Кодиран екочип на колата ще сочи дали е замърсител

Стикерът ще увеличи цената на техническия преглед с до 5 лева
11 мар 2021 18:50,
41
Кодиран екочип на колата ще сочи дали е замърсител
Снимка: Pixabey

Новите екочипове на колите ще бъдат кодирани, за да не може собствениците да манипулират информацията в тях, пише вестник "Телеграф".

Чиповете ще са вложени в стикери, които ще се поставят на автомобила след 12 юли тази година. В тях ще бъде записана всичката информация, която сега фигурира в хартиения талон на автомобила плюс най-ключовата новост – екологичната група на автомобила. Информацията в чиповете ще може да се чете автоматично чрез радиочестотна идентификация от разстояние. Четците ще са устройства, рамки и камери, без замесен човешки фактор. Това ще позволи в бъдеще в градовете у нас да се въведат нискоемисионни зони, в които да се забранява или да се оскъпява достъпа на замърсяващи автомобили.

Новите стикери бяха въведени с промени в наредбата за техническите прегледи на автомобилите, които влизат сила отложено от 12 юли. Те ще се лепят в средата на предното стъкло на автомобила зад огледалото, гласят промените. Това ще се случва по време на годишния технически преглед и за услугата няма да се заплаща допълнителна такса, споделиха за "Телеграф" от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Това означава, че ако дадено МПС мине технически преглед на 11 юли 2021 г., то ще получи екочип при следващия си технически преглед, който трябва да бъде извършен не по-късно от 10 юли 2022 г., обясниха експертите. Техническият преглед у нас обаче може да бъде извършен по всяко време преди крайния срок, което значи, че ако някой желае да получи екочип по-скоро, може да го направи във всеки един момент след 12 юли.

Новата екологичната група на автомобилите ще се определя от европейския стандарт за изгорели газове или датата на производство на МПС-то. За това обаче газовете задължително трябва да отговарят на съответния евростандарт. Така, ако съдържанието на емисиите в отработените газове не превишава стойностите за съответната екологична група в зависимост от екологичния стандарт или датата им на първа регистрация, на автомобила ще бъде залепен новия стикер с екочип. В случай, че емисиите са над граничните стойности, на пункта ще откажат стикер за екологична група. Това ще води и до неиздаване на знак за извършен технически преглед.

Освен кодирането на информацията в чипа, изисквания за сигурност има и към цялата информационна система за регистриране на техническите прегледи. Основно изискване там е да бъде осигурена защитена връзка между системата и уредите за измерване, която да не допуска нерегламентирана намеса с цел данните, особено тези за газовите емисии, да бъдат манипулирани.

Целта е да бъде прекратена практиката замърсяващи автомобили да минават технически преглед. "Досега това се случва чрез затваряне на очите на служителя на пункта срещу почерпка. Уредът показва едно число, служителят записва съвсем друго в протокола. Сега служителят вече е изолиран и не може да променя данните", обясниха от ДАИ. Досега единствените мерки срещу корупцията по пунктовете бяха видеокамерите, които записват прегледа. Кадрите от тях обаче могат да служат само за доказване, че автомобилът наистина е минал през пункта, но не и да удостоверят реалните показания от газоанализатора.

Общинският съвет ще е органът, който ще решава автомобили от кои екологични категории да се допускат в нискоемисионните зони в градовете, какви ще са границите на тези зони и в какви дни ще са валидни те. Това реши парламентът окончателно с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Очаква се това да доведе до ограничаване на движението на замърсяващите превозни средства и да намали емисиите от този източник, както и концентрациите на фини прахови частици в градовете в дните със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух, бе записано сред мотивите на вносителите.

Нови цени в пунктовете заради стикерите

Новите екочипове ще увеличат цената на годишния технически преглед с 4-5 лв., заяви председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев. По думите му чиповете ще оскъпят документацията за извършването на техническия преглед, което собствениците на пунтове неминуемо ще прехвърлят на крайния клиент. "Нашата организация извършва по около 120 000 прегледа годишно. При положение, че разходите ни ще се увеличат с по 5 лв. на преглед, това са около 600 000 лв. годишно. Няма как при това положение да не увеличим цените", заяви Панчев.

Според него увеличените разходи са такива, че няма да има собственик на пункт за технически прегледи, който да не коригира нагоре цените си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
ЕВРОПАТА преди 2 години
ЛОШИТЕ ГОРИВА ЕДНО ,КАТО ЗАРЕДИХ ТУК И СЕГА КОЛАТА Е ВСЕ ЕДНО КАРАШ НА РЪЧНА,А ЗА ЦЕНИТЕ НА ПУНКТОВЕТЕ КАКВИ 5 ЛЕВА ТЕ ВЕЧЕ ГИ ВДИГНАХА ,10 ДО 15 И БЕЗ СТИКЕР.
33
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Предполагам, че тези чипове ще са за сметка на ищеца-общината. Моят авамобил е излязъл от завода с еко категория, записана в талона. Но никой не отваря и дума за лошите горива!
32
0
 
3
 
! Отговори
Точно преди 3 години
Е точно с тези чипове ще започнат хубавите почерпки. Клиентът ще черпи служителите на пункта, а те ще черпят контролния орган, защото всички знаят, че стойностите няма как да излизат. А уредите показват това, което оператора иска и няма нищо общо със системата, която се въвежда за изпращане на данните в реално време, защото първо се мери после изпраща.......
31
0
 
3
 
! Отговори
Цонко преди 3 години
Във Франция тези стикери са за коли които искат да влизат в центъра на града и ограничават само ако има замърсяване повече от нормата.Купуват се от държавен сайт на цена 2-3 евро.Ако живееш в центъра и има замърсяване просто не караш в този ден,т.е. не са задължителни.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитват се да унищожат българина. Сто процента някой висш катаджия стои зад всичко това
29
0
 
16
 
! Отговори
Док преди 3 години
А цялото начинание е едно принудително продаване на нещо, от което никой няма нужда. Тия изкараха, че няма друг начин да идентифицираме колата, освен с чип. Излиза че регистрационния номер на е средство за идентификация на МПС в България.
28
0
 
2
 
! Отговори
Док преди 3 години
Ако колата е с газов инжекцион за една минута точно преди прегледа газаджията закача компа и така може да обедни сместа, че кола, излязла от завода с евро 2 да даде изгорели газове като за евро 6. Мотора няма да може да се изфорсира, ама то колкото да мине 100м за прегледа. У наше село вече има и конкретни оферти за "модификацията". Отиваш при газаджията, цък с компа, преглед, пак при газаджията и кой от къде е.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пътища няма те къде тръгнаха хахахахахаха но при пенсионерска държава ще има още нови източници на доене ...
26
1
 
17
 
! Отговори
Шопар преди 3 години
Некой верен герберас че стане милионерче.
25
0
 
15
 
! Отговори
едни пари и еко преди 3 години
Чип-мип- бип, нищо не променя, защото всяка кола поне след 90г е проектирана да работи с намалени емисии, съгласно текущите изисквания. Много са малко екзотичните без катализатор и компютърно управление на запалването(като двутактови мотори, Трабантчета, рикши, тук там Жигула, Москвич..) Всяка пушеща кола обаче, бърка директно в джоба на собственика, защото от непълното горене освен че не върви, прави нагар, сажди, заминават дюзи, свещи..т.н. И моят дизел е почвал да пуши и се оказа един маркуч
24
0
 
19
 
! Отговори
Иихуууи преди 3 години
Кодиран чип на главите на новите депутати ще сочи колко са *** и колко крадат
23
2
 
4
 
! Отговори
хак да им е преди 3 години
Аз пъ си късам книжката, продавам колота и тичкайки по тротоара ще си бръмча на пук на шакарите, че не могат да ме рекетират щот нямам стикери.
22
1
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
"Еко"-гадините доят здраво в световен мащаб...
21
1
 
21
 
! Отговори
ей тъй чешем език преди 3 години
Еко стикери, мине-ки за магистралки, градски, селски, пътища, пропуски за инвалиди за електрички, третополови, директори, инспектори, застраховки каско гаско, маски. Стъклата станаха като табла за копува-продава или тъжни поемин. Да не говорим кинтите, които харчим за нищо, а пътищата са същите поми-ни дупки, не пипани от десетилетия, а ПТП-тата са скочили десетократна. А от тези еко промени някъде нещо да се е чуло и видяло? Изобщо до кога ще търпим това чиниовническо коцодерство?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 5 лева и то крайна цена ще бъде със страшна кодировка. Направи данните на собственика залепени на предното стъкло. Световна иновация
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кодиран екочип щял да сочи замърсител ... кой ги измисля тези безумния заглавия :)))чиповете щели да бъдат ВЛОЖЕНИ, как по-дяволите се влага чип, няква нова методология ще да е, явно за това са по 5 лева бройката ...и кой им е казал, че ще се отказва "екочип" ако колата не е в нормите на евро стандарта?? нищо подобно, просто ще издават по-ниска екологична категориякаквото и да прочетеш от тази статия, нищо не е вярноабе пийте си ваксините, печете се на 5G-то и да не ви пука на чиповете :)
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накратко казано, сега престъпниците ще имат данните на собственика на една ръка разстояние.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСтига си фантазирал сякаш не си виждал кола през живота си. С твоята дупчица дали колицата ти няма да е шумничка, бе другарю? :))) Ами вкарай си отвода в купето, че да го използваш като шумозаглушител!
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Е като намалиш потока на газовете не намаляваш замърсяването а го забавяш.Ще видят,че не е нормално и ще мерят по-дълго."Като пренасочиш 80% от вредните газове да излизат от друго място, а не от изхода от който те мерят - не знам колко дълго ще мерят... Виждал ли си сега как мерят? Даже най-примерните? Няколко пъти газ до 2-3к обороти, взимат макс показана стойност(т.е. няма интервал за засичане).
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 15Е като намалиш потока на газовете не намаляваш замърсяването а го забавяш.Ще видят,че не е нормално и ще мерят по-дълго.