Бум на кражбите на катализатори в Пловдив

Сервизите в града не смогват да ремонтират колите
26 мар 2021 17:17, Ния Христова
26
Бум на кражбите на катализатори в Пловдив
Снимка: БГНЕС
Бум на кражбити на катализатори отчитат в Пловдив. Сервизите в града не смогват с ремонтите на колите, а щетите понякога са за над 1000 лв. Кои модели автомобили са предпочитани от крадците?
 
Само няколко дни след като взима шофьорска книжка, Владислав се изправя и пред първото предизвикателство на пътя – откраднат катализатор.
 
"Слизам вчера, паля си колата и чувам някакъв зверски шум и се чудя от какво е и добре, че имаше наблизо сервиз, не подадох сигнал в полицията, но казаха, че това е поредният такъв случай в квартала", споделя пред БНТ потърпевшият Владислав Севов.
 
Сервизите и търговците на ауспуси също отчитат бум на кражбите. Повечето от клиентите им, като Владислав, не подават сигнали в полицията. Категорични са в едно - никой не е застрахован от кражба.
 
"Да не го набележат, набележат ли го – изгорял е", каза търговецът на ауспуси Георги Муртев.
 
Георги е подсилвал мястото с шини отстрани, но и това не спирало апашите.
 
"С диамантена струна се реже и се сваля за 3-4 минути. След като се свали, може след 15 минути да не съществува вече – раздробен и смлян, няма защита на това", обясни Георги Муртев.
 
Майсторите изтъкват, че крадците набелязват предимно бензинови модели. Катализаторите, които съдържат скъпите в момента родий и паладий, попадат под прицела на крадците.
 
"Те си имат канали, интернет много помогна за разпространение на високата цена, има много обяви изкупувам катализатори 1000 лв,. 2000 лева", допълни Георги Муртев.
 
В зависимост от модела, щетите за потърпевшия могат да стигнат до 1700 лв.
 
"Не ми излезе много скъпо, около 100 лв., но това е само защото просто закърпиха положението, тепърва ще трябва да взимаме нов катализатор", сподели Владислав Севов.
 
От екоинспекцията в Пловдив обясниха, че в района има три сертифицирани пункта за изкупуване на катализатори. През миналата година те са проверявани многократно, съвместно с полицията, но не са открити нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари