Заради екостикера: Поскъпва годишният технически преглед

Това ще се случи след 12 юли
6 апр 2021 18:22, Нели Христова
62
Заради екостикера: Поскъпва годишният технически преглед
Снимка: БГНЕС

Всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) след 12 юли, ще получават нов вид стикери. С тях те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, както и и неговата екологична група, обясни пред Радио София директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Промяната ще засегне леките и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за превозното средство. Това ще позволи по-лесно в София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, да може да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловите се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя. Общо екологичните групи са 5 на брой, като в петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили", обясни Рановски.

До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация.

"Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП", обясни още Бойко Рановски.

Още автомобилни новини четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стригане до кръвнали герб го махнахте вчера ве, какво си заревал! Нинова веднага ще ти даде джебни!
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко по-скъпо? С 2, до 2,5лв. Хайде информирайте ни, а не ни плашете! Някои сигурно въобще няма да си пипнат цените.
28
2
 
56
 
! Отговори
Стригане до кръв преди 3 години
Минаха избори за 150 милиона идват други за още 150.Идва зелена сделка.Идва борба с въглерода.Идва паспорта на къщата на баба Пена да установи дали дядо Пешо я е направил по изискванията на Герб.Идват нови данъци в ЕС, щото ЕС ша спасява климата пък Китай и други нещат.Идва еврото.Идват веганите.Идват ковид 21,22....Много неща идват и много пари трябват.
27
11
 
39
 
! Отговори
Еми преди 3 години
Те за това на хората им писна и гласуваха за Слави.От 2 години само рекет и всяване на страх.Как не приеха 1 закон в полза на обикновения човек?Всичко за богатите и търтеите,бачкаторите не смогват да плащат.За това следва Сеньорита чао чао!
26
16
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Моята е евро 6...преди 1 месец минах преглед .Имам залепен стикер на стъклото.И ся КО? Юли пак тряаа минаам....ТЪЙ ЛИ?!?!
25
4
 
36
 
! Отговори
bocko преди 3 години
такса вход и изход от пункта няма ли да има?Като толкова искат да караме еко автомобили държавата да започне да субсидира хората да си купят както е в другите държави. Тук както обикновенно само ще се стрижем
24
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В допълнение на пост-25Къде, къде по лесно е да острижеш сиромах *** Балкански отколкото да го стимулира!Но какво можем да очакваме от Долната гербаджийска ***!!!
23
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредната такса/данък който хората трябва да плащат и да се занимават, без никакъв ефект и без никакви ползи за никого! ТОТАЛЕН ПРОВАЛ, ТОВА ИЗИСКВАНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ!
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пир по време на чума. Пърдом на пандемия. Изцеждане до дупка. Никаква милост.
21
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един пример,съседна Румъния субсидира покупката на нов Електромобил с 10000? +1150? ако бъде предаден стария автомобил или 11150?-субсидия,при цена на Dacia-Spring 16990?Та Кога ще ги стигнем Румънците?
20
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При никакъв случай не ви искаме вашите убийствени стикери дано да горите в ада
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде няма нужда от вашите стикери залепетисиги у *** тия стикери народа няма нужда от вашите убийствени стикери дано да висе провалят всички мечти и да горите в ада
18
0
 
26
 
! Отговори
Не е сигурно... преди 3 години
Най-вероятно ще се отложи за 2022
17
0
 
26
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 16 (Бай Танас)Номер 16, ти България знаеш ли къде се намира? А знаеш ли кой я управлява?Не ми отговаряй!Само едно ще ти кажа: В много чужди държави предлагат стимули, например голяма сума пари, за да си купиш електрическа кола, включително в Китай!Само българската държава не ти дава, а ти взима, най-вече ако НЯМАШ ПАРИ!!!Понятно, товарищ Танасович?!
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо си вижте изборите - най-висшата проява на държавната власт, пък после мислете за някакви си ЕКО-МЕКО-СТИКЕРИ-МИКЕРИ!Чипове-мипове - дрън-дрън бабината ви!Във Велико Търново спряха машинното гласуване, защото машините се скапаха!Какво ни гарантира, че новите чипове ще работят безупречно?В България единствено ATM машините и POS терминалите на БОРИКА са безупречни!
15
30
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ако хората не искат да плащат да си ползват градският транспорт!
14
41
 
5
 
! Отговори
Бай Танас преди 3 години
Купувайте си нови коли вместо да мрънкате.
13
0
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 3 години
До Анонименне,те ще минават когато им дойде времето
12
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното обиране на пари от хората... Всяка кола си има еко категория в талона. Ако не отговаря на стандарта си просто не трябва да се допуска да преминава технически преглед, толкова е просто... защо пак трябва да откриваме топлата вода...
11
0
 
41
 
! Отговори
Hvh преди 3 години
Ай честиту,Докато карикатури като Рановски са съветници -така ще е.По пунктовете за гтп пак ще имитират дейност, важното е, че има причина за поскъпване.А иначе прегледа пак ще е проформа.