Да си купиш Tesla с биткойн: Защо това е най-големият гаф на Мъск?

Tesla е зелена компания, но копаенето на криптовалута не е
12 апр 2021 16:28, Нели Христова
47
Да си купиш Tesla с биткойн: Защо това е най-големият гаф на Мъск?
Снимка: БГНЕС

Илон Мъск, който очевидно се наслаждава на способността си да побърква финансовите пазари, наскоро обяви, че автомобилите на Tesla ще могат да се купуват и с биткойни. Това може да е просто поредният му опит да погъделичка инвеститорите, или пък добре преценен стратегически ход с оглед на факта, че самата компания вложи доста в криптовалути. Но също така, както отбелязва Bloomberg, е и най-големият гаф на водещия производител на електромобили до момента.

Обяснението е просто: Tesla създаде репутацията си като зелена, екологична компания, бореща се за по-висока енергийна ефективност и по-малко вредни емисии. Bitcoin е тъкмо обратното на това: енергията, необходима за "добива" на биткойни и за подсигуряване на блокчейн технологията, расте от година на година и в момента надминава цялото годишно потребление на електричество във Финландия - 84 тераватчаса (и е почти три пъти над потреблението на България, 33.13 тераватчаса).

Има и друг проблем: "копаенето" на биткойни не става в страни като Финландия или Норвегия, където енергията е чиста, но скъпа. То се случва на местата, където цената на тока е ниска - и най-вече в Китай, където все още електроенергията идва основно от въглища. Цената на тока за промишлени нужди в Китай е наполовина на тази в повечето европейски страни.

Според повечето проучвания, нетните емисии на един електромобил като Tesla са по-ниски с около 30-40% от тези на автомобил с двигател с вътрешно горене (за целия период на ползване и като се калкулират емисиите при производството, които са по-високи при електромобилите).

Ако обаче електромобилът е купен в биткойни, изведнъж бензиновият му конкурент се оказва доста по-чист, пишат от Automedia.

Проблемът е най-вече в постоянно растящата цена на биткойните, отбелязва в анализ Bank of America. Тази растяща цена привлича не само все повече желаещи да ги "добиват", но и множество хакери. А защитата от тях изисква нови и нови количества енергия. Заради този фактор изчислителната мощ в мрежата на Bitcoin се е увеличила с 60% само за последната една година.

Именно Tesla носи голяма част от вината за този ръст. Причината е, че предлагането на Bitcoin е ограничено и в сравнително малко ръце. Около 3% от сметките контролират цели 95% от съществуващите биткойни. Това значи, че относително малки инвестиции могат да тласкат цените драматично нагоре. По изчисления на Bank of America са достатъчни 93 милиона долара нови вложения, за да вдигнат цената на биткойн с 1%. За сравнение за повишаването на цената на златото с 1% са нужни над 2 милиарда долара.

Tesla през февруари обяви, че е вложила 1.5 милиарда долара в Bitcoin - което бе достатъчно да увеличи цената от около 40 000 долара до над 60 000. Според пресмятанията на Bank of America това е довело до 8.1 милиона тона нови парникови емисии.

Толкова се спестяват от замяната на 238 000 конвенционални автомобила с електрически в САЩ, и на цели 450 000 в Китай, където електроенергията е от по-мръсни източници.

От покупката на един автомобил на Tesla с биткойн се добавят директно 300 тона вредни емисии - или девет пъти повече от спестените емисии от въпросния електромобил за целия му жизнен цикъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Tseh преди 3 години
Хахах, ако си мислите, че някоя от гигантските компании ѝ пука за природата сте в голяма заблуда. Отделно когато правите подобно сравнение, кажете колко ток отива за производството и поддръжката на сегашната монетарна система или и тя е зелена? Ама джъкфута ахх нюза да върви ....
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Битойна е спестовна книжка. Ако всеки влага, ще расте. Страшно става, ако големите решат да си осребрят битовете, като 5те фамилии през 1929г в щатите.
35
1
 
23
 
! Отговори
demolitor преди 3 години
Тесла те точно толкова зелена, колкото Еди Мърфи е бял.
34
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Или просто на банковата система не й е угодно да я прескочат, защото не може да следи финансите , състоянието и потреблението на човек. А и после да те предаде на полицията ако нещо им се стори подозрително
33
1
 
4
 
! Отговори
Културният поляк преди 3 години
Някой пак разлайва бге поммиярите.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще е добре сeлян(к)итe днесаджии да не се опитват да разсъждават по теми, които са над интелектуалното им ниво.
31
1
 
12
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 3 години
Хораа! Спрете се! Тесла НЕ се продава в биткойни. Повтарям! Казаното от Мъск е лъжа и то доказана вече с хиляди видеа в тубата. Вие още ли не сте в час? Тия манджи са преди половин година. Хора, НЕ можете да купите тесла с биткоини. Когато платите пише долари че и данък в долари плащате. Това което селскиия хитрец ви излъга е че на место ви превалутира битконЯ в долари ползвайки посредническа клирингова къща с деебееееела комисиона. Но в края купувате тесАта в ДОЛАРИ!!!
30
4
 
5
 
! Отговори
сс преди 3 години
По-голяма простотия не съм виждал написана.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
я, сменил си плочата, какво стана с промяната радев? Май стана реалност. А мутри ще има за теб единствено, просиш си боя от доста време.
28
4
 
1
 
! Отговори
Последния софиянец преди 3 години
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоу, бедняка с видеокартата, кой ти плаща тока, колко струва една карта за копане, колко струва една конфигурация? Видяхме ви как се закачате за стълбовете като последните ***. За времето което ще висиш да тролиш другите 97 % като теб да се закачат с глупашката наивност да "спечелят " от един два коина, можеш да работиш нещо свястно и да изкараш реално пари, че и повече от лъжливата ти реклама.
26
4
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Жив и здрав колега, добра инвестиция - съвет от мен, в момента биткоина се готви да влезне в така наречен супер цикъл, графиката ще е само напред и нагоре, така,че дръж и не продавай.Към Септ.-Октом. се очаква крах на цените, заедно със стоковите борси, няма да е хич приятно, та виж преди това да направиш малко кешаут.Но като цяло, кеша изчезва, идват цифрови валути и сега институциите започват яко да купуват биткоини, за нищо за света не продавай, това нещо ще струва милиони.Със здраве :)
25
3
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Как тесла ще е зелена компания ?!? За направата на батериите се замърсява околната среда не по малко от нафтата.ДОри имат много общи неща. Тесла и Биткойна се движат на ток !!Освен това най-големите ферми за криптовалути използват зелена енергия.Също и най-големите инвестиции във фотоволтаици в момента се правят от компании които добиват койни а НЕ от фабрики и предприятия! Статията ви е пълна помия!!!
24
1
 
7
 
! Отговори
do мислиФ преди 3 години
Да, това е проблема с биткойна - рекат ли хората да си осребряват евротата и доларите от него, ще гръмне балона. Както и всяка една валута де.Докато се използва за купуване на стоки, проблем има само купувача - усеща се как миналата година е купил Тесла на цената на 3-4 Тесли или Порше на цената на 2-3 Поршета или там каквото си купи :)
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
юислиФ не, мислих исках да пиша
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То аз мислиФ, юислиФ, па катУ друго не ми до'де нЪ ЪкълЯт, измислих сичкото народ да инвестира у биткойчета и тъй да си сидим дома и да пичелим. Сладка работа то. За кво той да сейш, па да работиш на фабриката, па да такоош, тъй ами. Колку му е?
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копаенето на криптовалути е възможност хората да печелят. Всеки бедняк с една видеокарта може да спечели някой долар за да живее! Сега нова теза - замърсявала се околната среда. А ШЕЛ не я ли замърсяват? Някой говори ли да ги забараним? Двуличен свят, в който само гледат как да мачкат хората и да не им дават да живеят нормално!
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хитър ход на Мъск . Цифровите валути са бъдещето и биткойн е прехода .
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19"Много ми е чудно, ако му платят всички нови Тесли на Мъска в биткойни.."Ами опции много, въпреки, че се съмнявам той да го направи. Първо, много малко хора биха купили тесла с биткойн. От една страна имаш стока, която увеличава своята стойност със средно 200% на година, а от друга, кола която се амортизира и губи около 10% (теслите по-малко) на година. Дори и да се стигне до там, винаги може да използва услуги като blockfi hodl hodl и тн.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е чудно, ако му платят всички нови Тесли на Мъска в биткойни, той как ще плати за частите, логистиката, заплатите, данъците и всичкото съпровождащо производството, пласирането и обслужването на гаранционния период стока.Как ще му приспаднат държавните субсидии на клиента?