Е-колите и електроенергията: Кой плаща?

Ще се натоварят ли мрежите, когато броят на е-колите се увеличи?
16 мар 2021 20:02, Нели Христова
39
Е-колите и електроенергията: Кой плаща?
Снимка: БГНЕС

Температури от порядъка на 14 градуса под нулата не са нещо, което да ни шокира в България. Но в американския щат Тексас, където нормално през февруари термометърът показва 10-15 над нулата, необичайните студове миналия месец предизвикаха истинско бедствие. И тежко претоварване за енергийната система, с множество принудителни прекъсвания на тока.

И понеже в Тексас пазарът на електричество е напълно либерализиран, в някои части на щата това доведе до поскъпване на тока от нормалните 25 долара за мегаватчас до над 9000 долара. Което бе болезнено почувствано от собствениците на електромобили: вместо обичайните 15-18 долара, едно зареждане на Tesla Model S излезе на собственика й цели 900 долара. Щатът изпита недостиг на електроенергия от порядъка на 10 гигавата - колкото за захранването на пет милиона домакинства или за осем пътувания с машината на времето от "Завръщане в бъдещето", както се пошегува в Twitter Алекс Епстийн.

Това ли ни очаква в близко бъдеще, когато към днешните натоварвания на електрическите мрежи се добавят и милиони електромобили? Ето може би най-ключовия въпрос в наши дни, на който никой не се наема да даде категоричен отговор.

Зачестяват ли енергийните кризи?

Разбира се, условията в Тексас бяха всичко друго, но не и обичайни. Но не са чак толкова необичайни, че да не бъдат повторени. Миналото лято недостиг на енергия и принудителни прекъсвания на тока имаше и в Калифорния - не заради студа, а заради извънредните жеги. Щатските власти взеха мерки да осигурят допълнителни резервни мощности за това лято - но те струват пари, и то немалко.

И това, както споменахме, е ефектът върху мрежите днес, когато електромобилите все още са рядкост по пътищата. Какво ще стане след 10 години, когато и Европа, и САЩ очакват делът на колите на ток драстично да нарастне?
Защо производителите твърдят, че няма проблем?

Производителите на електромобили и различните стартъпи предпочитат оптимистичния тон и настояват, че никакви по-особени сътресения няма да има. "Ако приемем, че в Европа ще има 10 милиона електромобила по улиците, те са едва около 1 процент от достъпното електричество. Тоест производството на енергия няма да се повлияе от елекромобилите", обясни наскоро Жил Норман, вицепрезидентът по електромобилите на Renault Group, пред Automedia.bg. "Имаме уникалната възможност да скъсаме с традиционния модел, при който автомобилът еднопосочно получава енергия от бензиностанцията. Той не би могъл да я върне. Докато електромобилът може. Работим върху обратими зарядни, които ще позволяват да се връща енергия към мрежата.

В днешната 50-киловатова батерия на Zoe има енергия да захранва един нормален дом за 6-7 дни. Включително отоплението".

Но производителите са принудени да бъдат оптимисти: натискът на правителства и регулатори не им оставя друг избор, освен да правят и продават електромобили.

Защо днешните мрежи не са годни за електромобили?

Това с връщането на ток от електромобилите звучи чудесно, но има някои сериозни въпросителни. Първата се отнася до броя на електромобилите. Европейската комисия работи върху т. нар. Сценарий EUCO30, който предвижда електрическата флотилия да набъбне от по-малко от 1 милион през 2018 до над 35 милиона през 2030 година, и около 190 милиона през 2050. Към средата на века до 34% от всички енергийни нужди на транспорта ще идват от електричество, а това ще означава допълнително потребление от 356 тераватчаса - близо 11 пъти цялата годишна консумация на България в момента.

"Развитието на електромобилите ще промени мрежите. От една страна, ще ни трябват мощности да ги зареждаме. Но от друга, електромобилите могат и да отдават енергия към мрежата, когато има нужда", обясни Карел Крал, регионален мениджър на енергийната компания CEZ за България, пред Bulgaria ON AIR. "Това значи цялата мрежа да се дигитализира. Днес нашият диспечер знае откъде да прекрати захранването, когато се налага ремонт в някоя подстанция или някъде по мрежата. Но ако в този район има фотоволтаици с акумулаторни батерии, или електромобили, които връщат енергия в мрежата, ние трябва да го знаем. Това ще изисква много големи инвестиции".

Цената в Германия: по 1 евро на месец към всяка сметка за ток?

Какви точно инвестиции ще изисква адаптирането на мрежите към електромобили, никой не може да каже с точност. В Германия след няколко пилотни проекта експерти, начело с Мартин Браун от института Fraunhofer, заявиха, че при "много от местните разпределителни мрежи няма да са нужни корекции" (в разговор с Deutsche Welle). Оливер Брюкл, директор на проекта neos, оценява нужните корекции в мрежата на около 20 до 25 милиарда евро за цяла Германия - според него това "не е неразумно много". Брюкл пресмята, че цената ще е около 1 евро месечно допълнително за всеки клиент.

Цената в САЩ: до 232 милиарда долара?

Споменатото дотук обаче се отнася до Германия, която вече направи доста по оптимизацията на електропреносната си мрежа. В САЩ уважаваната Boston Consulting Group пресмята, че eдно средно електроразпределително дружество (с 2-3 милиона клиенти), ще трябва да инвестира между 1700 и 5800 долара за електромобил до 2030 година. При очакваните 40 милиона електромобила на пътя дотогава това означава между 68 и 232 милиарда долара инвестиции за цялата страна. Предвидените за момента инвестиции в мрежата обаче са едва за около 2.6 милиарда долара, според Edison Electric Institute.

Още по темата четете на сайта на Automedia.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Феникс преди 4 седмици
А ще има ли хора. ?
37
2
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 седмици
Бъдещето е на японците с водородни автомобили.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Електричките са бъдещето пък е моето мнение. Какво му е хубаво на ДВГ-то, разваля се много често, много поддръжка иска, вибрира, бръмчи, дишаш пушеци като пуснеш парното и не само. Да не говорим за това колко енергоемко е произодството на горива и масла, а добива на нефт унищожава хиляди декари земи, колко замърсени от петролни разливи води в морета и океани има. Какво му е хубавото на това?
Не съм за забрана на двг, но ясно е бъдещето е за електричките.
35
5
 
8
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 седмици
Съвсем малко мозък и логика са достатъчни, за да се разбере че ел-колите не са бъдещето. И няма как да са бъдещето. Особено пък целия световен автопарк да премине предимно на тях- е безумие. Освен това е мит, че ел-енергията и батериите са екологични.
Но пък за кратък прериод, да речем няколко десетилетия, са добра финансова схема за едни хитреци. И най-вече за Китай!
34
1
 
14
 
! Отговори
кВт и МВт?? преди 4 седмици
Абе Вие хабер ли си нямате от електричество? Инфраструктурата на градовете е "оптимизирана" за текущото потребление. В момента няма големи консуматори, тук там някой цех и бита. В някой села е трагично и сега, особено близки до град, с новите къщи напрежението пада или има аварии всеки ден. За да стане тази идея с колите, трябва диверсификация и да може локално да се прави ток, или да се пускат нови кабели. Ние сме 48ап, със поне 70 коли, трябват още 1-2 трафопоста, а няма доп. захр с 20квт
33
1
 
1
 
! Отговори
general electric преди 4 седмици
Нафтата е не е като бензила да знайте, он пука гоми siorzno
32
2
 
6
 
! Отговори
Професор БАН преди 4 седмици
А чушкопека с колко вдига разхода на ток ?
31
1
 
6
 
! Отговори
. преди 4 седмици
"Ето може би най-ключовия въпрос в наши дни, на който никой не се наема да даде категоричен отговор."

Категоричен отговор има, но решението е политическо! А когато се стигне до недостиг на електроенергия... спасението на давещите се е на самите давещи се.
30
0
 
9
 
! Отговори
... преди 4 седмици
Че то тука ако мегават час стане 9000$ то няма да останат хора дето да ползват ток! Ще минем на газени лампи!
29
1
 
11
 
! Отговори
До SolarCity преди 4 седмици
Донякъде технически си прав. Ама в България да ползваш фотоволтаични панели - трябва да си регистрираш 'Данъчен склад' на покрива - тока е Акцизна стока! И мога да продължа с какви още формалности и данъци трябва да се оправиш преди да си заредиш колата..

В 'територията' производството на ток от слънцето е разрешено само на солидни спонсори на 'властта'!
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лъжат като дърти роми. Едно нормално малко семейство консумира 30-40 киловата ток дневно.С 50 киловатова батерия Рено Зое ще освети апартамента за 5-6 дни,но хладилник,пералня,бойлер и готяарска печка е изключено.Много се смях за отоплението как цяла седмица щяли да се топлят една седмица.Това е толкова измислена у наивна теория.На теория човек би могъл да живее като яде по 200 грама хляб 3 пъти на ден и пие по 2 литра вода...Може да спи и на кашони в парка като клошарите.Та тоя ни предлага това
27
4
 
9
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 седмици
"Еликтрификация плюс Съветска власт = Комунизъм' (Владими Илич Ленин)
"Еликтрификация плюс Световна власт = ДИКТАТУРА' ...
26
1
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 4 седмици
Влади срамота българин си а България е била производител на електрокари, електрокарите са възведени по ясни технически причини в промишлеността ,ок не може да вкараш колата си запалена в гаража и да затвориш вратите, просто ще се задушиш от газовете ,даже няма да ги усетиш.По същата причина не може да вкарваш двг в заводите вътре, просто е недопустимо в затворено пространство.
25
7
 
1
 
! Отговори
Влади до 22 преди 4 седмици
Пипи, внимавай с приказките, че не си невидим. Като те закача на чатала, сещаш ли се откъде ще те разпоря. Внимавай, моля те. Обяснявам ти неграмотнико,корабите и самолетите са с ДВГ , които също трябва да позеленеят .Какво не разбра?
Внимавай с обръщенията, че да не те видя отвътре!
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колите тбрява да се забранят изцяло и да има само масов транспрот.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И моя ли е вината, че има тотална забрана за ичцяло частни инвестиции при ядрената енергия и електрорапзределението?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До влади

Неграмотен е баща ти, че не прочел как се слага презерватива, па си се пръканло ти, жалко изчадие адово!
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вижте кво ... идват. ел коли, ще се карат само те и мега скъпите. Пътят е за бодгатите хора. Не е за бедните.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Влади до 11, 12

И отново - какво общо имат корабите и самолетите, с ел. колите?
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до 9

Ой мъжленци балкансо! Женска му била колата.