек 2020 22:00, Нели Христова
244
ВАЗ-2101, Лада, Жигули, "копейка" - какво не знаем за главния автомобил на СССР
Снимка: БГНЕС

През 1970 година бял свят се появява един от автомобилите, които ще изиграят огромна роля в живота на много хора. Поне на тези, които живея в бившия СССР и други социалистически държави от този период, в това число и България. Това е ВАЗ-2101, известен още като "Лада" и "Жигули". А руснаците и до ден-днешен си го наричат "копейка".

За този автомобил е писано много, но има и факти около неговата история, които не са толкова добре известни. Един от тях е, че той е направен с конкретна цел и тя не е да се даде на хората масов и достъпен автомобил, а малко по-различна. За да разберете какво точно са искали управляващите СССР преди половин век, вижте тези малко известни факти за ВАЗ-2101:

Великият финландски мълчаливец

"Добър автомобил, който никога не се разваляше", така описва ВАЗ-2101 един човек, който рядко произнася повече от 1-2 изречения наведнъж. Става дума за финландският пилот от Формула 1 Кими Райконен, световен шампион от 2004 година. Той започва кариерата си с рали-състезания, в които кара именно "Жигули".

През 1986 г. пък една от легендите във Формула 1 - Айртон Сена, седна зад волана на "Жигула", за да завърти една обиколка на писта "Хунгароринг". Твърди се, че легендарният бразилски пилот и трикратен шампион във Формула 1 сам е проявил интерес към колата.

Идеята за създаването се ражда през 1966 година

Идеята за производството на "народната кола", както е описан автомобилът, е на Алексей Косигин, който е председател на Министерския съвет на СССР през 1966 година. Целта обаче не е да се даде достъпна машина на народа, а да се вземат натрупаните в него парични средства. Подполковникът от КГБ Игор Атаменко пише в книгата си "КГБ - ЦРУ: кой е по-силен?", че по това време гражданите на СССР са имали около 90 млрд. Това е около 100 млрд. долара по официалния курс и надхвърля общия годишен бюджет на Холандия, Дания и Белгия.

Народът не се доверява на Спестовната каса и ги държи "под дюшека", което заплашва с чудовищна инфлация. Хората са свикнали с тоталния дефицит и за да го накараш да извади парите, трябва да му предложиш нещо по-специално. В такова се превръща съветски автомобил, направен за западни технологии и на относително достъпна цена.

Комунистическо име

Проектът е реализиран с помощта на FIAT, като се осъществява в град, който по-рано е бил известен като Симферопол. Заради дружбата между народите той е прекръстен в чест на Палмиро Толиати, който в продължение на 38 години е лидер на италианската комунистически партия. Той умира по време на почивка в Крим, а на погребението му в Италия присъства лично лидерът на СССР Леонид Брежнев.

Неуспешна "цветна революция"

Заводът в Толиати е строен 4 години, като първите автомобили слизат от конвейера през пролетта на 1970 година. Това са 6 опитни образеца - два сини и четири винено-червени. Серийното производство стартира през есента, но "цветната" революция така и не успява - повечето коли са или бели или с светлокафяви.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
1
 
! Отговори
ДУРАНКЕВ преди 3 години
Бях шокиран 1990г прочитайки, че са дали един милиард долара за разработка на форд мондео. Ако в социализмът даваха 80% от добавената стойност за заплати, 19% за нови инвестиции - мощности, и 1% за научна дейност в едно предприятие, всички заводи. Но те се фанатизирали само в икономия. И издръжка на държавата само с ДДС и акцизи, пък митата половината за инвестиция в нови производства за износ, и валутен борд другата половина. 10% ОТ ЗАПЛАТИТЕ ЗА НОВА КЪЩА, НОВА КОЛА,ДРЕХИ,МЕБЕЛИ И УРЕДИ, ДО 15Г
207
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ПАЗАРЪТ Е ВЪЗДЕСЪЩПълни гглупости.
206
6
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРЪТ Е ВЪЗДЕСЪЩ преди 3 години
Баба Ванга предсказва комунизъм в цял свят след 2070 година. Ирано или късно ще има ядрена война и нападение над Русия, и тя ще губи докато има пазарна икономика. Пазарната икономика фалирва при бедствие и война. .. Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт.
205
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах червена "Лада",неподдържана,ламарината и ръждяса,обаче колата си вървеше.А неотдавна научих,че Косигин е работил за запада,а не за Русия и си е бил западен шпионин,той е бил един от хората отворили вратите на западняците към източна Европа,включително и България.Преди да гледам документалния филм,даже не знаех кой е този Косигини и яде ли се,пие ли се.А Лада е славянската богиня на красотата и любовта,от там идва и наименованието на езическия ни български празник - Ладуване!
204
11
 
12
 
! Отговори
Гиндев преди 3 години
Апартамент се изплащаше с 30 лева на месец, при семеен доход 500 лева, отопление на ток до 30 лева. Децата се хранеха за 20 стотинки закуска в столова, и 50 стотинки обядване - пиле със сос бешамел, грозде, и супа предястие. Детски лагер за 5 лева две седмици олинклузив. Анцунг 15 лева, маратонки 15 лева - вечни.
203
3
 
5
 
! Отговори
ivanov преди 3 години
До Класация БВП 2019И какво? Русия има по-голям БВП от България, и на глава. И масово строят големи къщи.
202
3
 
4
 
! Отговори
Класация БВП 2019 преди 3 години
Абсолютна стойност на брутен вътрешен продукт в USD за 2019г. :1. САЩ 21,8 трилиона долара.2. Китай 12,04 трилиона долара3. Япония 4,9 трилиона долара4. Германия 3,9 трилиона долара5. Великобритания 2,8 трилиона долара6. Индия 2,8 трилиона долара7. Франция 2,7 трилиона долара8. Бразилия 2,1 трилиона долара9. Италия 2,0 трилиона долара10. Канада 1,99 трилиона долараРусия е извън Топ 10 на 14 място. Следват Южна Корея, Австралия, Испания, Русия, Мексико и Индонезия. Всички те обаче по БВП на глава от населението са далеч пред Русия.По брутен вътрешен
201
1
 
3
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 3 години
Четете "мафията или българия" - георги андреев, "революция менте" - илия троянов, и на иван костов - Никаква отсрочка" фалит при дълг 29% от БВП, сега 60%.Размер на външния дълг (% от БНД)Google Public Data ... Кой световен сайт пише за фалит, коя световна енциклопедия, и икономисти, твърдят го само от ДС и БКП, десни сили ДС, и бълг капитал партия, и сорос-нпо
200
2
 
2
 
! Отговори
theglobal преди 3 години
КОЙТО ОПЛЮВА СОЦЪТ Е ОТ БКП. Печатал колко да са печатали, ТОВА Е БВП МЕЖДУНАРОДНА СТАТИСТИКА. ДАЙ ТАКАВА ЧЕ СМЕ ЯЛИ ПО МАЛКО ПЛОДОВЕ И ШОКОЛАД. или каквото и да е било.
199
4
 
3
 
! Отговори
Име преди 3 години
До ха ха Това за спестяванията е вярно, и аз съм чувал от нашите, че е имало пари, но причината е, че държавата е печатала на поразия и е раздавала, без да има покритие. Има пари, обаче няма стоки - елементарни стоки е нямало по магазините, за апартамент се е чакало ред десетина години. Това са го правили, за излъжат населението, колко добре се живее при соца, работело е само защото цените са били фиксирани, а лева не е можел да се обменя свободно във валута. Иначе е щяло да лъсне веднага
198
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До СТАТИСТИКА"До 1980та не сме по-зле от тях, после БКП ни предава, искат да са буржоа и да разбият марксизмът."Ахахахахахаха.Другаре, вече започнахте да хулите своите, щото лъсна истината ли?*** нещо много надебело започнахте да режете: вече 10 години от комунизма. Скоро ще станат 20 и т.н. Или фалитите преди 80та дето заради тях ни взеха златния резерв руснаците не си го спомняте?
197
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 3 години
... продължение: Заради лошата стомана пък фиатите са имали доста години лоша слава на запад - на калниците на места ламарината нацяло проядена за нула време, държи се само на боята. Докато накрая фиат не започнаха да ползват поцинкована ламарина. Та предполагам лошата стомана е и причината жигулите да гният много отдолу...
196
3
 
3
 
! Отговори
Име преди 3 години
Абе доколкото разбрах са били по лиценз на фиат (фиат 124) и по тази причина в сравнение с повечето коли от соцблока са си били направо лукс. За останалото не знам, но имаше много проблеми с ръждата отдолу и калниците - нашата имаше такива проблеми. Четох, че руснаците правили бартер с фиат - вземат лиценз за фиат 124 и плащат за него със съветска стомана. Тя обаче съдържала много мед - това причинява ужасна корозия, понеже се образува галваничен елемент и желязото ръждясва по -бързо.
195
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едни добре за други зле. Моите родители пък са нямаха Жигули и живехме бедно нищо, че бяха високо образовани хора с добри професии. Сега пък аз съм добре както вашите 211-ти са били едно време.
194
6
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Номер 211, откровени лъжи, комунистически пропагандатор.
193
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До дедоПосмали малко разхода,това да не ти е ламя като бмв?
192
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Навремето родителите ми са имали 6000 лв в Държавна спестовна каса спестявания, вила и апартамент. Лъжа е че народа е нямал спестявания и банки нямаше имаше една ДСК. И разбира парите на всички Българи бяха в България а не като днес крадат от тук и влагат в чужбина за да не би народа да им вземе спестяванията крадени от него като се събуди.
191
6
 
9
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 3 години
Дайте статистика колко италианци, немци, и англичани, са имали кола малолитражка, и по-скъпа- И как е било при соцът? Завиждахме на героите от Шатовалон и Гулденбург, но работягите там нямаха коли, а само 5% от населението там - буржоата - чорбаджиите. До 1980та не сме по-зле от тях, после БКП ни предава, искат да са буржоа и да разбият марксизмът. Евреите в соцът и в капитализмът се сдушават. Щяхме сега да сме като Китай след 15-20 години. БКП семействата проповядват антикомунизъм.И СОРОС-НПОта
190
10
 
5
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 3 години
Въобще не трябва да се учудваме на руските провали в технологиите. При тях нищо не е изпипано както трябва, а е "сделано"...Задният капак на Лада Нива е с външни панти. Това е единственият автомобил в света с външни панти. Помислете си само...
189
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТАТИСТИКА"Та горбачовисти-соросни казваха, че от декар частникът ще произведе хиляди пъти повече, Е НЕ Е ТАКА, ПО ЗЛЕ Е ЧАСТНОТО."Любопитен факт. През комунизма около 10% обработваема земеделска земя е била в ръцете на дребните стопани в България. От тях са излизали 40% от общото количество земеделска продукция, тъй че ... така е, доказано дори по времето на Комунизма в България.