Използването на добавки за антифриза може и да е опасно

Химията е направена така, че да запуши малка дупка в системата за охлаждане
Обновена: 17 юни 2021 23:01 | 17 юни 2021 22:50, Нели Христова
2
Използването на добавки за антифриза може и да е опасно

В специализираните магазини, бензиностанциите и в интернет се предлага всякакви химия, като нейните производители обещават 100-процентно излекуване на стария двигател. В това число влизат и добавки за възстановяване на системата за охлаждане. Експерти обаче предупреждават, че тяхното използване е много опасно за автомобила, пишат от Automedia.

Не е тайна, че с течение на времето системата за охлаждане постепенно се уврежда. Например, започва да тече радиаторът. Това може да се дължи на корозия или на дупка от изхвръкнало камъче на пътя. Смяната на този детайли струва по-скъпо отколкото използване на добавка. А дори радиаторът да е наред, антифризът може да изтича заради загубилите своята еластичност уплътнения.

Да се търси причината за теча отнема време, а и не е по силите на всеки механик. Отстраняването на проблема също така е свързано с разглобяване на системата, закупуване на нови елементи от нея и съответно до сериозни разходи. Затова и много шофьори сляпо се доверяват на чудодейната способност на рекламираните добавки, което обаче е голяма грешка.

Грубо казано, всяка химия е е направена така, че да запуши малка дупка в системата за охлаждане. Въпреки това обаче тя едва ли може да различи пукнатина в гуменото уплътнение от отвора на малките тръби, с които е пълен радиаторът. Или от канала за охлаждаща течност в главата на блока на цилиндрите.

Затова и използването на добавки за антифриза най-често завършва по един и същи начин – запушване на каналите за охлаждане, което е последвано от прегряване на двигателя. Това води най-малко до промивка на цялата охладителна система и до замяна на радиатора, който преди това е работил напълно нормално. В най-лошия случай се стига и до основен ремонт на двигателя.

Затова и използването на добавки е оправдана само в два случая. Първият е, когато антифризът потече по време на пътуване и шофьорът трябва да стигне на собствен ход до сервиза. А вторият се използва от тези, които продават колата и искат да прикрият проблема, вместо да похарчат пари да неговото отстраняване.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Тези добавки прилагани в големи количества в 90% от случаите запушват радиаторчето на парното и колата остава без отопление , а помагат само за частично запушване на малки течове и то временно . Използването им е оправдано само в ситуации , в които е неизбежно да се продължи движението на автомобилът . Също така повечето от тях са пълни ментета !
1
9
 
5
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Форда туй, Форда онуй... моят вече на 130 000 с оригиналния антифриз !