Изследване: Системите за сигурност в Tesla са абсолютно недостатъчни

Автопилотът лесно може да бъде заблуден
23 апр 2021 19:45, Нели Христова
30
Изследване: Системите за сигурност в Tesla са абсолютно недостатъчни
Снимка: БГНЕС

Функцията за автопилот в автомобилите на Tesla може да бъде лесно подмамена да работи без шофьор, установиха от влиятелно списание за потребителите в САЩ.

Още по темата
Инженерите на Consumer Reports разгледаха твърденията, че автопилотът може да работи без присъстващ шофьор на седалката. За целта те тестват Tesla Model Y на затворена писта и стигат до заключението, че системата може да бъде "лесно измамена".

Това заключение идва дни след фатална катастрофа на Tesla в Тексас, в която загинаха двама души. Полицията твърди, че никой не е бил на шофьорското място.

Автопилотът на Tesla е усъвършенствана система за подпомагане на водача, която според Tesla "подобрява безопасността и удобството зад волана".

"Абсолютно недостатъчно"

Екипът на Consumer Reports заяви, че успешно, и многократно, е успял да подмами колата да се движи по тестовата писта без да има човек на шофьорското място.

"Нашата оценка на системата не само не успя да се увери, че системата отчита дари шофьорът обръща внимание на пътя, но също така не можеше да разбере дали има шофьор изобщо", казва директорът на Consumer Reports за автоматично тестване Джейк Фишър пред BBC.

"Беше малко плашещо, когато разбрахме колко лесно е да се пренебрегнат предпазните мерки, за които доказахме, че са абсолютно недостатъчни", допъни той.

Уебсайтът на Tesla казва, че системата за автопилот изисква "пълното внимание на водача" и използването на системата не прави автомобила автономен.

Някои от изискванията за безопасност за режима на автопилот включват: задържане на ръцете на водача на волана, извиване на предпазния колан и да не се отварят вратите.

Разследвания на катастрофи

В събота двама мъже бяха убити, след като Tesla се блъсна в дърво и се запали в Тексас.

Жертвите са намерени на предната пътническа седалка и на задната седалка на превозното средство, което кара полицията да вярва, че никой не е бил на шофьорското място.

Шефът на Tesla Илон Мъск обаче заяви, че "възстановените до момента регистрационни файлове показват, че автопилотът не е бил активиран".

"Освен това, стандартният автопилот ще изисква включване на лентови линии, които тази улица не е имала", написа Мъск в Twitter.

В четвъртък двама демократични сенатори изпратиха писмо до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) с молба да разследват фаталната катастрофа на Tesla в Тексас.

Сенатор Блументал и сенатор Марки също поискаха доклад, описващ начини за предотвратяване на бъдещи инциденти.

NHTSA откри разследвания за 28 катастрофи с участието на автомобили на Tesla.

Tesla не е отговорила на искането на BBC за коментар.


30
Още от Коли
Кои са най-популярните митове свързани с акумулаторите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 седмици
Отвъд океана никога не са липсвали люде с интелектуални дефицити...... Скоро една дама беше съдила производител на каравана, защо не е описал невъзможността да готвиш вътре, докато тя се движи с включен круиз_контрол! И даже ги осъди за доста сериозна сума. . . . И тез' момци са я свършили някаква, за която никога никой не би предположил , уви!
21
0
 
1
 
! Отговори
Марин преди 3 седмици
Упътванията се правят още от първите микровълнови печки, когато една мадама решила да изсуши котката си с микровълнова печка.
20
0
 
4
 
! Отговори
Жоре преди 3 седмици
Има една приказка на старите хора... глупав човек и вързано куче може да го охапе.
19
2
 
6
 
! Отговори
Док преди 3 седмици
Какво е виновен Мъск, че почти 100% от населението са дебйлй?
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бюджетна кола за балъци, от която хитреца Мъск прави пари. Какво друго да очакваме?
17
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Ами да. Тая кола уж разпознава всичко на пътя, а не може да види има ли човек на седалката. Престъпна безотговорност.
16
0
 
5
 
! Отговори
CEO Тесла преди 3 седмици
На конкурентите от Чук мога да кажа само:

Кво прайте като трябва да извадите пирона?
15
0
 
8
 
! Отговори
тесла owner преди 3 седмици
Моята тесла развива до 30-40 удара в минута!

Зависи от нуждите. Може да вади и пирони!
14
0
 
7
 
! Отговори
Мухахаха преди 3 седмици
До Собственик на Тесла

Това че си прочел няколко пъти рекламните брошурки на Тесла не те прави "собственик на Тесла" ..... *** с достъп до интернет и въображаем приятел с име "Гугъл" мухахахаха
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А системите на е-ВАЗ как са. Колко безопасна е руската електрокаруца?

Няма такова сделано все още?

Благодаря Ви за вниманието.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Петролната индустрия нанася удар.

Това е все едно да свалиш контакта, да бъркаш вътре с голи ръце и без никаква квалификация и накрая да обвиниш електрическата компания, че токът, който ти доставя, те е убил (щото освен това и си подсили бушона).
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В колите на Тесла почти всичко със сигурността е на 100%, но без контрола на човек е немислимо да се шофира, дори и такъв автомобил.
10
4
 
2
 
! Отговори
Собственик на Тесла преди 3 седмици
До Анонимен Вие, гражданино имали ли сте щастието да се возите в "недоразумението" Тесла? Хаха. Моята набира за 2.9 сек от 0 до 100 км/ч.
9
9
 
1
 
! Отговори
Рокфелер, арабите и преди 3 седмици
руснаците правят ВСИЧКО възможно да дискредитират Тесла и Елон Мъск. Бесни са, че петролът ще отиде назад като потребление. И затова се чудят как да пишат срещу Тесла. Това са перфектните електромобили и колкото и да се напъват Фолксваген няма да ги минат в средно бъдеще!!!
8
2
 
5
 
! Отговори
Айде стига вече преди 3 седмици
Кога някоя медия най-накрая ще каже или напише, че Telsa или който и да е друг автомобил, не може да спаси ***-самоубийци от собствената им съдба???
7
1
 
5
 
! Отговори
think преди 3 седмици
Ами хората са го казали: "Системата за безопасност не прави автомобилът автономен." Що за луд трябва да си да скачаш на задната седалка, докато автомобилът се движи. Бог да ги прости двамата тексасци.
6
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 седмици
До Анонимен

С кола за хиляда лева, ще се савоубиеш доста по лесно
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За тесла повече статии отколкото продажби. Изобщо някой купува ли то това недоразумение?
4
0
 
7
 
! Отговори
Собственик преди 3 седмици
Продавам Тесла
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е то па навремето първите коли с ДВГ са били много сигурни.Естествено,че началото е трудно.След 6 джи ще е друго,няма да има нужда от човек да управлява.