Toyota с първи масов електромобил, който да конкурира Tesla

Досега компанията разчиташе на хибридна технология
2 ное 2021 22:30, Анисия Иванова
38
Toyota с първи масов електромобил, който да конкурира Tesla
Снимка: Toyota

Toyota разпространи подробности за първото си масово електрическо превозно средство, което ще е значителна стъпка за втория по големина производител на автомобили в света.

bZ4X е SUV с допълнителни слънчеви панели на покрива, който ще се продава както с предно, така и със задвижване на всички колела.

Публиката видя за първи път концепцията за bZ4X – „bZ“ означава „отвъд нулата (beyond zero)“ – на автомобилното изложение в Шанхай през април тази година, но Toyota публикува подробностите за автомобила едва миналата седмица.

Съобщението е стъпка напред за Toyota, която по-бавно преминава към електрически превозни средства, захранвани с батерии, отколкото конкурентите си, като вместо това разчита в голяма степен на хибридната технология.

Toyota представи на света първия масово произвеждан хибрид Prius през 1997 г., като компанията продължава да трупа опит в тази област.

Въпреки че автомобилът не е първото електрифицирано превозно средство на Toyota – тази титла се държа от краткотрайния RAV4 EV – той бележи първото електрическо превозно средство, което ще се конкурира директно с Hyundai Ioniq и Tesla Model Y.

Toyota вече произвежда второто поколение Mirai, електрифициран автомобил, задвижван от водородна горивна клетка.

bZ4X ще бъде представен в Европа на 2 декември, като поръчките ще се правят с резервация. Очаква се моделът да влезе в серийно производство от средата на следващата година във „всички региони по света“ – въпреки че точните срокове, цената и наличните варианти все още не са публикувани. Toyota планира разширена гама от 70 електрифицирани превозни средства до 2025 г.

Subaru е помогнала за разработването на автомобила и се очаква да разкрие собствен модел EV през следващата година.

bZ4x ще бъде първият от 15-те планирани превозни средства с нулеви емисии, предлагани от Toyota, включително седем модела bZ.

Моделът ще има максимална скорост от 160 км/ч и ще се предлагат с батерия от 71,4 kWh, предлагаща пробег от около 500 км. Toyota казва, че батериите могат да се презаредят до 80% за 30 минути при напрежение 150kW.

Още подробности - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
СаутБийч преди 2 години
Повечето от чиkибойците дето пишат как предпочитат Бенц едва ли ще седнат в нов такъв някога-техен, не на дилършипа. По цена-качество Тойота е без конкуренция от години..с две стъпки напред от Хонда(заради трансмисиите им, който след 150к мили почват с проблемите)Хюндай и Кия возят като каруци-Хюндай най-вече. Карал съм нова Соната V6 фули лоудед(2018-та на 40к мили)-ами вози си като каруца. Естествено, че Бенц е по-добър във всяко едно отношение, но това е защото е 3 пъти по-скъп!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 - А не, нека се сравняваме с умствено изостанали атлети, които ако не бшее масивния маркетинг, покрай "изядвте им", щяха да са хамали...
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тойота е народна колица, като VW и не знам къде сте взели да я бутате в големите автомобили. Не съм чул Роналдо или Мейуедър да имат Тойота, нищо, че имат по 20 коли
23
3
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Абсолютно си прав. И аз предпочитам Хонда пред Тойота. Карал съм и от двете марки, но откакто се качих на Джип Мерцедес...няма кво да коментирам. Само Акура има едни готини джипчета. Един приятел ме вози в Рав 4 2020 г., ми моя Мерцедес 2013 та го бие по всичко
22
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Не ни занимавайте с тези безсмислици.То и светлото бъдеще трябваше отдавна да е тук,ама нещо се забави,така че време е да се събудите.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой ще е тов смелчага, който ще включва щепсел с напрежение 150 кВ....ше светне и ше изгори като магнезиева светкавица. Другия вариант - 150 кВт значи 360А при 400 В... това е все едо 15 домакинства да се включат на максимална консумация - печки, отипление, всички възможни домашни електроуреди. Няма да има мошност за всички желаещи, токът ще поскъпне до небесата.
20
0
 
11
 
! Отговори
Милен преди 2 години
"при напрежение 150kW". Напрежението се мери във V (волтове), това тук е мощност.
19
3
 
8
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Бях горд собственик на Камри'92г.За всички скептици,ще кажа:Напишете в Гугъл,най-надеждния 4-тактов бензинов двигател в света...Ще останете изненадани!Бъдете здрави!
18
7
 
5
 
! Отговори
Тико преди 2 години
Забравяте Хонда. Всички взаимстват от Хонда. Който е карал Хонда, никога не сменя марката.
17
5
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Тойота е най-надеждния автомобил от десетилетия
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 - Отново - мнение, е най-добрия случай анекдот, без никакви доказатеслтва. Все едни да кажа "от вкасината над 15% от децата развуват аутизъм, а от възрястните поне 7% умирят от инфаркт презз първите 2 седмици, след втората игла.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НаблюдателНе им е било лесно в 7ми клас на много. kW e мярка за мощност, кръстена на Джеймс Уат. А напрежението е V, кръстено е на Алесандро Волта.
14
2
 
2
 
! Отговори
кви преди 2 години
тесли тоя брмчи на здравни и всякакви застраховки и правят фал6иви операции и то4ат и застрахователите и каса и близки
13
1
 
2
 
! Отговори
а и преди 2 години
да ти кайа не допускат пощата да достигне до мене и фа6истите ми крадат пощатаи са ми направили защитна стена на компа и крадат каквоео видят
12
14
 
5
 
! Отговори
Хонда преди 2 години
Ей го ***.ота купил си тойота.
11
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкоз "надеждна" е тойота ,че не смогват да откриват дефект след дефект в моделите и. Когато количеството е за сметка на качеството се получава Тойота.
10
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоя бронетранспортьор с двигател на електрокар?
9
9
 
29
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Тойота/Лексус е най-надеждната марка в цял свят десетилетия подред, докато Тесла има доказани фрапиращи и животозастрашаващи проблеми с качеството на изработката и материалите/частите...
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3 - И на базата на какви доказателствалства оторавяш това твърдение?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 - Да, кирола, дето са на оечалба по 600-700 долара. Дръж се!