Кога горивото в резервоара може да е опасно за двигателя?

Проблемът идва от добавките
3 апр 2021 19:27, Нели Христова
30
Кога горивото в резервоара може да е опасно за двигателя?
Снимка: БГНЕС

Голяма част от собствениците на автомобили са сигурни, че горивото, което сипват, е някакво еднородно вещество. Според тях, то е стабилно и не се променя, но всъщност съвсем не е така. Понякога автомобилното гориво може да бъде опасно за системите и двигателя на автомобила, категорични са експерти.

На първо място трябва да се знае, че тази почти прозрачна течност, която се излиза от пистолета на бензиностанцията, същност е смес от различни наситени, ненаситени и ароматни въглеводороди, към които са добавени и всевъзможни добавки. Всъщност, горивото, което зареждаме от бензиностанциите, е истински коктейл. Той е така забъркан, че да отговаря на зададените му характеристики.

Какво ще се случи, ако един млечен шейк, не бъде изпит веднага? Той бързо ще се вкисне и ще се превърне в отрова. Същото се получава коктейлите, наречени бензиново и дизелово гориво. Разбира се, то няма да се случи на следващия или по-следващия ден, а доста по-късно.

Производителите на горива посочват като максимален срок на съхраняване 2 години, но експертите препоръчват да не се държи неизползвано повече от 12 месеца. Този срок е напълно достатъчен, за да може горивото да бъде използвано (едва ли някой държи в резервоара си по-старо). Проблемът обаче идва от добавките в горивото, за които се твърди, че запазват своите свойства 14 дни. Сред това започва естественият процес на разлагане на веществата в тях.

С други думи - ако вашата кола е заредена с бензин А-95, но не се кара 2 седмици, то в нейния резервоар ще се окаже гориво с по-ниско октаново число. А ако не се кара месец или два, нещата вече става по-сложни, като постепенното намаляване на октановото число не е толкова страшно.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои в бг държат с години гориво в резервоара си. Та нали зареждаме за 20 лв и се чудиме къде ще изгаснеме. Ние да не сме като германците или краварите като отидат на бензиностанция и викат до горе. Кой си пълни у мутроландия резервоара до капачката като изключвам магистралната труженичка с джипа. Тази труженичка има пачки с 500 еврови банкноти и може да си позволи няколко 10 тонни цистерни с гориво.
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е ,че се образуват едни такива черни мръсотии като накъсани на ситно найлончета *** в резервоара с годините.Те се лепват на цедката в резервоара,а някои се промъкват и през нея и се натрупват във филтъра,но стигнат ли до дюзите става лошо.Затова на една две години резервоара трябва да се сваля и да се чисти,както и маркучите за гориво и да се сменя филтъра на всяка смяна на маслото.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен ме оказаха, от рено на старо,щотодизелът видиш ли ,лошо гориво,помпаи т.н. Защо ме разкарват от дизел,ня-мам си понятие.Фандъкова щяла да гиотсвири и все такива...
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато заредиш могарешко
3
5
 
15
 
! Отговори
Преди години бяха преди 3 години
открили в армейски складове дизел от времето на ВСВ.Експерименталнотой бе пробван в дизелови двигатели и те работеха безупречно.Е тогаваса "кръщавали" горивото по-малко(а кръщаваш,а си "пациент" на органитеза сигурност с еднопосочен билет за "пионерските"лагери на райха).Сегакръщаваш и къщата,колата и жената ти стават по-хубави.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредна глупост и то изцвъкана в края на статията. Не ми се влюби за в теоретични спорове и разяснения. От тук от там пи нещо вярно но за финал пълен смях.
1
5
 
24
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Истинската опастност эа един мотор е неграмотното му иэползване88863