Как кризата в Украйна ще се отрази на джоба на собствениците на коли?

Не само повишаването на цената на петрола е проблем
23 фев 2022 20:22, Нели Христова
20
Как кризата в Украйна ще се отрази на джоба на собствениците на коли?
Снимка: Pixabay

Дори собствениците на автомобили, които най-малко се интересуват от геополитика, сега ще бъдат принудени да следят със загриженост кризата между Русия и Украйна. Защото ситуацията, която вече е драматична за хората, живеещи на границата между двете държави, може да има и огромни икономически последици на международно ниво.

Събитията в Източен Донбас от известно време оказват натиск върху цените на бензина и дизела, но това не е единственото, заплашващо джобовете на собствениците на автомобили. Или на тези, които искат да си купят нов. Кризата крие и други опасности за автомобилната индустрия като цяло.

Увеличение на цените на петрола

Ескалиращият конфликт между Москва и Киев е само последната глава от скока на цените на горивата, който започна преди няколко месеца. В някои държави цените на горивата на бензиностанции достигнаха 2 евро за литър, а украинската криза, която засяга ЕС и САЩ, също помага за това. Причината е, че Русия е един от най-големите световни износители, докато Европа е силно зависима от нейните суровини. Затова и санкциите срещу едната държава (Русия) и нейните ответни мерки няма как да не окажат влияние.

С високото си производство на нефт и газ (без аналог в света), Москва може да повлияе на цените по всяко време, като увеличи рисковете от икономическа война и енергийна криза с все по-високи цени. Дори и Кремъл да не стигне толкова далеч, е малко вероятно скоро да се върне нормалната ситуация, тъй като високите цени на суровия петрол трудно ще паднат.

Казано по друг начин - бензинът и дизелът ще останат скъпи няколко месеца. Всъщност нещата може дори да се влошат, тъй като цените на петрола вече надхвърлят 100 долара за барел и ще скочат с още 10, ако има санкции срещу Русия. Поне такива са прогнозите на експертите.

Няма надежда, че ОПЕК (организацията на страните производителки на петрол) ще помогне, тъй като Ихсан Абдул Джабар - министърът на енергетиката на Ирак, публично обяви, че увеличение на производството, което да даде шанс на пазара да отдъхне, не е необходима.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не напишете, че 40% от паладия в света се държи от руски компании? Преведено на българо бостански цените на автомобилните катализаторите или ще бъдат хвърчащи или няма да има за катализатори, което е пак същото! А може и да има проблеми с автодоставки, защото без катализатор все пак няма да ги хомологизират!
17
2
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Ще ядем "Меча *** на скара" скоро
16
2
 
23
 
! Отговори
Шишо преди 2 години
Защо нашите управници, винаги хващат късата клечка. Глупави ли са, или продажни.Щом един път си изоставил България. Ще го направиш пак.
15
3
 
25
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Въобще не ме интересува! Гледайте себе си в България как се отразява!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 Олиото трябва да платиш данък 3 лева на литър или се крий от НАП.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живко няма да стане твоята работа! По-добре не се мъчи повече с тоя живот. Аспаруховият мост поне ти е близо.
12
4
 
31
 
! Отговори
санкци преди 2 години
Венецуела и Русия печелят, а ЕС НАТО губи.
11
9
 
5
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Трябва ми кариера, приятелка и красиви сбъднати мечти, за да бъда истински щастлив !Може ли да ми уредите живота ?
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата не слизам от колата, защото в София е смрад голяма, освен студа. На работа с колата, имаме си служебен паркинг. Ама като се стопли ще ходя пеш на работа - 3,5 км. по права линия. Омръзна ми като ден да ме плашат с цени на това и онова. Оцеляхме при Лукановата и Виденовата зима. Сегашната ситуация няма нищо общо с онези кризи.
9
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последното което ще направи българина е да слезне от таралясника, тъжно но факт.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ 20 години карам дизеларата с горено олио. Където мина осмърдевам на пържени картофки. Чистият дизел гори каквото му сложа. Купувам олиото на 50 ст.за литър. Купувам и тънко трансформаторно масло с него малко опушвам ама иначе като го омешам с олиото не се усеща. Безинжиите много са ме намразили че открехнах много дизелжии да карат с олио и трансформаторно масло. Изгубиха хиляди клиенти. Така щее като слагат по 100 процента надценка ще гладуват.
7
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън добре се отрази на Европа....Газ,ток и бензин почти двойно нагоре за една година, а за капак може и бомби да завалят.Смеех се на инглизите за брекзит, ама явно не са глупави и навреме напуснаха потъващия кораб. Сега да му мисли Германия как ще се оправя с бежанци, с газта и със зелената енергия, а Германия е ЕС, значи всички сме в кюпа. Вън от тая сатанинска организация.
6
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време на 5 семейства 1 имаше кола, а сега по 2 коли в семейство. Ще пътувате с градския транспорт. И без това е празен, а всеки се вози сам в кола и се чуди къде да спре в центъра.
5
2
 
9
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 2 години
Днес в новините стана дума за цената на газта и че от 0,80 евро в момента е 1,90Е.таксиметровите се чудят какво да правят. Преди две години беше 0,65.
4
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без кола се живее...............като нямате пари за бензин или нафта.............няма да карате коли!Добър вечер, селяни прости!!!
3
8
 
44
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
какви русофили те гонят бе НЕбългарино???ФАЩ и нато ни я натикаха тая каша в Украйна не Русия !Сега ще плащаме краварския имперски масраф за глобалсна доминация до този момент от съюза ни със ФАЩ сме назад с над 10 милиада вече ,помисли с тези пари какво можеше да се построи и направи в БЪлгария ,смърт на краварския окупатор и всеки който го подкрепя смърт само!
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карача е бясна пачка и винаги ще намери начин да трови с бензиновата си бракма.
1
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим ви, братя от ЕС! Благодарим ви, братя от САЩ!