Кои са автомобилите, които можеха да спасят имиджа на СССР?

Колите така и не са пуснати в серия
1 мар 2021 19:42, Нели Христова
118
Кои са автомобилите, които можеха да спасят имиджа на СССР?

Когато се замислим за автомобилостроенето на някогашния СССР, в ума ни неизменно изплуват няколко автомобила - "Жигули", Лада Нива, УАЗ, Москвич и Волга. С малцината разновидности и поколения на тези коли, по-възрастните от нас израснаха и в България, като ярък спомен е дългогодишното чакане да се доредиш до заветната съветска машина.

И докато масовото производство на съветската автомобилна промишленост представляваше относително монотонна и семпла гама автомобили, то инженерите на различните компании постоянно се опитвали да внедрят доста смели и различни проекти. Доста от прототипите, излезли изпод чертежите са били странни, нелогични, непрактични или прекалено неподлежащи от осмисляне, от страна на отговорните партийни величия.

Но е имало и машини, които са били много сполучливи и са били готови за серийно производство. Повечето от тях са били и модерни за времето си и ако бяха получили "зелена светлина" доста биха променили имиджа на съветското автомобилостроене, както по времето на Студената война, така и преди разпада на комунистическата империя. Нека ви разкажем за 5 (+2) автомобила, които така и не бяха пуснати в серия, а трябваше:

Москвич-408 "Турист" (1964)

Инженерите на московския завод АЗЛК (до 1968 г. МЗМА) са правили десетки разнообразни прототипи - от състезателни коли до истински всъдеходи на рама. И много от машините са минали дори предсерийни тестове. Един от най-красивите проекти на фабриката, обаче, определено е двувратото купе-кабриолет Москвич-408 "Турист".
Автомобилът е построен в две бройки (черна и синя) на базата на обикновения седан Москвич-408, като имало идея за старт на малосерийно производство. Купето на първият екземпляр е максимално унифицирано с това на "донора" и е направено от стомана. Разликата с конвенционалния модел била само по рамката на челното стъкло и подвижния покрив от фибростъкло.

Купето на втория (син) екземпляр било изработено с използването на доволно количество алуминий. От лекия метал са вратите, задните калници, както и капаците на двигателя и багажника. За съжаление, заради многобройните задачи, поставени на завода, до серийно производство на кабриолета така и не се стига, а двата прототипа са изчезнали с времето.

ВАЗ-Porsche-2103 (1976)

Определено един от най-знаковите проекти на завода в Толиати през 70-те години на миналия век е легендарният всъдеход Lada Niva. Но не по-малко интересен е и проекта за рестайлинг на флагманския модел 2103 с помощта на специалисти от Porsche.

Германците сериозно модернизират външността на съветския седан, като премахват всички хромирани детайли, предлагат оригинална радиаторна решетка, пластмасови брони в цвета на купето и голямо странично огледало. Освен това, специалистите подобряват изолацията на салона, заменили арматурния панел, сложили волан като този на Porsche 924 и преработили окачването.

Но поради твърде високите разходи и сложността за получаване на "зелена светлина", този редизайн така и не се случва. Вместо това, от ВАЗ внедряват по-опростена версия, също разработвана по онова време, от която по-късно излиза и ВАЗ-2106. А някои от идеите на германските помощници намерили място в излязлата по-късно "Лада петица".

Още по темата четете на сайта на Automedia.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР винаги се е интересувал само от имиджа си и затова пропаднаха. Хвърлиха си всичките ресурси само за да се доказват и вследствие сега ние го теглим.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са нещата които могат да спасият имиджв на България?
6
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен .....СССР нямаше нужда да гради имидж с производство на ширпотреба. Русия е водеща във високите технологии - нанотехнологии.....Уааахаххаааа, то за това ли руския чип не се събира в спринцовката на ваксината :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За добро такова нескопосано недоносче като това на снимката не съм виждал по пътищата. Спомням си как ни проглушиха ушите за невероятния дизайн на Москвич 408 (нещо като сегашната пропагандната кампания за Спутник).Говореше се за тази кола по социалистическите медии като за някакво върховно достижение на човечеството. Когато го видяхме на снимка се оказа че е същия б.ок.лук като предшествениците си.
4
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А новата Волга кога? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Руското ЩЕ цапа и мирише!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
3
6
 
15
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
РУСНАК и автомобил ...са ВЗАИМОИЗКЛЮЧВАЩИ се понятия !!! РУСНАК и алкохол ( етилов или метилов ) са ВЗАИМОПРИВЛИЧАЩИ се !!!
2
5
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Имам, едно- обаждане, на- 1 Март 2021 година,.Във, 19: 14 часа, ... До, 05 РПУ гр София България,...Моля, да- сй- запише- това, сйгорността- на- САЩ.....
1
6
 
17
 
! Отговори
Големи шегаджии преди 3 години
СССР/Русия и кола стига разсмивайте хората.