Мръсната тайна на лития: Какво колическво вода е нужно за да се добие?

Процесът не е чак толкова замърсяващ
1 май 2021 17:22, Нели Христова
26
Мръсната тайна на лития: Какво колическво вода е нужно за да се добие?
Снимка: БГНЕС

Населението на големите градове неудържимо расте в последните десетилетия, а с него расте и броят на автомобилите в тях. Нивата на замърсяване на въздуха стават тревожни и е очевидно, че трябва да се вземат мерки. За момента идеята на европейските политици за такива мерки е да стимулират прехода към електромобили, захранвани от литиево-йонни батерии. Само че този преход, който уж ще прочисти дробовете на градските жители, може да означава трагедия за множество по-малки селски общности. Euronews в разширен репортаж разказа за една от тях в околностите на Барозу, Португалия - където е най-голямото находище на литий в Европа.

Литият е незаменим компонент в батериите - а самите батерии са нужни не само за автомобилите, но и за смартфоните, лаптопите, електрическите тротинетки и още хиляди модерни електронни уреди. За щастие той не е рядък - всъщност е един от най-разпространените елементи в земната кора. Нито пък за добива му са нужни опасни и отровни взривни вещества, както е при много други руди.

Но добивът на литий също си има своята мръсна тайна. Тя се нарича "вода".

Най-разпространеният метод за добиването включва пробиването на голяма дупка в земята и наливането в нея на огромни количества разтвори на различни соли. След това обогатеният разтвор се изпомпва и оставя да се изпарява, като в старомодните солници. Отделят се манган, калий и други минерали, и накрая чрез сложно филтриране се получава литиев карбонат.

Процесът не е чак толкова замърсяващ, колкото искат да ни убедят някои врагове на електромобилите. Но той изисква смайващо големи количества вода. За добиването на тон литий са необходими 2270 тона вода (2.27 милиона литра).

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари