Дават 6200 евро при покупка на е-кола и замяна със стара

400 млн. има за опазване на чистотата на въздуха за следващия програмен период
161
Дават 6200 евро при покупка на е-кола и замяна със стара
Снимка: БГНЕС

Закупуването на нов електрически автомобил ще може да се дофинансира с 6200 евро при извеждане от експлоатация на стар. Това ще става по Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен
период, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в Горна Оряховица.

Той уточни, че в плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили. От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване, предаде БТА.

За следващия програмен период има предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти.

Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините по отношение на качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват по ПУДООС, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Той прогнозира, че средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет идната седмица.

В Горна Оряховица министър Сандов, заедно с кмета Добромир Добрев и директора на РИОСВ Цонка Христова, обяви за защитени три вековни дървета. Трите ясена се намират на ул. "Свети Княз Борис Първи", възрастта им е над 120 години, а обиколките на стволовете са около четири метра, според Регионалната екоинспекция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще ни натрапвате това гнусно същество, което живее от грантове на НПО-та???
132
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 2 години
Мисля, че в заглавието трябва да пише"...и замяна НА стара". Щото ако ще заменяме стара кола или още повече нова бензинова със стара - някак не се види смисълът...
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали всички имаме телефони със същият тип батерии като електромобилите.И какво -първата година издържат по два дни,втората по един и после се зареждат по два пъти на ден.Представям си как ще е с колите-2 месеца пробег 300 км,още 2 месеца пробег 100 км и накрая на годината слагаш теглич и влачиш генератор 100 квт и всъщност караш на дизел и ток от генератора!Това не са автомобили,а детски играчки!
130
0
 
2
 
! Отговори
Стефан Георгиев преди 2 години
Не купувайте хора, не купувайте.
129
1
 
4
 
! Отговори
до 144 преди 2 години
Дръж си го.При тия цени на тока....Ако ми забранят да карам стария дизелов Опел ще го преработя на парен.За парни автомобили не съм чул да има еко стикери!
128
0
 
1
 
! Отговори
до 144 преди 2 години
Продавам стар дизел.Върви на дизелово гориво,олио,олио от фритюрник.Само на блажна боя не съм опитвал.Интересно е,че не пуши.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заменям без доплащане чистак бърсак нов електромобил за стар дизел. Цената на тока не се издържа!
126
0
 
3
 
! Отговори
Бля преди 2 години
Кирчо ще ни ги прави, а тоя зелен ...рас ще ни ги продава.
125
0
 
4
 
! Отговори
Педали преди 2 години
С тия 12000 лв тока не можеш да си избиеш
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За правят такива "изгодни" за нас условия има нещо скрито и мръсно.
123
4
 
4
 
! Отговори
Супер! преди 2 години
Връщам се от Германия само да си купя нова кола, че цените в БГ са по ниски! Ще купя някой стар пробит голф за 500 лва и получавам допълнително 7 хиляди евро отстъпка! И после тъкмо ще се разработи двигателя наобратно!
122
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С колите ясно, а с тока как стои въпроса, че нещо май тегаво става да караш кола на ток? А и с другите горива нещата не са по добри, та май целта е да ходим пеша, по здравословно е!
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кюмбетата, отговорни за 99% от замърсяването кога ? Или с покупката на 100-200-1000 тесли всичко ше се реши? First things first, Сандов, ама кво му разбира главата на провинциален протестър с джойнтЧе и сандали
120
0
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя масунин Сандов на кой свят живее? Кой луд ще си купи нов електромобил в България?
119
3
 
10
 
! Отговори
Тото преди 2 години
То скоро няма да европейски съюз ,те с простотии и електрички ми говорят ,малко се събудете от тази утопия .Как ще заменят нещо с нищо да не са магьосниците.Тези електрически автомобили с какво се зареждат с ток ли ,с пръдня ли,нали Европа си закрива ТЕЦ ,АЕЦ не иска метан с пръдня от зелевица ли ще зареждат.Или с измислица от рода на водород който трудно и енергоемко се получава или със слънчеви панели когато има слънце ще се зареждат или с ветрогенератори ако има вятар, айде малко се събудете.
118
2
 
12
 
! Отговори
Имайки... преди 2 години
...впредвид, че аз повече от 10к лева един път на 30 години, за автомобил нов внос, не давам, ми е леко странно това държавно предложение, но няма нищо де. Знам, че това е мисленето на поне 95% от Българите, така че на тези със смотаната държавна политика няма да им излезе сметката. Пък и следващата декада, поне още милион Българи няма да ги има и населението ще падне под 5 млн., така че глупостта "електрокар" ще лъсне със страшна сила!
117
2
 
19
 
! Отговори
Хамид преди 2 години
Давам 20 лева на тоз, който го опъне тоя
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тройка на 20г и стръв за шарани
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този,който може да си купи нова , явно стадата не е тройка на 20 години, старата струва 15000, а струва за шарани 12000!ЕЕЕИИ МНОГО ИЗГОДНО!НЕКАДЪРНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ НАЗНАЧЕНИ ОТ НЕКАДЪРНИК!Вера су!Пенсии!Ток!СЕГА ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ ЗА СЪДЕБНИ РЕФОРМИ! ЕЕЕ ПАК ЩЕ СЕ О А К А Т
114
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Брайвик на снимката :)