В кои митове за колите трябва да спрем да вярваме?

Много от тях се предават от поколения на поколения
22 фев 2021 20:25, Нели Христова
58
В кои митове за колите трябва да спрем да вярваме?
Снимка: Pixabay

Много автомобилни митове се предават от поколение на поколение. В крайна сметка някои от тях се приемат за даденост, защото са научени от родителите ни (на които е прието, че трябва да вярваме) или пък са били повтаряни многократно. Голяма част от тях не отговарят на истината и трябва просто да бъдат забравени.

Изданието Popular Mechanics събра на едно място 20 такива твърдения, като повечето от тях са напълно фалшиви, а в малка част има известна доза истина. За съжаление, те съществуват и в наши дни и въпреки, че не са верни, все още се разпространяват сред шофьорите.

1. Първокласното гориво ще подобри ефективността на вашия автомобил
Някои автомобили наистина се нуждаят от бензин с по-високо октаново число, но ако това не е посочено изрично в ръководството на колата ви, просто губите пари, като сипвате по-скъпо гориво. То няма да промени нищо.

2. Всички гуми се сменят едновременно
Това изобщо не е така. Наистина можете да замените само една гума, стига да е подобна на тези, които вече имате. Някои експерти обаче препоръчват да заменяте гумите по двойки (двете отпред или двете отзад).

3. Използването на мобилния ви телефон, докато зареждате, може да предизвика експлозия
Сигурно сте забелязали табелите на бензиностанциите, които забраняват употребата на мобилен телефон. Какво обаче би станало, ако тази забрана бъде пренебрегната? Ами нищо, тъй като все още не е доказана връзка между безжичната технология и парите, отделяни от горивото.

4. Електрическите автомобили са по-податливи на пожар

Няма доказателства, че електрическите автомобили са по-склонни да се запалят в сравнение с „обикновените“ автомобили. Да, напоследък на подобни инциденти се обръща повече внимание, но това се дължи на интереса към електромобилите, чийто брой все още е нищожен в сравнение със стандартните коли с двигатели с вътрешно горене.

5. Ще получите повече бензин, ако зареждате сутрин

По-хладният въздух означава по-плътно гориво, така че ще получите повече бензин, ако зареждате рано сутринта. Това съвсем не е така, защото температурата на газа всъщност не се променя през целия ден.

6. Трябва да смените охлаждащата течност и въздушните филтри, когато ви сменят маслото

Вашият механик може да ви препоръча да ги смените, когато смените маслото, но всъщност това не е нужно. Проверете предварително ръководството на автомобила си за инструкции, в които да е указано колко често трябва да го правите.

7. Трябва да сменяте маслото на колата си на всеки 5000 км

Това е един от митовете, които са имали смисъл при старите превозни средства. Новите двигатели вече не изискват толкова честа смяна на маслото толкова.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
Mangal'orian преди 3 години
На снимката определено е Citroen DS с допълнително монтирани в завода фарове.Шарл дьо Гол е оцелял при атентат в подобен автомобил и многократно е заявявал, че тази кола е спасила живота му. Отдалечили са се, карайки на три колела. Само Citroen с хидро-пневматично окачване го може този номер. Обявява го за "национален автомобил" и дълги години президентите на Франция го използват за официална кола.За мен, истинското бижу е Citroen SM. P.S.***, колите не са твоята тема. Честно.
28
1
 
6
 
! Отговори
Не ни преди 3 години
занимавайте с коли тарялясници колкото искаш. Кажете кой измисли тия големи данъци за коли.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2. Всички гуми се сменят едновременноТова изобщо не е така. Наистина можете да замените само една гума, стига да е подобна на тези, които вече имате.===А, да, *** сега намери гума, която да е подобна, със същото износване. ***, пиши там за плетки и манджи, че всеки път като пишеш за автомобили се излагаш.
26
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Че има по- хубав автомобил от Москвич 412 - ама няма. Това е принципно невъзможно...
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 1 е неправилно формулиран. Октаново число и качествено гориво са две различни неща. Има смисъл да заредиш качествено гориво със същото октаново число дори и да е малко по-скъпо. Въздушните филтри в БГ трябва да се сменят по-често от смяната на маслото при този прашен въздух в големите градове.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много обичам, когато *** Христова пише за автомобили. Смея се с глас. В тази "статия" мит 5 просто ме хвърли в оркестъра. Написаното няма абсолютно никакъв смисъл. Три пъти го четох и се кръстих, как температурата на газа не се променяла сутрин, затова не се наливал повече бензин, Божке-е-е-е-е-е... А последното изречение за 7 е толкова, толкова, толкова, че чак толкова.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя който е писал тия глупости да се връща там откъдето е дошъл и да си кара каруцата, ясно е че нищо не разбира от коли.
22
5
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
Не съм чел коментарите, но със сигурност имат такива, които за 100 хил км са сменяли само течност за чистачки
21
3
 
3
 
! Отговори
GG преди 3 години
Ауди може да завива
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде и аз да се включа за Ситроен DS. Колата е от 1970г и има завиващи фарове следящи ъгъла на завоя, автоматични чистачки и тн. 1970г. Наистина е уникален автомобил, както е казал човекът преди мен. А кой какво е чувал.... говори зле само за него. Някои сме чували и други неща.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам кола, купена от дилър (не на дрoга), та да отбележа, че и крушка на фара не мога да сменя. Камо ли нещо по-съществено.
18
2
 
9
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 3 години
Хахаха ха-ха ха ха ха хахаха , журналиста преди да ме изтриеш, искаш ли да прочетеш малко за новите коли и заповядай да ти сменя ЕДНА гума или да не ти сменя филтрите особено този на купето щот явно въздуха който( мани я колата) дишаш не е важен,ха ха ха малееее ЖУРНАЛИСТ!¡!!Трии сега да си доволен
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли, че в скоростната кутия на DS се налива масло, на базата на китова мас :)
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...ситроен ds, но си прав, може би е порше.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако е DS на снимката, да знаете, че това е един от върховете в автомобилостроенето! Невероятна кола....
14
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
"масло на всеки 5000 км"?!?Да, ако е на 30 години и го караш с масло от фритюрника
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми де да знам, аз си сменям маслото между 7 и 11к, зависи къде ме хване, че правя дълги преходи с парахода. Дертове няма.Имаше едно отворено лапе с VW дето слагаше някакво масло дето държало 15к, оригинално било, каквото сипвали във фабриката. Значи ако си спомням правилно: клапани, клапани втори път, турбина, клапани трети път, турбина втори път(уж калпав ремонт първия път), после вече основен ремонт и накрая окоти клапаните за четвърти път. Още си сменя маслото на 15к. Сигурно бая пести.
12
2
 
25
 
! Отговори
У преди 3 години
Най-големият мит в България, а и по Зап.Балкани е, че няма по-здрава кола от дъртата германска кола. Даже съм сигурен, че веднага ще се намери някой да ни убеди. Не казвам, че не ги харесвам, но се чупят колкото и другите им връсници.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи би? Кво от това?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точка номер 3 ме кара да искам, да ударя някого ... в лицето.