Кодиран екочип на колата ще сочи дали е замърсител

Стикерът ще увеличи цената на техническия преглед с до 5 лева
11 мар 2021 18:50,
41
Кодиран екочип на колата ще сочи дали е замърсител
Снимка: Pixabey

Новите екочипове на колите ще бъдат кодирани, за да не може собствениците да манипулират информацията в тях, пише вестник "Телеграф".

Чиповете ще са вложени в стикери, които ще се поставят на автомобила след 12 юли тази година. В тях ще бъде записана всичката информация, която сега фигурира в хартиения талон на автомобила плюс най-ключовата новост – екологичната група на автомобила. Информацията в чиповете ще може да се чете автоматично чрез радиочестотна идентификация от разстояние. Четците ще са устройства, рамки и камери, без замесен човешки фактор. Това ще позволи в бъдеще в градовете у нас да се въведат нискоемисионни зони, в които да се забранява или да се оскъпява достъпа на замърсяващи автомобили.

Новите стикери бяха въведени с промени в наредбата за техническите прегледи на автомобилите, които влизат сила отложено от 12 юли. Те ще се лепят в средата на предното стъкло на автомобила зад огледалото, гласят промените. Това ще се случва по време на годишния технически преглед и за услугата няма да се заплаща допълнителна такса, споделиха за "Телеграф" от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Това означава, че ако дадено МПС мине технически преглед на 11 юли 2021 г., то ще получи екочип при следващия си технически преглед, който трябва да бъде извършен не по-късно от 10 юли 2022 г., обясниха експертите. Техническият преглед у нас обаче може да бъде извършен по всяко време преди крайния срок, което значи, че ако някой желае да получи екочип по-скоро, може да го направи във всеки един момент след 12 юли.

Новата екологичната група на автомобилите ще се определя от европейския стандарт за изгорели газове или датата на производство на МПС-то. За това обаче газовете задължително трябва да отговарят на съответния евростандарт. Така, ако съдържанието на емисиите в отработените газове не превишава стойностите за съответната екологична група в зависимост от екологичния стандарт или датата им на първа регистрация, на автомобила ще бъде залепен новия стикер с екочип. В случай, че емисиите са над граничните стойности, на пункта ще откажат стикер за екологична група. Това ще води и до неиздаване на знак за извършен технически преглед.

Освен кодирането на информацията в чипа, изисквания за сигурност има и към цялата информационна система за регистриране на техническите прегледи. Основно изискване там е да бъде осигурена защитена връзка между системата и уредите за измерване, която да не допуска нерегламентирана намеса с цел данните, особено тези за газовите емисии, да бъдат манипулирани.

Целта е да бъде прекратена практиката замърсяващи автомобили да минават технически преглед. "Досега това се случва чрез затваряне на очите на служителя на пункта срещу почерпка. Уредът показва едно число, служителят записва съвсем друго в протокола. Сега служителят вече е изолиран и не може да променя данните", обясниха от ДАИ. Досега единствените мерки срещу корупцията по пунктовете бяха видеокамерите, които записват прегледа. Кадрите от тях обаче могат да служат само за доказване, че автомобилът наистина е минал през пункта, но не и да удостоверят реалните показания от газоанализатора.

Общинският съвет ще е органът, който ще решава автомобили от кои екологични категории да се допускат в нискоемисионните зони в градовете, какви ще са границите на тези зони и в какви дни ще са валидни те. Това реши парламентът окончателно с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Очаква се това да доведе до ограничаване на движението на замърсяващите превозни средства и да намали емисиите от този източник, както и концентрациите на фини прахови частици в градовете в дните със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух, бе записано сред мотивите на вносителите.

Нови цени в пунктовете заради стикерите

Новите екочипове ще увеличат цената на годишния технически преглед с 4-5 лв., заяви председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев. По думите му чиповете ще оскъпят документацията за извършването на техническия преглед, което собствениците на пунтове неминуемо ще прехвърлят на крайния клиент. "Нашата организация извършва по около 120 000 прегледа годишно. При положение, че разходите ни ще се увеличат с по 5 лв. на преглед, това са около 600 000 лв. годишно. Няма как при това положение да не увеличим цените", заяви Панчев.

Според него увеличените разходи са такива, че няма да има собственик на пункт за технически прегледи, който да не коригира нагоре цените си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво съм платил еко такса тогава?Това е като с паспортите за сградите.За какво имам АКТ-16 тогава?!Тия полудяха бе!Миналата година повдигнаха данъка за старите коли,сега стикер,а догодина какво ще поискат?!Защо мълчите бе хора?Стрижат ни за едно и също по няколко пъти кога ще скочите?Аз разбирам да е от тук натам който купи кола,ама сега със задна дата да ни стрижат????
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да питам - като го мина с Нео димовия магнит тоя чип какво ще стане? Не искате да кажете? Ми ще мина на половината съседи и ще разбера, хахха. Или начин за измъкване, или ще е нов тип мръсотийка...Иначе за прегледа - зависи кой и как ти закача мерилката. Па и да не е така, сегашната ми кола е с два ауспуха. Пък и да съм с такава дето има един - ще си пробия отвод някъде по-напред за прегледа и ще му направя една резба за болтче. С отверката пет оборота и вдигам категорията на евро 6...
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще започне едно крадене на чипове,чупене на съкла,абе кофти работа пак.А тия с парите ще си плащат на програмисти и чиповете за тях няма да са проблем да им ги нагласят както искат за ретро колите им.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще сложа на колата горивна добавка за намаляване на вредните емсии непосредствено преди техническия преглед и замерването....
10
1
 
20
 
! Отговори
Експерт преди 3 години
Предсказание: системата ще се се сгромоляса още първите дни и ще бъде пълен провал.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът превърта водомери с прахосмукачка, заварява средните ребра на радиатора и копае биткойн на жица в ТКЗСто. Какъв чип, какви 5 лева...
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали това или паспортите са по-голяма глупост, трудно ми е да реша. Дране до дупка на народа.
7
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А не е ли по-евтино да се изкарат канцеларките от МВР и КАТ на пътя и като видят бутрака с мощната димна завеса отзад да си го отсвирват и на място да му свалят номерата! Ще става по-просто и по-ефективно! Щото по малките сервизи дето правят ГТП на принципа"мижи да те лажем" минава куцо, кьораво и сакато - всичко дето може да стигне на собствен ход до тях!
6
1
 
36
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Защо са ни тези еко простотии, като първо нямаме ГТП като хората и второ, камерите могат да разпознават регистрационния номер на автомобила и от там може да се види и дали е с платен данък, ГО, дали е краден и т.н. Като ви боли за екологията защо такива стикери няма да има на бусове , камиони и автобуси? Предполагам защото те не замърсяват, нали? Стига сте измисляли данъци, ****ицата ви!
5
0
 
21
 
! Отговори
хахаах преди 3 години
Новата лепенка ще е с всички категории и ще се перфорира. :D Ерата на перфоратора няма да свърши
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кому е нужно въвеждане на нови групи? Нали има евро? А, да, сетих се, за да се скубят пари37545
3
0
 
28
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Прегледа с 5 лева, друго с още 5 , това онова с още малко, горивата стигнаха старите нива , усещате ли?
2
0
 
27
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Направили в шведската маала 25 метрова кУла с камери за да виждат от коЙ отджак излиза пушек от гуми и царули 1!!!Тази територия и за у--й не става !
1
1
 
21
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Хе хееее, някой хора пари печатат/незаконно/, та един умрел чип ли ще им се опре!