Кражбите на катализатори продължават да се увеличават в цял свят

В основата стои покачването на цената на материалите
11 фев 2021 17:15, Нели Христова
30
Кражбите на катализатори продължават да се увеличават в цял свят

Наскоро ви съобщихме, че кражбите на катализатори на хибридни автомобили са се увеличили значително не само в САЩ, но и в други държави (в това число и България), пишат от Automedia. Причината са високите цени на елементите паладий и родий, от които се прави този основен детайл. Оказва се, че проблемът се разраства и придобива застрашителни размери, като вина за това има и пандемията от COVID-19, която остави много хора без препитание.

Според The New York Times, полицейските служби в САЩ разследват все повече случаи в цялата страна. В Сейнт Луис, например, се съобщава за 8 пъти повече кражби на катализатори отколкото през 2019 година. Същото се наблюдава в Лексингтън (Южна Каролина), Уичита (Канзас) и много други градове.

Основният фактор за това е покачването на цената на материалите, от които се правят каталитичните конвертори. Този детайл е задължителен за всички коли в САЩ, произведени след 1975 година, като за производството му се използват платина, родий и паладий. Цената на паладия, например, е скочила 5 пъти за последните 5 години, като достига рекордните 2500 долара за унция.

Същото важи и за родия, който през 2016 година е струвал 640 долара за унция, а сега се очаква да достигне до 21 900 долара, което е повишение с 3000%. Това е 12 пъти повече от златото и действа като магнит за крадците. Едновременно с това се увеличава и броят на фирмите, които изкупуват катализатори, като те са готови да платят до 500 долара на бройка.

Като правило, повече благородни метали използват по-старите автомобили и затова най-често са атакувани първите поколения на Prius. Популярни сред крадците са също големите всъдеходи и пикапи, тъй като те имат по-висок пътен просвет, а това улеснява промъкването под тях и отмъкването на катализатора.

Проблем е и откриването на откраднатия детайл, който бързо изчезва на черния пазар. Полицията признава, че няма как да открие изчезналите детайли и препоръчва на собствениците да посетят сервиз и да гравират регистрационния номер на колата си върху катализатора. Това може да се струва прекалено на някои собственици, но застрахователите не покриват кражбата на този елемент. А поставянето на нов не е никак евтино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накратко - Полицията в цял свят дреме.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ги изкупуват по 500$ аз лично ще си предам за вторични моя.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой запознат ще ме светне ли горе-долу по колко се изкупува катализатор от средна ръка кола 2010 примерно
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25 ПотърпевшТака както го разказваш, явно колата ти е доста стара и катализаторът ти е бил умрял доста отдавна.
22
1
 
7
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
Преди месец и половина ми откраднаха и моя катализатор. Влизам в колата, паля и... Изкарах акъла на колегата до мен. Не че ми е толкова зор за единия катализатор, ама ей така за спорта още пожелавам на момчетата, дето са ми го свили д дават парите от кражби само за погребения на близките им.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 ТарикатКато бях тинейджър в края на 80те крадяхме бензин по друг начин. Какви маркучи какво смукане? Някой по-кльощавичък влизаше с найлонов чувал под ладата, отваряше пробката и източваше бензина в чувала.Големи рокери бяхме с балканчета и симсони. Тук там някой с чезе или Ява.
20
1
 
9
 
! Отговори
Шумкар преди 3 години
Едно време при бай Тошо никога не са ми крали катализатора на москвича.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що сме си крадели чистачките? А?
18
1
 
7
 
! Отговори
Да да преди 3 години
И на мен ми го откраднаха заедно с дпф-а 😄. Изобщо най-много като процент сигурно са откраднати в България.
17
0
 
12
 
! Отговори
1-н преди 3 години
А ушев тука е в комбина с крадцитеПосле да съм имал еко категорияКак да станеСпрете да изкупуват е катализатори- ясно е че до един са крадени
16
0
 
8
 
! Отговори
Не че нещо, ама да преди 3 години
попитам... Ако колата е на SNG или LPG пак ли требе да има катализатори?
15
4
 
4
 
! Отговори
червн олигарх преди 3 години
До АнонименНякой пълни чекмедженце други ненаситиха се от цели банки и продължават да ламтят.
14
0
 
36
 
! Отговори
Те ли не знаят преди 3 години
Милиционерите знаят много добре фирмите, които въртят тоя бизнес. Познават и контингента, който върши черната работа, ама някой трябва да ги накара да се размърдат. Иначе, така е по-лесно - "нищо не можем да направим" и комисионната си върви по веригата.
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може някой да пълни чедкмеджето и да се очаква, че тези надолу няма да искат същото. Примера си е пример.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най пародоксалното е,че гърнето което мислят че е катализатор на Тойота ,всъщност е резонаторно,но не се отказват.
11
0
 
22
 
! Отговори
Патил.. преди 3 години
Толкова $$ била платината, нам колко$$ родиииия..много важно! Моят още 2015-16 го отрязаха. Оказа се неизвестен извършител, а в районното имаше поне 10ма пуснали жалби. Естествено нищо не е направено да се пресече търговията, защото 100% са изнесени на запад, където в сервиза на Мюмю Ауспухович извършват и монтаж и приятелите му нощния демонтаж. Засега карам с тръба.
10
2
 
4
 
! Отговори
Всяка ел кола преди 3 години
Пирон в недоразумението двг и петролната мафиа
9
5
 
12
 
! Отговори
Смок преди 3 години
Абе това пак ли е от фалшивите новини? Как е възможно в рая на земята САЩ да има "берачи" на катализатори като у нас? Това не е възможно!!
8
2
 
8
 
! Отговори
Бойко е невинен! преди 3 години
Е , щом е световна тенденция, значи няма проблем, че ми откраднаха катализатора, както и на комшията! Значи излишно съм се ядосвал, сложиха ми мека връзка на местото на катализатора и сега дрънчи на тенекия ама нищо!
7
14
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо преди 3 години
Кради,кради народе и обвинявай Бойко