Кои са навиците, които убиват автомобила ни?

Ето 20 препоръки, които ще ви помогнат в това отношение
Обновена: 26 яну 2021 15:54 | 26 яну 2021 15:54, Нели Христова
18
Кои са навиците, които убиват автомобила ни?
Снимка: Pixabay

Статистически, повечето автомобили достигат края на жизнения си цикъл, без да бъдат въвлечени в катастрофа. И когато вече не си струва да поддържате возилото си, то отива за скрап. Наречете го автомобилен Дарвинизъм или разюздано консуматорство;, но и в двата случая този жизнен цикъл може да бъде доста удължен, като просто се предприемат малки основни стъпки, за да поддържате колата си в добро състояние. Ето 20 препоръки от авторитетното Autocar, които ще ви помогнат в това отношение.

Да шофирате със светната лампа за маслото

Има някои сигнални лампи на таблото, които могат леко да бъдат игнорирани, но червеният символ за маслото със сигурност не е сред тях. Спрете възможно най-скоро и изключете двигателя. Проверете нивото на маслото след като моторът се поохлади и ако трябва долейте. Възможно е и светенето да е от дефект в датчика, но все пак, ако долеете масло и лампата продължава да свети - отидете в сервиз.

Да ви свърши горивото

Да останете без гориво в резервоара може да се окаже голяма беля. Не само защото може да се случи някъде насред пусто място: различни утайки и боклуци могат да проникнат в горивната ви система. В най-добрият случай ще ви се размине със смяна на горивните филтри, а в най-лошия ще трябва да отидете в сервиз, където да ви изчистят цялата система.

Постоянно да държите колата под покривало

Няма нищо грешно в това, да покривате автомобила си, но не прекалявайте: покривалата задържат влага, която може да ви донесе доста главоболия. Ако колата ви е по-стара, например, влажната среда може да причини (или да ускори) ръждясване.

Да оставите ръждата да се разпространява

Няма значение дали карате Лада или Порше: рано или късно всяка кола започва да ръждясва. Затова е добре, забележите ли ръждиви петънца да ги третирате или поправите възможно най-скоро. Все пак, доста по-евтино ще е да се справите с малките петна, отколкото да стигнете до тенекеджия.

Да сипете бензин на дизел (и обратното)

Автомобилите може и да са много напреднали като технологии, но все още няма коли, които да се движат и на бензин, и на дизел. Не правете грешката да смесвате двете горива при никакви обстоятелства. Дори и старият тарикатлък да сипете малко бензин в дизела през зимата - по-добре използвайте специализирани добавки. Иначе рискувате солидна сметка за ремонт.

Ако все пак направите подобна грешка не палете двигателя, за да не стигне грешното гориво до него, а извикайте специалист, който да източи резервоара.

Да игнорирате поддръжката

Всяка кола се нуждае от базова поддръжка и обслужване, като интервалите могат да варират според марката и модела. Проверете сервизната си книжка или вижте в интернет, за да разберете кога да смените масло, спирачна течност, ремъци и други. Ако сте от онези 99% с автомобил "нов внос" си водете записки след "136 254"-те километра, на които сте си купили машината и спазвайте заложените от производителя времеви и/или километрични интервали.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
А температурата над 90 градуса ,,не е фактор,,
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И най вече половинчасовото загряване на тортонетката пред блока заради маслото, което предизвиква огромни температурни разлики между мотор (върти се и чрез *** въпреки масло) и скоростна кутия (не се върти и не разпределя или генерира топлина) и срока на живот на цялата система пада жестоко надолу!И на 100 000 км я мотор, я скоростна за смяна! Карам от 20г. само нови коли - паля и тръгвам! Продавам ги между 250 000 и 300 000 и още ги карат без проблеми след като им обясня защо! Но тук ням
14
1
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 години
Все пак какво ще стане ако при скорост 130км в час изведнъж вкараш задна скорост??? Нищо няма да стане, защото задната няма да влезе, може да изпилиш малко зъбците на скоростната кутия, но нищо страшноНа колите с ръчни скорости може да включиш принудително от висока на ниска скорост с междинна газ за бързо аварийно спиране, но само веднъж, после трябва да сменяш цялата скоростна кутия, а може и коленен вал с диференциал и буталата, т.е. целия двигател. Но пак е по-добре отколкото да се блъсн
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак какво ще стане ако при скорост 130км в час изведнъж вкараш задна скорост??? Не вярвам да има толкова луди да го пробват на собствената си кола
12
2
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Това за маслото не го знаех!Сафранът ми е на 500 000 км и откакто е излязъл от завода маслото му не е сменяно
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая статия е за еуродепутати!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мале кви глупости, кой има такива навици? Аз освен да карам крадена кола, други лоши навици нямам. Е, това го пропуснахте, смешници!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам тук писаните препоръки какви са, по-добре да не чета останалите. А и аз разни линкчета нямам навика да проследявам.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако сте от онези 99% с автомобил "нов внос" си водете записки след "136 254"-те километра"Много злобно и заядливо ...Спрете да влизате тук, вече се базикат с нас ...
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да сипете бензин на дизел (и обратното)"Под статия за навици ... олееее
6
0
 
5
 
! Отговори
Патил преди 3 години
Каруцара си е каручар и каруцар ще си остане
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена шофьор май е като жена журналист. Не били 20, а 6. Не, няма да щракна на линка!
4
0
 
24
 
! Отговори
_(*;*)_ преди 3 години
е... то нали за това е тази лампа да показва, че има масло, ако изгасне лампата значи е свършило и трябва да се сложи, за предпочитане краве масло, но не помня краварката в кой ъгъл беше
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде са останалите 14 препоръки? Защо лъжите в заглавието2 Поне да броИ не може ли автора?
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко полезна статия? ХАХАХАХАХАХАХАХА Колко умен трябва да си и какви познания трябва да владееш за да я сътвориш! Възхищавам се на автора!
1
5
 
26
 
! Отговори
кару цар преди 3 години
Тези съвети са от човек който никога не се е качвал в кола.