Системите за автопилот на Tesla са отговорни за смъртта на 10 души

Те са причинили 30 катастрофи
20 юни 2021 16:40, Нели Христова
13
Системите за автопилот на Tesla са отговорни за смъртта на 10 души
Снимка: БГНЕС

Разследване на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) на САЩ доказа, че 30 катастрофи с автомобили на Tesla, при които са загинали 10 човека, се дължат на използването на системи за подпомагане на водача – най-вече на автопилот, пишат от Automedia.

Представител на американския регулаторен орган за безопасност на движението предостави на агенция Reuters пълния си доклад за разследването на подобни инциденти. В него се посочва, че те се дължат именно на системи, чиято цел е да помагат на водача. Само при три от общо 30 случая автопилотът е бил изключен и няма вина за случилото, а то се дължи на проблем с друга система.

От NHTSA не съобщават подробна информация за самите произшествия, като се посочва единствено щатът и месецът, в който са се случили. В доклада обаче се съобщава, че разследването срещу американския производител на електромобили е стартирало в началото на март тази година.

Междувременно Националният съвет за безопасност на транспорта (NTSB) на САЩ заяви, че автопилотът на Tesla е участвал в поне три смъртоносни произшествия от 2016 година насам. Съветът също така критикува компанията, че не е взела мерки за осигуряване на безопасността на системата, която трябва да не може да се използва продължително време, ако ръцете на водача не са върху волана.

Освен случаите с Tesla, NHTSA разследва още 6 инцидента с други компании. Два от тях са свързани Cadillac, един - с Lexus RX450H от 2012 година, а другият - с Navya Arma от 2017 година, но при тях няма пострадали. Последните два са с Volvo XC90, като при единия, който се тестваше от Uber, загина пешеходец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Нормално е това, технологиите взимат жертви, не се казва колко живота са спасили. Забравихме, че новият софтуер на самолетите боинг уби 700 човека само преди 2-3 години.
7
0
 
12
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Хванете си такси когато искате да се возите. Колите са за шофиране с ръчички и крачета.
6
1
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Круиз контрола само поддържа определена скорост, не ти държи колата в лентата, ясно?
5
3
 
4
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Ф мноу държави на тая прубитата фирма им е забранену круиз кунтрола да са нарича афтупилот.
4
2
 
18
 
! Отговори
Брат Вурст преди 2 години
А автопилотите на Москвич, Форд и БМВ не са причинили смъртта на никой.
3
5
 
3
 
! Отговори
Илон Мъск преди 2 години
Афтопилота на съд!
2
2
 
10
 
! Отговори
USA do 1 преди 2 години
гоуем специалист си бе
1
13
 
1
 
! Отговори
мъск преди 2 години
това е малка жертва като се има предвид че тесла спаси човечеството от топлинен удар и холандия от одавяне. ако не бяха карноновите кредити на тесла ехе.... и пенсии даже нямаше да имат много хора. това е като ваксините малка жертва за да станат фарма компаниите по печалвиши от гъгълите. малко по социалистически всеки трябва да се жертва за упехя на капитялизма.