63% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови коли

ЕК е готова да предложи по-строги ограничения на емисиите
13 апр 2021 09:39, Анисия Иванова
95
63% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови коли
Снимка: БГНЕС

Почти две трети от жителите на европейските градове подкрепят забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили след 2030 г., според ново проучване на YouGov.

Онлайн проучването е проведено сред хора от 15 града в 8 държави, между които Париж, Будапеща и Лондон, дали подкрепят прекратяването на продажбата на бензинови и дизелови автомобили. Най-голямата подкрепа идва от Рим, където 77% от хората искат в бъдеще да се продават само коли, негенериращи емисии, съобщи Евронюз. Средно 29% от хората, живеещи в тези градове, казват, че се противопоставят на идеята, а 8% казват, че не знаят.

Това лято Европейската комисия е готова да предложи по-строги ограничения на емисиите от превозните средства. Поетапното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е една от възможностите, които се разглеждат в предстоящия преглед на стандартите за CO2 от леки и лекотоварни автомобили.

По-рано тази година Дания, Белгия, Ирландия и шест други страни от ЕС също настояха комисията да определи дата за фазата на двигателите с вътрешно горене.

Transport & Environment (T&E), базирана в Брюксел кампания, възложила проучването, казва, че това показва, че европейците са готови да преминат към „мобилност с нулеви емисии“.

„От Барселона до Краков има широка подкрепа за прекратяване на продажбите на автомобили с изкопаеми горива в ЕС“, казва Юлия Полисканова, директор на сектора за превозни средства и електронна мобилност в T&E.

"Хората в градовете са най-изложени на токсични нива на замърсяване на въздуха и не искат двигателите с вътрешно горене да се продават по-дълго, отколкото е необходимо.“

Тя добавя, че подкрепена от констатациите от проучването, Европейската комисия трябва да определи общоевропейска дата за прекратяване на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Проучването също така пита респондентите какви според тях са факторите, които трябва да се променят при продажбите на електрически автомобили, за да изпреварят бензина и дизела.

Цената е най-големият проблем за 55% от хората, които казват, че смятат, че това ще се случи само когато електрическите автомобили станат по-евтини за закупуване. Достатъчната инфраструктура за зареждане и обхватът също са сред основните фактори, изброени в проучването, цитирано от БГНЕС.

T&E казва, че цените за покупка вече бързо намаляват, инфраструктурата за зареждане се "увеличава" и обхватът на някои превозни средства вече е над 300 км за едно зареждане. Групата добавя, че бързият напредък по тези фактори вече помага да се ускори растежът на продажбите на автомобили с нулеви емисии.

През 2020 г. в ЕС са продадени повече от 1 милион електрически и хибридни автомобила. Това е почти три пъти повече отколкото през предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГерманецМхм, те батериите за теслата са особено полезни за околната среда.
55
27
 
3
 
! Отговори
Германец преди 3 години
От три години карам Тесла. Ново измерение...На кола с ДВГ вече не са качвам.За ползите за околната среда да не говорим.
54
1
 
17
 
! Отговори
765 преди 3 години
15 града от 8 държави!!!!!!!Пак фалшиви новини и стъкмистика. А уж Европа се бори с дезинформацията???И да попитам как точно европейците искат забрана на ДВГ след като продължават да си купуват именно само автомобили с ДВГ? Продажбите на EV са смешни и жалки на фона на продаваните автомобили с ДВГ за да се твърди, че 63% от европейците искали забрана на бензинови и дизелови автомобили. Когато продажбите поне се изравнят тогава си позволявайте да послъгвате.
53
1
 
16
 
! Отговори
11 преди 3 години
Всички говорят за коли.А камиони, кораби, самолети?Нека да излезе някой и да каже колко се замърсява при добива на ценни метали необходими за батерии, ел.компоненти, платки, чипове.И да си купя ел.кола, ТЕЦовете на ковачки и доган ще продължават да цапат, нали?бай *** ще спре ли да гори *** да се топли?А на Газ не може ли? Защото тойотата ми на газ още не може да я хване никакъв газ анализатор?
52
1
 
12
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Простите европейци, искат коли които не генерират вредни емисии. Хубаво, само обаче да попитам, производството на батерии, сигурно е безумно чист процес, и не генерира никакви емисии? С Тази разлика че батериите се произвеждат в Китай или някъде в далечния изток. Обаче запада понеже са егоисти и лицемери, искат на тях да им е чисто, а другите да умират. Друг момент е, че батериите след 10 години са за ***, а тези все още не се рециклират. И под чертата се оказва че тролеите са по-мръсни.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен 13 преди 3 години
Е те искат но са с добри заплати а ние какво на каруците ли да се връщаме?Като сме общност да изравнява ЕС стандарта.Бих карал с кеф хибрид тогава.
50
4
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Анкета сред данъкоплатците показва, че 100% от тях искат премахване на данъците, но не сме тръгнали да ги махаме, нали? Друга анкета показва, че хората масово искат да получават пари без да ходят на работа, ама не сме почнали да раздаваме пари ей така, нали? Ако питаме други може пък да покаже, че те смятат, че медиите трябва да плащат на хората за това, че си губят времето да им гледат рекламите по сайтовете, ама няма да почнете да ни плащате, нали?
49
3
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Ние нямаме инфраструктура за нормални коли, какво остава за електрички? То прекрасно да се мине на ток, ама тока като се произвежда от ТЕЦ-ове каква е разликата с колите с ДВГ? Или въглищата и италианските *** замърсяват по малко? Столицата като я мият е събитие на годината което се отразява в медиите, ромите горят всякакви ***, но видите ли колите за които нормалните плащат по 10-20 данъка са проблем. А като закачим 1 мил. коли на ток да се зареждат, кабелите на по 60г. ще издържат ли?
48
3
 
15
 
! Отговори
Tesla преди 3 години
След 20 г. ще обявим електро автомобилите за вредни и ще ви накараме да си купувате новата ни разработка.
47
6
 
20
 
! Отговори
злобар преди 3 години
По същата логика след камионите и автобусите ще следва забрана и на трактори и комбайни . И след ликвидация на поминъка ЕС ще ни интегрира към зарядни колонки където сваляш *** и тикаш щепсела да се зарежда от свинктера организма .
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой прави ли изчисления колко вредни емисии се генерират при производството на батерии, при рециклирането им, при производството на електроенергия... Или си въртим изтърканата плоча с фалшивата новина, че електромобилите са екологично чисти?!?!?!?!?!
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казаха те, и запалиха TDI-тата да отидат на работа.
44
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия хемпетен изперкаха с коне ли ще се придвижваме ....
43
5
 
14
 
! Отговори
LONG TRUCK преди 3 години
А камионите , автобусите на дизел кога ще ги забранят ? Всички бусове, каравани кога ще ги забранят ? А нещо друго няма ли да забранят щото е малко за такива ов ци ?
42
5
 
16
 
! Отговори
За съжаление преди 3 години
живеем на една планета и атмосферата е навсякъде и се върти заедно с планетата и слънчевото греене. Това, че в Европа се движат най-вече електромобили не означава, че света ще стане по-чист - нали някъде там някой произвежда електроенергия от въглища, копае силиций за слънчеви колектори, медни и други руди за електропроводници, олово литий за батерии и т.н. Тези лобиски напъни с електромобилите ще са по-вредни за планетата от това до сега.
41
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиина пропаганда !Сега ще ни повтарят тази лъжа през ден. За да набият в главите на подрастващите че това било нормално. Също като *** вълната започнала преди 30ина години и в началото никой не ги приемаше на сериозно но постепенно със непрекъснато заливане с лъжи от медиите цяло поколение израсна с мисълта че да си безполов *** който няма майка и баща е природно естествено !Така и с тези електрокари. Никой не ги иска. Но ще ни ги натрапят насила.
40
4
 
26
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Фалшиви новини, търсят начин на пренастроят 450 млн души да си купят ел кола на цената на апартамент.....
39
3
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
То хубаво, ама много хубаво не е на хубаво ...А с газова уредба може ли ?!А токът за електричките откъде ще идва ?!А батериите к'во ще ги пра'ме ?!
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелените талибани ще ни докарат до градове от тип Бедрок на Флийнстоун.Ще минем на вело коли или рикшита.Отработеното ядрено гориво което остава след зареждане на еликтричките, то не е ли по-вредно от изгорелите газове?!
37
6
 
32
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Пълни глупости.Шефовете на света са решили да наложат електричките и се опитват да ни убедят, че ние го искаме.Няма нищо еко в тия коли.Да не говорим,че все едно се возиш върху буре с барут - палят се като кибрит.95% от пожарите в коли тръгват от ел.инсталацията, а не от горивото. Ковид, ел.коли, джендерастия, църрррни емигранти, лудата Грета и т.н.Какво ли още ще ни изтипосат тия ненормалници.