Все още не можем да се доверим на автопилотите, но защо?

Системата на Tesla не вижда аварийни автомобили край пътя
26 сеп 2021 21:45, Нели Христова
27
Все още не можем да се доверим на автопилотите, но защо?
Снимка: YouTube

Наскоро стана ясно, че автопилотът на Tesla не вижда паркираните край пътя автомобили на аварийно-спасителните служби, заради което се стига до инциденти. Наложи се системата да бъде актуализирана, за да се разреши проблема. Тя обаче продължава да съществува като бета-версия, а новата е десета поред, пишат от Automedia.

Настройките на системата се провеждат от доброволци, които преминават без строг подбор. Много от тях съобщават, че десетата версия на Tesla FSD действително дълго време може да води автомобила самостоятелно, но в някои случаи се появяват проблеми. Те възникват, когато системата все още не е обучена, твърди изданието Inside EVs и дава пример.

В публикуваното видео се вижда как системата на автопилот напълно игнорира задната част на спрял край пътя автобус и шофьор на електромобила е принуден да поеме управлението. Веднага след това обаче автопилотът на Tesla напълно самостоятелно се справя със заобикалянето на машина на "Пътна помощ".

Това означава, че въпреки всички твърдения на Tesla, действията на нейния автопилот не могат да бъдат считани за логични и последователни. Съответно, човекът зад волана трябва да бъде постоянно нащрек, за да може да поеме управлението, ако се наложи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари