Тesla на автопилот отново удари аварийно спряла кола

Властите вече разследват 11 такива случая
31 авг 2021 18:41, Нели Христова
37
Тesla на автопилот отново удари аварийно спряла кола

Поредната Tesla се вряза в аварийно спряло превозно средство, докато е използвала функцията за подпомагане на водача, която компанията нарича автопилот. Това добавя още един проблем към автомобилният производител, който вече е предмет на федерална проверка за безопасност.

Магистралният патрул на Флорида съобщи за инцидент, който се е случил малко преди 5 сутринта в събота покрай Interstate 4 в Орландо. Никой не е пострадал сериозно при катастрофата, макар че Tesla-та е била на косъм да удари щатски полицай, който излизал от колата си, за да помогне на друг шофьор, чиито автомобил се е повредил на пътя.

Повредената кола е била Мерцедес, спрял в лента за движение. Полицейският автомобил е бил спрян зад него с включени аварийни светлини. Лявата предна част на Tesla Model 3 се блъска в страничната част на полицейската кола, след което удря и Мерцедеса.

"Шофьорът заяви, че Tesla-та е била в режим на автопилот", се казва в доклада на патрула.

Националната администрация по безопасност на движението по магистралите разкри по-рано този месец, че разследва най-малко 11 произшествия с участието на Tesla, които са ударили полицейски коли, линейки или други спешни превозни средства, докато те са реагирали на пътнотранспортни произшествия. Разследваните катастрофи са се случили между 22 януари 2018 г. и 10 юли 2021 г. в девет щата. Инцидентите се случват предимно през нощта и всички коли за реакция при инциденти са били с включени аварийни светлини, осветени табла със стрелки и пътни конуси, според NHTSA.

Полицията на Флорида заяви, че ще съобщи за катастрофата на NHTSA и на Tesla.

Агенцията за безопасност на магистралите заяви, че е важно собствениците на Tesla, използващи автопилота, да останат бдителни и готови да поемат контрола над колата, за да избегнат инциденти.

"NHTSA напомня на обществеността, че днес няма налични в търговската мрежа моторни превозни средства, които са в състояние да се управляват сами", се казва в изявление на агенцията. "Всяко налично превозно средство изисква шофьорът да има контрол по всяко време и всички държавни закони държат човешките водачи отговорни за експлоатацията на техните превозни средства."

Tesla не отговори на искане за коментар относно последната катастрофа или разследването на NHTSA, поискан от CNN. Въпреки че компанията казва, че данните й показват, че автомобилите, използващи автопилот, имат по -малко произшествия на миля, отколкото автомобилите, управлявани от хора, тя предупреждава, че "настоящите функции на автопилот изискват активен надзор на водача и не правят автомобила автономен".

В допълнение към разследването на NHTSA, сенаторите Ричард Блументал от Кънектикът и Едуард Марки от Масачузетс, демократи, които са били критични към Tesla в миналото, са поискали от Федералната търговска комисия да започне разследване дали използването на термина "автопилот" от страна на Tesla и твърденията на компанията за способностите на автомобила за самостоятелно шофиране са всъщност подвеждаща реклама. FTC не коментира дали е започнала исканата проверка.

Опциите за подпомагане на водача, като автопилота на Tesla или адаптивния круиз контрол, който се предлага в широк спектър от превозни средства от различни автомобилни компании, вършат добра работа, като забавят колата, когато трафикът напред се забави, казва Сам Абуелсамид, експерт по самоуправление превозни средства и главен анализатор в Guidehouse Insights.

Но Абуелсамид е категоричен, че тези превозни средства са проектирани да пренебрегват неподвижни обекти, когато се движат с повече от 40 мили в час, така че да не натискат спирачките, когато се доближават до надлези или други предмети отстрани на пътя - като например кола, спряла в аварийната лента. За щастие повечето от тези автоматични спирачни системи спират за неподвижни обекти, когато се движат с по-бавни скорости.

По-големият проблем, според Абуелсамид, е, че много повече собственици на Tesla изглежда предполагат, че техните коли могат всъщност да се движат сами, отколкото шофьорите на други превозни средства с автоматични функции за подпомагане на водача. Нещо повече, сигналите, които шофьорът би видял, когато се приближава до мястото на инцидента, като например пламъци по пътя или мигащи светлини, имат по -голям смисъл за човека, отколкото за системата за автоматично задвижване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тесларина си е вързал гащите, да му мислят потребителите на продуктите му
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разследват демек дебъгват ги в прадъкшън
25
4
 
2
 
! Отговори
Новата реалност преди 2 години
Мерцедеси и подобни с вдигнати капаци в авариината,а покрай тях фучат Тесли на автопилот....свиквайте...хихихии
24
2
 
3
 
! Отговори
До шофер преди 2 години
Германците изостават има-няма с 5 години да имат подобна функция в своите коли...хахааа...кисело е грозденцето!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е хубава работа, влез в която и да е железария и питай с какво да си махнеш стикерите.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във България вече може да се измъкнеш и с убийство при катастрофа. Наемате си средно ниво адвокат и постоянно повтаряте едно и също нещо до откат:"Стикерите дето ми лепяха по стъклата за гражданска, за тех. преглед ми попречиха да видя. Катастрофирах и убих човека. Вина нямам."Разберете, тая държава е единствената дето лепи като луда всякакви стикери по стъклата. Аз имам стикери на 4 год. Нито мога да бръкна да ги махна, нито знам с какво да ги махна. Вече се оформи сляпо петно в ъгъла. Не се
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Постоянно се говори за проблеми с автопилота на електрокарите, обаче всички карат на автопилот и спят." - За 1 милион и нагоре автомобила, ако има 11 катастрофи. . . Уау. Това не би било критика, ами мега хвалба. Разбира се, никой не пише, поне не в продажба медия като тази, колко живота са спасени, когато някой е заспал и не е излетял директно от пътя.
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разследват се 11 произшествия от колко точно движещи се Тесли? Да не се окаже накрая, че процентно инцидентите са по-малко, отколкото с паднали самолети.
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квито и кравари те такива са им и автопилот и те - ***.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тесла препоръчват да не се използва автопилота, защото все още всичко зависи от водача, закона казва същото.
17
10
 
10
 
! Отговори
българина преди 2 години
сащ са си измамници не от вчера
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъск има много да учи още от българите за безопасност, ама като е инат, целия свят ще страда от неговите недообмислени хрумвания!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат грам акъл
14
3
 
5
 
! Отговори
Пропов преди 2 години
Хахаха, точно е като преводачът на Гугъл. Ама колкото , шофьора на Тесла, толкова и превеждащите с Гугъл са БЕЗХБЕРНИЦИ. Затова дори не могат да разберат от къде име дошло и защо са се прецакали. Ама много са такива, масово е и по масово става. Народът затъпява, все търси нещо на готово, някой гуру като Мъск да му поднесе всичко на тепсия. Да налива мозъци със сламка.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно се говори за проблеми с автопилота на електрокарите, обаче всички карат на автопилот и спят. После - ама блъсна се колата. Е ти за къв *** си в тая кола бре? Кат ша спиш, ми фани си такси. Бaтти глупендерите, честно. Тия са съвсем пропаднали, щом очаква няква електроника да го закара някъде си. Обли са кат речни камъни, казвам ви. Ей зарад такива има пандемия, щот вярват на всичко. Белина пиха, пиха. Щот перчема им каза да пият. А той що не пи белина като уж го хвана короната?.........
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при всяко положение взимам tesla пред лада
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в синя зона спряна Тесла, както и другите. Обаче мина една с куче и набързо и припика двете леви гуми.
10
3
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Мъск иска да направи пияниците алкохолици, ама нема му се получи
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще караш лада ако запали щото и с путин вътре неще колкото и скапани да бяха по времето на ссср сега руските са еметен скапани
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще чакам Лада с автопилот и Спутник ваксина.