Светва в колата Check Engine, половината шофьори нехаят

36,1% от водачите отиват в сервиз в рамките на 1 седмица
Обновена: 26 фев 2021 17:47 | 26 фев 2021 17:45, Нели Христова
41

Сигналът за проверка на двигателя Check Engine е омразен на всички. Но независимо дали ви харесва или не, тази светлина на таблото има много важна функция. Тя трябва да ви подскаже, че нещо с мотора на автомобила ви не е наред - независимо дали става дума за безобидна повреда на сензор или за нещо много сериозно, което да ви докара главоболия и разходи за ремонт, съобщава Automedia.

И докато по презумпция, появата на зловещата лампичка би трябвало да притесни всеки, то скорошно проучване на застрахователната компания Reviews от САЩ показва, че нещата не са точно такива. И че болшинството от водачите предпочитат да игнорират индикатора за неизправност на двигателя.

Според проучването, само 36,1% от водачите закарват автомобила си на сервиз в рамките на до една седмица, след като забележат светлинния индикатор Check Engine. 29,6% от водачите заявяват, че са изчаквали между месец и цяла година, за да проверят защо индикаторът е светнал, а точно една четвърт от интервюираните заявяват, че никога не са проверявали причината, поради която лампичката на таблото е активна.

Близо 10 процента твърдят, че са изчакали докато реално се случи повреда, поради която "чекът" е светнал. Мъжете (32%) са по-склонни от жените (18,4%) никога да не проверят защо Check Engine сигналът е активен. Възрастта явно също играе важна роля, тъй като 43,4% от хората на възраст над 45 години заявяват, че веднага биха закарали колата си на сервиз, докато само 26,6% от тези на възраст под 35 години биха го сторили.

Изследването, което е направено сред американски граждани, не вади някакви специфични заключения, но предполага, че в случая се прилага старата поговорка "Незнанието е блаженство". И според хората, докато автомобилът им работи нормално, въпреки индикатора, те предпочитат да игнорират сигнала. Още повече, че сложната електроника в новите автомобили, постоянно дава притеснителни сигнали за всякакви дреболии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
поддържам си колата преди 3 години
Винаги проверявам по най бързия начин.И грешка да е,по добре.Спокоен съм!Вие как ги коланите тия коли не ви знам.Аз съм обиколил половин Европа с моето пежо 206,и ми е като другарче.То за мен и аз за него.Като ново е на 20год.
31
2
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Щом някоя си лампа свети в жълто... волумето и газта на мах и да не ти пука... ако светне червена... си е эйбъл мандра.. закъсвация... като България при червено управление... ужас!
30
1
 
12
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
Интересно как лампичката чек енджин никога не изгаря?Не съм виждал кола на която не работи
29
3
 
5
 
! Отговори
Stancho Stanchev преди 3 години
Необичайно светене на индикатори по таблото или по-скоро светенето им без причина е сто процента знак за манипулиран километраж.
28
1
 
1
 
! Отговори
Баш майстор преди 3 години
До 30Сензора на турбото?А гравецапата на пепелаца проверявали ли са ти я?
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седем години вече ми свети.Така съм си свикнал с нея ,че ще ми е криво ако угасне.
26
1
 
13
 
! Отговори
Тъпи преди 3 години
Моята чек лампичка светна и ми взеха $480 за някакъв сензор но след 400 км. пак светна и пак ми взе същата сума за друг сензор после компютъра казва проблеми от NOX sensors,DEF ,EGR ,съединител,скорости и накрая за година и половина сумата която платих е $33,000 Това са скапаните софтуерни електроники .
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мояте лампичка светна и я закарах на ремонт. За щастие бях в Германия по онова време. И се оказа, че сензора на турбото беше заминал. Платих 350 евро в сервиза на VW разбира се. И тогава усетих истинската мощност на автомобила. Така, че не е за пренебрегване тази лампичка!
24
3
 
4
 
! Отговори
гадна лампа преди 3 години
Веднъж си реших проблема с тая лампа като почистих дебитомера/maf сензора със специален спрей "maf air sensor cleaner" от amazon uk. Всяка година сменям въздушния филтър и почиствам кутията му, но явно с времето от мръсния въздух се е зацапал и тоя сензор. Карах така с тая лампа над година, с изолирбанд отгоре, щото колата си вървеше идеално, майсторите нищо не намираха, после им казах за тоя спрей, да се научат. Но наистина трябва спрея да е точно за това правен и не се докосва с нищо сензора.
23
0
 
10
 
! Отговори
Яжте Люти Чушки преди 3 години
Всичко добре, ама от снимката се вижда, че карате на ръчна спирачка...
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън Дрън, празни приказки.Направо като ви светне чек енджина, вземате колата на гръб, щото е много болна и направо е умряла, без намесата Ви. А като пишете такива статии, се замислете кой на кого служи.Колата не е нищо повече от машина, а машините се ремонтират и повреждат, давайки си здравето, служейки ни. Да се кара с светещ индикатор може, когато може, в усреднени режими и това си има своите недостатъци. Останалото е стил плашим гаргите.
21
0
 
25
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
На мен като ми светне надписа, отварям капака на двигателя, виждам го ( че си е там де) и затварям капака успокоен.
20
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Караме 20 годишни кочини. Ако не свети чек значи е изгоряла лампичката.
19
1
 
48
 
! Отговори
Mайстор преди 3 години
Москвичите са най-добрите коли. Никога не съм виждал Москвич със светещ check engine.
18
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време при бай Тошо, никой не караше със светнал check engine.Дойде ГЕРБ и виж кво стана, светна лампата.ОСТАФКА
17
5
 
10
 
! Отговори
anon преди 3 години
в повечето щати не можеш да минеш на преглед ако ти свети лампата... или ако си я занулил скоро (примерно 100тина километра) защото обд2 "индикаторите за готовност" не са "ок" защото не са имали време да се "научат"ако това се приложи наистина на територията 1/2 от колите няма да минат преглед и ще стават само за скрап
16
4
 
11
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Ийон Тихи Американец:Какъв "годишен техн. преглед" бе!? Няма такива в Америка.
15
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Нехаят, а после *** че били бедни и не било държава..
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, добре че са разбирачите от секцията с коментари от Dnes.bg ... Много ги разбирате!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драскаш с черен маркер отгоре и няма светеща лампичка :)