Кои са катастрофите, които промениха света?

Дори кралски особи и високопоставени държавни чиновници стават жертви на инциденти
13 фев 2022 22:17, Нели Христова
9
Кои са катастрофите, които промениха света?

Въпреки че разполагат с най-добрите шофьори и автомобили от висок клас дори кралски особи и високопоставени държавни чиновници стават жертви на пътно-транспортни произшествия. Понякога тези катастрофи оказват влияние върху съдбата на цели държави и променят бъдещето на много хора. С помощта на изданието Autonews си припомняме инциденти от последните 100 години, в които са участвали значими и популярни личности, пишат от Automedia.

Аварията с генерал Патън

Командващият Трета американска армия генерал Джордж Патън е един от най-талантливите военачалници във Втората световна война. Той се отличава с независими и понякога крайни, но нестандартни решения, не търпи критики и има огромно самочувствие. Това обаче му позволява да печели битки, а Америка обожава точно такива генерали. Те често се впускат и в политиката, където печелят успехи.

Вероятно и Джордж Патън е можело да достигне в политиката същите висоти, каквито и на бойното поле, но съдбата решава друго. На 10 декември 1945 г. генералът трябва да се върне в САЩ и затова в последния ден от престоя си в Германия Патън и щабът му отиват на лов в покрайнините на Манхайм. При преминаване на жп-прелез колата на генерала – Cadillac 75, е пометена от загубил управление армейски камион.

Шофьорът на Патън реагира и почти спира колата, но не успява да избегне сблъсъка, който макар и с по-ниска скорост, нанася сериозна травма на седящия отзад военачалник. Самият водач и началник-щабът се отървават без наранявания. В болницата генералът е прегледан, като лекарите преценяват, че няма опасност за живота му. Все пак е решено, че Патън трябва да остане няколко дни за наблюдение заради опасения от вътрешни травми. Те се оказват правилни и състоянието на генерала се влошава рязко, като на 21 декември той умира от тромбоза.

Заговор или случайност?

Първият секретар на ЦК на комунистическата партия на Белорус – Пьотр Машеров, е считан за фаворит за бъдещ лидер на СССР през 80-те години. Опитният партиен работник е воювал във Втората световна война, като се радва на голям авторитет. През 1980 г. той трябва да заеме поста председател на Министерския съвет на СССР вместо Алекси Косигин, а това е отличният трамплин към най-високия пост в страната.

На 4 октомври обаче Машеров загива в много странна катастрофа на пътя Минск-Москва. Правителственият ГАЗ-13 „Чайка“ се удря с камион ГАЗ-55, като шофьорът и охранителят на партийния лидер загиват на място, а самият той умира в болница. До ден-днешен в Белорус се счита, че Машеров е бил убит по нареждане на шефа на КГБ по това време – Юри Андропов, който иска да отстрани съперника си за високия пост.

Редица факти обаче опровергават тази версия, като показват, че инцидентът е по-скоро нещастно стечение на обстоятелствата и най-вече на небрежност. Например, личният шофьор на Машеров е имал проблеми със зрението и не е реагирал на опасността. В същото време шофьорът на камиона в този момент е навлязъл в лентата за насрещно движение, за да изпревари огромен автокран и късно е видял идващата срещу него „Чайка“. Във всички случаи обаче светът в наши дни можеше да е по-различен, ако Машеров не беше загинал, а няколко годи след това беше станал лидер на СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомням си, че Андропов беше набедил директора на московския ЦУМ за това, че магазините са празни и го беше разстрелял за назидание. Но това не напълни магазините.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с какво тези катастрофи са променили света, Нело?!
5
1
 
1
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До nuclear blastНе се вижда достатъчно близка свръхнова - най-близките звезди с възможност да избухнат при това под въпрос са на поне 250 светлинни години.
4
1
 
2
 
! Отговори
Петар преди 2 години
Генерал Патън едва не предизвиква междусъюзническа война така че не загива случайно
3
3
 
17
 
! Отговори
nuclear blast преди 2 години
Катастрофите, които биха могли "да променят света" са сблъсък састероид или комета, както и супернова наблизо. А това, че бившият началник на КГБ е елиминирал свой евентуален съперник, нищо не променя, защото и той не изкара дълго начело на СССР.Все пак Андропов имаше доста нервни пръсти върху червените бутони на междуконтиненталните балистични ракети.
2
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вселенски закон правило -Може да сте абсолютно сигурни ,че зад всяко нещастно стечение на обстоятелствата и нещата , прожектирано от болноляво болшевик либерално комунистическа пас-мин-Ка лежи чист умишлен терористичен акт без изключения.
1
7
 
20
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
Ако Секвоята беше скочила от някой виадукт , преди 12 години , България сега щеше да е рай ,а не обрулена държава !!