63% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови коли

ЕК е готова да предложи по-строги ограничения на емисиите
13 апр 2021 09:39, Анисия Иванова
95
63% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови коли
Снимка: БГНЕС

Почти две трети от жителите на европейските градове подкрепят забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили след 2030 г., според ново проучване на YouGov.

Онлайн проучването е проведено сред хора от 15 града в 8 държави, между които Париж, Будапеща и Лондон, дали подкрепят прекратяването на продажбата на бензинови и дизелови автомобили. Най-голямата подкрепа идва от Рим, където 77% от хората искат в бъдеще да се продават само коли, негенериращи емисии, съобщи Евронюз. Средно 29% от хората, живеещи в тези градове, казват, че се противопоставят на идеята, а 8% казват, че не знаят.

Това лято Европейската комисия е готова да предложи по-строги ограничения на емисиите от превозните средства. Поетапното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е една от възможностите, които се разглеждат в предстоящия преглед на стандартите за CO2 от леки и лекотоварни автомобили.

По-рано тази година Дания, Белгия, Ирландия и шест други страни от ЕС също настояха комисията да определи дата за фазата на двигателите с вътрешно горене.

Transport & Environment (T&E), базирана в Брюксел кампания, възложила проучването, казва, че това показва, че европейците са готови да преминат към „мобилност с нулеви емисии“.

„От Барселона до Краков има широка подкрепа за прекратяване на продажбите на автомобили с изкопаеми горива в ЕС“, казва Юлия Полисканова, директор на сектора за превозни средства и електронна мобилност в T&E.

"Хората в градовете са най-изложени на токсични нива на замърсяване на въздуха и не искат двигателите с вътрешно горене да се продават по-дълго, отколкото е необходимо.“

Тя добавя, че подкрепена от констатациите от проучването, Европейската комисия трябва да определи общоевропейска дата за прекратяване на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Проучването също така пита респондентите какви според тях са факторите, които трябва да се променят при продажбите на електрически автомобили, за да изпреварят бензина и дизела.

Цената е най-големият проблем за 55% от хората, които казват, че смятат, че това ще се случи само когато електрическите автомобили станат по-евтини за закупуване. Достатъчната инфраструктура за зареждане и обхватът също са сред основните фактори, изброени в проучването, цитирано от БГНЕС.

T&E казва, че цените за покупка вече бързо намаляват, инфраструктурата за зареждане се "увеличава" и обхватът на някои превозни средства вече е над 300 км за едно зареждане. Групата добавя, че бързият напредък по тези фактори вече помага да се ускори растежът на продажбите на автомобили с нулеви емисии.

През 2020 г. в ЕС са продадени повече от 1 милион електрически и хибридни автомобила. Това е почти три пъти повече отколкото през предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам Тесла 3 на ток пред Мерцедес от АМГ.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При продадени един милион електрички в ЕС през 2020 година,познайте кога ще подмени целият авто парк Европа!
14
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
То аз искам кака Сийка прокурорката на хесап ама.... :))))))))))))))))))))))))))))))
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14 ти не си мисли че те нямат екопрограми. В Бразилия например карат коли на спирт. От тръстика.
12
1
 
21
 
! Отговори
Дааам преди 3 години
Това като 4-те процента дето даваха на Слави пък той стана втори.Да ви имам и проучванията и глупостите.За съд сте всички тия статистически агенции, долни слуги на който плаща....
11
7
 
20
 
! Отговори
БуранАга преди 3 години
На глупаците им пречат колите с ДВГ,но не им пречат ония китайците и индийците,които ядат всичко живо и *** цялата планета.Ако едно време бяха оставили един човек с мустачки да действа,то сега нямаше да имате проблеми с глобално затопляне,парникови газове и метана отделян от г.ъзовете на кравите.Все още не е късно,но тъпите европейци умело вървят към собствената си гибел,при това с усмивка на уста.Ще го търсите ЧичУ,но вече го няма!
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората масово не са запознати с проблемите на електрическите коли и си мислят, че в контакта има ток за всеки, и всички могат да си зареждат колите без ограничения. Освен това и статистиците лъжат за процентите.
9
2
 
14
 
! Отговори
Каруцата преди 3 години
Файтона на бат Сали от Шекер маала ще е новото превозни средство на "европееца". Гаражите на парижани ще станат конюшни
8
5
 
27
 
! Отговори
Умните ГЛАви преди 3 години
Европейците на колела а американците, китайците, индийците и останалата 90 процентова част от света ПУШАТ и замърсяват .Това не е облекчение към хората.Нарича се САДО-МАЗОХИЗЪМ или подтисничество на хората с цел контрол и лоби към определени от ВИСШестоящите фирми коли и т-н.Или живеем на различни планети със останалите.Цялата гнусна чиновническа пастмина в евро съюза трябва да се съкрати и изкорени.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво като искат? Емисиите за производство на ел кола са същите като бензинова карана 300 000 км... Все тая...
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости и манипулации
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм... електричката е известно ограничение на свободата на предвижване на хора и стоки.
4
2
 
17
 
! Отговори
Бен Джонсън преди 3 години
С кулоло ли ша са придвижват кат не щат. Не ща стници.
3
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Електричките са бегачки на къси разстояния, останалите са въглищарници
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рим, от векове наред, гъмжи от жендаре и пендаре, нищо чудно че сега искат такива коли,което прави живота на нормалните хора труден.
1
2
 
29
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
С платноходки ле ще се придвижват от точка А до точка Б, тези ''европейци''?