Бензин, дизел, газ скачат, как да пестим на пътя?

Вижте съвети на специалисти
202
Бензин, дизел, газ скачат, как да пестим на пътя?
Снимка: Pixabay

Спазването на определени правила на пътя ще се отрази добре както на джоба ви, така и на самия автомобил. Особено във времена, когато горивото поскъпва.

Покачващите се цени на горивата са световен проблем, който явно ще продължи да се задълбочава. Ето няколко съвета за постигане на по-нисък разход, предложени от Британския кралски автомобилен клуб (RAC). Това е една от най-старите организации, обединяваща автомобилисти в света и затова е добре е човек да се вслуша в мнението на нейните експерти, пише Automedia.bg.

Самите правила са много прости и се изпълняват лесно, като за целта не е нужно добавяне на допълнително оборудване в автомобила. Тяхното спазване не само ще намали разхода на гориво на превозното средство, но и ще го предпази от повреди, като това означава и увеличение на жизнения му цикъл.

Как да пестим гориво?

Редовна поддръжка и обслужване

Редовната поддръжка на автомобила повишава неговата производителност, което означава, че ви позволява да постигнете икономия на гориво. И не става въпрос само за състоянието на двигателя, но и за останалите основни агрегати, чието състояние също играе важна роля.

Благодарение на редовните прегледи в сервиза може да бъдат открити дори дребни на пръв поглед проблеми, които обаче може да се задълбочат и по-късно да струват скъпо на собственика.

Правилно налягане в гумите

Мнозина шофьори пренебрегват редовната проверка на гумите си, което е грешка. Правилното налягане в тях също влияе на разхода на гориво, то не трябва да е по-високо или по-ниско от нормалното. Освен това колко трябва да напомпате гумите зависи от натоварването на автомобила. Ако пътувате с багаж и 4 пътника, тогава трябва да надуете до максималните препоръчителни стойности.

Бъдете внимателни с педала на газта

Превишаването на скоростта е един от основните фактори за разхода на гориво. Създайте си сами правило да натискате леко педала на газта. Не карайте като на автомобилно състезание, като това един от най-добрите начини да спестите пари е да шофирате в рамките на ограничението на скоростта. Колкото по-висока са предавката, на която се движите, както и оборотите на двигателя, толкова по-висок е разходът на гориво.

В градските райони си струва да се придържате към около 2000 оборота в минута. Въпреки че всеки автомобил има своя собствена оптимална скорост, средно най-ефективният разход се постига при скорост от 70 до 80 км/ч.

Още от съветите четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Като направите заплатите нормални няма да е проблем-а сега има проблем.-тая държава не требе да разчита само на данъци и ддс-та.защо дадоха на концесия електроенергията???-щом е печелившо едно нещо веднага се приватизира от некой си.
158
2
 
5
 
! Отговори
Дедовия преди 2 години
Тая тиква щяла да пести на пътя?? Ха ха ха!! Икономията е майка на мизерията!! А ако си ми....зерник,ползвай обществен транспорт!!!
157
2
 
3
 
! Отговори
Дедовия преди 2 години
Тая тиква щяла да пести на пътя?? Ха ха ха!! Икономията е майка на мизерията!! А ако си ***,ползвай обществен транспорт!!!
156
0
 
4
 
! Отговори
Xaxa преди 2 години
От къде на къде ще пестя? Моята кола като и сипя за 20 лева сигори 20 лева. Няма как да спестя.
155
0
 
18
 
! Отговори
Мореее преди 2 години
Не изчегъртване, ами изкореняване!!!
154
4
 
32
 
! Отговори
Mен преди 2 години
Мобем да пестим от гориво като строшим главите на управляващите по целия свят.Ненаяли се ***.
153
7
 
30
 
! Отговори
СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ преди 2 години
в чужбина съм имам чисто нова кола и ходя ПЕША на работа и всеки ден ПЕША до магазина!!! общо час вървене!Това си е моят личен избор и форма на протест срещу цената на горивата, които тук удариха 2 евро за литър!!!Така че има начин!!Колата ще паля само при необходимост на големи разстояния или когато трябва да пренеса нещо!а някои дибелогиъзи колеги палят кола за 7-10 км вместо да вървят или велосипед да ползват и МРЪНКАТ и говорят кога щяло да падне цената.казах им НИКОГА, свиквайте!!
152
4
 
15
 
! Отговори
Ръца Пръца Шлезинжер преди 2 години
пестете чрез терминал 2 - гарантирано 3 млн вече го направиха
151
1
 
3
 
! Отговори
Митко Павлов преди 2 години
По късно ще пусна линк към видео блог наглед как се прави в стъпки....;-))))))))(
150
1
 
16
 
! Отговори
Митко Павлов преди 2 години
Бензин, Дизел, Газ скачат, Как да пестим на пътя?1. Необходимо е да се сдобиете с електрическа машина за рязане на ламарини/желязо.2. Между предната седалка на шофьора и *** изрежете квадрат с размери поне 40 на 40 см.3. Тренирайте да тичате на дълги разстояния, може и на едно място, но за дълго време.4. Пуснете си да гледате Семейство Флинтстоун, за да си припомните как се задвижва МПС с тичане....;-)))))
149
0
 
12
 
! Отговори
среден спестовник преди 2 години
Който не е нервак да кара само газ-спирачки, а си гледа пътя, кара равномерно и надолу по байрите пуска газта когато може, разходът е по-малък. В града няма условия за пестене, защото няма нито работеща зелена вълна, нито нищо. За пример давам децата и себе си. С една и съща кола синът отива до София и обратно със 70-75лтр. Аз ходих скоро с 52-55лтр. Ако исках да спестя малко пари, има влак за 22лв или автобус за 30лв.
148
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-изгодната кола е като на Фред Флинтстоун
147
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** няма пари за хляб ама иска да кара кола НО тя трябва да е от премиум клас Мерцедес, БМВ или Ауди хахахаха..
146
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерализацияяяяяя, частноооооо. СКАЧАХТЕ нали. Кой не скача е!!!!!!!. Цените ви послушаха и почнаха да скачат.
145
2
 
13
 
! Отговори
I'm-дртиВайТБ0Й преди 2 години
До Анонимен... И тъй, човекът под н-р 65 го е казал най-точно и тотално изчерпателно: "продавате си колите за скрап и спестявате от гориво, масла, гуми, винетки, данъци, гражданска, паркинг-такси, авто-мивки, чистачки, ароматизатори, вредни газове и емисии, еко-такси, гаражът ви е свободен за склад, не замърсявате наоколо и пестите!!!"Всичко това са най-точните и всеобхватни еко-препоръки плюс съвременен начин на поведение и природо-съобразно действие с оглед спасяването на ОК.среда. ФАКт!
144
1
 
20
 
! Отговори
1453 преди 2 години
Най добрият начин е да се пазарува от Турция. Елате в Одрин има за всички.
143
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който кара дизел да става автобусен шофьор или камионаджия. Също събирайте олиото след като сте пържили картофи или кюфтета и го изливайте в резервоара, може да купувате за стотинки старо олио от ресторанти. Дизелът го изгаря перфектно, вярно че след вас мирише на кебапчийница но положителният ефект от това е че никой няма да ви притиска и да кара на два пръста от вас.
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПОРТУВАЙТЕ. КУПЕТЕ СИ БУКСИРНО ВЪЖЕ И ПРЕЗ 20 КМ ТЕГЛЕТЕ КОЛАТА ПЕША 5 КМ И СЛЕД ТОВА ПАК!...
141
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ще правиш без кола ти си като вързано куче. Като крепостен селянин. Не можеш да мръднеш никъде, не можеш да свършиш никаква работа. Не можеш да отидеш никъде през почивните дни. На работа как ще ходиш? В дъжд студ и сняг ще висиш по спирките като клошар и пак ще даваш почти същите пари за билети и карти. Ми ти дори не можеш да отиде и да напазаруваш като хората за една седмица напред. Трябва всеки ден да ходиш да си губиш времето по магазини.
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кой не скача е червен". Може и зелен