На година горят над 2 хил. МПС, половината - коли

Промени предвиждат изисквания за пожарогасителите
19
На година горят над 2 хил. МПС, половината - коли
Снимка: БГНЕС

Изискванията за вида на пожарогасителите и как трябва да бъдат заредени се регламентират с промени в Закона за движението по пътищата, приети от правителството.

Експертна оценка и анализ на пожарите в пътните превозни средства извеждат няколко основни проблема: този тип инциденти се характеризират с бързо разпространение, ако те се случат извън населеното място се увеличава времето за реакция на службите за пожарна безопасност и защита на населението.

На годишна база възникват средно около 2 100 пожара в пътни превозни средства, при които се унищожават около 1100 леки автомобила, 160 товарни МПС и близо 60 автобуса. Тези пожари заемат приблизително около 25 % от регистрираните такива инциденти със загуби и около 6% от всички пожари.

Регламентира се движещите се пътни превозни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните превозни средства от категории L5e, Ебе и L7e, да се оборудват с пожарогасители, определени с наредбата по чл. 140, ал. 2 от Закона за движението по пътищата.

Предвижда се трамвайните мотриси да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за обществено ползване да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория N2.

На пожарогасителите следва да е извършено сервизно обслужване.

Предвиден е преходен период за съответното оборудване, както и глоба за водачите, които не са спазили новото изискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Пожарогасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожарогасителите си ги намушкайте в за д ни ц и те! Нимога неможеш да загасиш кола с такъв пожарогасител. Никуде на запад не се изисква такава глупост в лека кола. Има само в автобуси и мисля в камиони ,но те са много по големи.
17
0
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
Не съм видял кола да пламне и да може да се угаси с пожарогасител. Просто е поредното скубане на шофьорите. Измислил го е някой бивш пожарникар, който потрива доволно ръце от печалбата, която ще реализира.
16
3
 
1
 
! Отговори
Пожарникар преди 2 години
Симо,трай мойто момче,много си невеж за да даваш мнение
15
1
 
6
 
! Отговори
Симо преди 2 години
Вероятността да спечеля две шестици в тото 2 6/49 в един и същ тираж с шест различни числа на всеки фиш е няколко милиона пъти по-голяма отколкото да потуша пожар в кола произведена след 2000 година с по-малко от три противопожарни автомобила. Даже не си струва да спомена шансовете на пожарогасителчето.
14
0
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
Пожагогасителят не помага особено, когато ти пламне колата. Само ако успееш да хванеш пожара в самото начало.
13
2
 
14
 
! Отговори
Nqkoi преди 2 години
И сигурно 90% се дължат на застрахователни измами
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвят ни за новите пожарогасители. Сменихме газовите бутилки на колите, измислиха ни и ековинетките, сега са на ред пожарогасителите , покле още какво ще последва?
11
0
 
18
 
! Отговори
Шах преди 2 години
На сфетофар пред мен се запали автомобил.бензинов .Изгоря за по малко от минута Всички се разбягахме .
10
3
 
15
 
! Отговори
`Самозапалили се` преди 2 години
Така са в статистиките на родната Полиция много от изгорените късно нощем.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До д-р ДрегерОнзи имам достатъчна представа как гори автомобил. И десет коли да спрат да ти помагат ефекта ще е нула защото докато дойдат пожара се разгаря и дори пламъка да бъде потушен точно тогава смешните пожарогасители свършват, а високата температура защото мястото на пожара не е охладено води до ново запалване.
8
0
 
12
 
! Отговори
променен пожарникар преди 2 години
Сигурно горелите автобуси не са имали пожарогасители.
7
1
 
17
 
! Отговори
4epa преди 2 години
СЛЕД ВСЕКИ АВТОМОБИЛ ПОЖАРНА КОЛА !!!!!!!!!
6
0
 
16
 
! Отговори
0 преди 2 години
Половината са за лично отмъщение ама нема власт и държава!!!!
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая година ушевите се изтрепаха да отварят багажниците на хората за аптечки, силно загрижени, че няма презервативи вътре, сега дойде ред на пожаргасителите, сигурно вече е известно и кой ще ги продава, и тия са същите ла%на като предните
4
7
 
6
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Все умници, особено 1 и 2. Вие виждали ли сте пожарогасителите на комбаните? Джокерче - 30-60 литра вода. А като ти пламне автомобила, то е ясно че първо спасяваш себе си, ама с пожарогасителите от 3-4 коли горяща кола се изгася. Е да де, ако не са дезодорантчета.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече трябва да горят. Че автомобилите в България станаха повече от хората.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното кретИенско предложение тоя мисли, че когато ти пламне автомобила няма да спасяваш семейство си и себе си , а ще тичаш до багажника да дириш пожарогасител.
1
0
 
22
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
И понеже не знаем какво да правим . и тракторите със пожарогасител! Ей той умник искам да то вида на трактора, който се запалил у житото или царевичака как ще хукне да го гаси със пожарогасител 0.5л.