Да си купиш Tesla с биткойн: Защо това е най-големият гаф на Мъск?

Tesla е зелена компания, но копаенето на криптовалута не е
12 апр 2021 16:28, Нели Христова
47
Да си купиш Tesla с биткойн: Защо това е най-големият гаф на Мъск?
Снимка: БГНЕС

Илон Мъск, който очевидно се наслаждава на способността си да побърква финансовите пазари, наскоро обяви, че автомобилите на Tesla ще могат да се купуват и с биткойни. Това може да е просто поредният му опит да погъделичка инвеститорите, или пък добре преценен стратегически ход с оглед на факта, че самата компания вложи доста в криптовалути. Но също така, както отбелязва Bloomberg, е и най-големият гаф на водещия производител на електромобили до момента.

Обяснението е просто: Tesla създаде репутацията си като зелена, екологична компания, бореща се за по-висока енергийна ефективност и по-малко вредни емисии. Bitcoin е тъкмо обратното на това: енергията, необходима за "добива" на биткойни и за подсигуряване на блокчейн технологията, расте от година на година и в момента надминава цялото годишно потребление на електричество във Финландия - 84 тераватчаса (и е почти три пъти над потреблението на България, 33.13 тераватчаса).

Има и друг проблем: "копаенето" на биткойни не става в страни като Финландия или Норвегия, където енергията е чиста, но скъпа. То се случва на местата, където цената на тока е ниска - и най-вече в Китай, където все още електроенергията идва основно от въглища. Цената на тока за промишлени нужди в Китай е наполовина на тази в повечето европейски страни.

Според повечето проучвания, нетните емисии на един електромобил като Tesla са по-ниски с около 30-40% от тези на автомобил с двигател с вътрешно горене (за целия период на ползване и като се калкулират емисиите при производството, които са по-високи при електромобилите).

Ако обаче електромобилът е купен в биткойни, изведнъж бензиновият му конкурент се оказва доста по-чист, пишат от Automedia.

Проблемът е най-вече в постоянно растящата цена на биткойните, отбелязва в анализ Bank of America. Тази растяща цена привлича не само все повече желаещи да ги "добиват", но и множество хакери. А защитата от тях изисква нови и нови количества енергия. Заради този фактор изчислителната мощ в мрежата на Bitcoin се е увеличила с 60% само за последната една година.

Именно Tesla носи голяма част от вината за този ръст. Причината е, че предлагането на Bitcoin е ограничено и в сравнително малко ръце. Около 3% от сметките контролират цели 95% от съществуващите биткойни. Това значи, че относително малки инвестиции могат да тласкат цените драматично нагоре. По изчисления на Bank of America са достатъчни 93 милиона долара нови вложения, за да вдигнат цената на биткойн с 1%. За сравнение за повишаването на цената на златото с 1% са нужни над 2 милиарда долара.

Tesla през февруари обяви, че е вложила 1.5 милиарда долара в Bitcoin - което бе достатъчно да увеличи цената от около 40 000 долара до над 60 000. Според пресмятанията на Bank of America това е довело до 8.1 милиона тона нови парникови емисии.

Толкова се спестяват от замяната на 238 000 конвенционални автомобила с електрически в САЩ, и на цели 450 000 в Китай, където електроенергията е от по-мръсни източници.

От покупката на един автомобил на Tesla с биткойн се добавят директно 300 тона вредни емисии - или девет пъти повече от спестените емисии от въпросния електромобил за целия му жизнен цикъл.


47
Още от Коли
Как могат да ни измамят при смяната на гуми?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Tseh преди 3 седмици
Хахах, ако си мислите, че някоя от гигантските компании ѝ пука за природата сте в голяма заблуда. Отделно когато правите подобно сравнение, кажете колко ток отива за производството и поддръжката на сегашната монетарна система или и тя е зелена? Ама джъкфута ахх нюза да върви ....
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Битойна е спестовна книжка. Ако всеки влага, ще расте. Страшно става, ако големите решат да си осребрят битовете, като 5те фамилии през 1929г в щатите.
39
1
 
22
 
! Отговори
demolitor преди 3 седмици
Тесла те точно толкова зелена, колкото Еди Мърфи е бял.
38
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Или просто на банковата система не й е угодно да я прескочат, защото не може да следи финансите , състоянието и потреблението на човек. А и после да те предаде на полицията ако нещо им се стори подозрително
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още веднъж казвам - голямата волатилност възпрепятства извършването на каквито и да е търговски сделки или използването на валутата като платежно средство. Ако един хляб е 1 биткойн и има разлика в цената на биткойна от 2 долара за деня, то сутринта ще купиш хляба с 2 долара по-евтино или по-скъпо. И още един парадокс. Таксата която биха удържали за един хляб, практически е по голяма от цената на самият хляб.
36
1
 
4
 
! Отговори
Културният поляк преди 3 седмици
Някой пак разлайва бге поммиярите.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще е добре сeлян(к)итe днесаджии да не се опитват да разсъждават по теми, които са над интелектуалното им ниво.
34
1
 
12
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 3 седмици
Хораа! Спрете се! Тесла НЕ се продава в биткойни. Повтарям! Казаното от Мъск е лъжа и то доказана вече с хиляди видеа в тубата. Вие още ли не сте в час? Тия манджи са преди половин година. Хора, НЕ можете да купите тесла с биткоини. Когато платите пише долари че и данък в долари плащате. Това което селскиия хитрец ви излъга е че на место ви превалутира битконЯ в долари ползвайки посредническа клирингова къща с деебееееела комисиона. Но в края купувате тесАта в ДОЛАРИ!!!
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Биткойна е чиста спекулативна обменна единица. Всеки купува не за да извършва платежни транзакции, а с мисълта, че ще се повиши още и ще спечели от това.
Никоя инвестиция НЯМА стотици проценти възвръщаемост на година. Това е една от отличителните характеристики на финансовите пирамиди.
Всички много бързо забравихе зората на демокрацията и как измамници предлагаха по 200 300% печалба, ако инвестираш при тях. Това е абсолютно същото в много по голям размер.
32
4
 
5
 
! Отговори
сс преди 3 седмици
По-голяма простотия не съм виждал написана.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
я, сменил си плочата, какво стана с промяната радев? Май стана реалност. А мутри ще има за теб единствено, просиш си боя от доста време.
30
4
 
1
 
! Отговори
Последния софиянец преди 3 седмици
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Алоу, бедняка с видеокартата, кой ти плаща тока, колко струва една карта за копане, колко струва една конфигурация? Видяхме ви как се закачате за стълбовете като последните ***. За времето което ще висиш да тролиш другите 97 % като теб да се закачат с глупашката наивност да "спечелят " от един два коина, можеш да работиш нещо свястно и да изкараш реално пари, че и повече от лъжливата ти реклама.
28
4
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 3 седмици
Жив и здрав колега, добра инвестиция - съвет от мен, в момента биткоина се готви да влезне в така наречен супер цикъл, графиката ще е само напред и нагоре, така,че дръж и не продавай.

Към Септ.-Октом. се очаква крах на цените, заедно със стоковите борси, няма да е хич приятно, та виж преди това да направиш малко кешаут.

Но като цяло, кеша изчезва, идват цифрови валути и сега институциите започват яко да купуват биткоини, за нищо за света не продавай, това нещо ще струва милиони.

Със здраве :)
27
3
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 3 седмици
Как тесла ще е зелена компания ?!? За направата на батериите се замърсява околната среда не по малко от нафтата.ДОри имат много общи неща. Тесла и Биткойна се движат на ток !!Освен това най-големите ферми за криптовалути използват зелена енергия.Също и най-големите инвестиции във фотоволтаици в момента се правят от компании които добиват койни а НЕ от фабрики и предприятия! Статията ви е пълна помия!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
do мислиФ преди 3 седмици
Да, това е проблема с биткойна - рекат ли хората да си осребряват евротата и доларите от него, ще гръмне балона. Както и всяка една валута де.
Докато се използва за купуване на стоки, проблем има само купувача - усеща се как миналата година е купил Тесла на цената на 3-4 Тесли или Порше на цената на 2-3 Поршета или там каквото си купи :)
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
юислиФ не, мислих исках да пиша
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То аз мислиФ, юислиФ, па катУ друго не ми до'де нЪ ЪкълЯт, измислих сичкото народ да инвестира у биткойчета и тъй да си сидим дома и да пичелим. Сладка работа то. За кво той да сейш, па да работиш на фабриката, па да такоош, тъй ами. Колку му е?
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Копаенето на криптовалути е възможност хората да печелят. Всеки бедняк с една видеокарта може да спечели някой долар за да живее!
Сега нова теза - замърсявала се околната среда. А ШЕЛ не я ли замърсяват? Някой говори ли да ги забараним? Двуличен свят, в който само гледат как да мачкат хората и да не им дават да живеят нормално!
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много хитър ход на Мъск . Цифровите валути са бъдещето и биткойн е прехода .