До 2026 г.електромобилите у нас трябва да бъдат 30 хил.

Държавата се е ангажирала с изграждането на зарядната инфраструктура
Обновена: 12 апр 2022 15:34 | 12 апр 2022 15:34, Йоана Цонева
90
До 2026 г.електромобилите у нас трябва да бъдат 30 хил.
Снимка: БГНЕС

България често отсъства от процесите в ЕС. Това, което се взема като решение в Брюксел, оказва влияние върху всички членки. Тази позиция изрази евродепутатът Петър Витанов по време на организираната от него конференция на тема "Транспортът на бъдещето. Чиста енергия на справедлива цена", която се провежда в София Хотел Балкан.

Към средата на 2026 г. трябва да се достигне до 30 000 електромобила в България. Към края на 2020 г. те са към 3 000. Това каза заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Още по темата
Той добави, че това ще са нови електромобили, но също така се развива вторичният пазар, така че част от тях ще са и "втора ръка". Според него това не трябва ни притеснява, защото в кръговата икономика "нещата трябва да се въртят".

Държавата се е ангажирала с изграждането на зарядната инфраструктура, добави министър Сандов. Той посочи, че трябва да има 10 000 публични точки в цялата страна, в които всеки да може да зарежда електромобила си. "Това прави една плътна мрежа, фокусирайки се върху основните неща, където се намират тези електромобили, с включително 20-30 хъба по основни пътни артерии. Говорим за автомагистрали, където да може да се случва бързото зареждане", заяви Сандов, предаде БТА.

Такива публични точки за зареждане на електромобили ще бъдат изградени и в централните градски части на 50-те основни български града, както и в големите жилищни квартали, уточни той.

Плановете са да се изградят поне 20-30 хъба, 150-200 бързи зарядни станции на входовете и изходите на градовете, посочи министърът. Те ще се изградят на общински територии и частни обекти като търговски центрове, бензиностанции и други. За изграждането им ще се търси пазарният подход, публично-частното партньорство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ... ако ги подаряват
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената държава която НЕ дава субсидия за закупуване на електрически автомобил...
71
3
 
4
 
! Отговори
чичоти преди 2 години
Да бе..електрически коли-за да може да ни ги изключвате и включвате когато ви се ще. И когато сме непослушни и не спазваме ,,противо епидемични,, и всякакви други тиранични мерки.
70
0
 
9
 
! Отговори
В. преди 2 години
Този трябва да го съдят за аварията на Чаира. 900 Мегавата от най-голямата природна батерия ползвана денем за смъкване на цените, зареждана вечер. Всички плащат неговата некадърност.
69
0
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Сандов. Кръгова икономика не е това. А, колите втора ръка, със старите батерии ще са, нали? До тоалетната не можеш да стигнеш с тях.
68
0
 
10
 
! Отговори
Борил преди 2 години
Санднов е пълн лаик, а на празните му обещания никой няма да повярва.
67
0
 
21
 
! Отговори
Пацо преди 2 години
Тоя младеж да няма температура нещо?
66
2
 
9
 
! Отговори
отсъствие преди 2 години
България наистина често отсъства от процесите в ЕС, особено при формирането на заплатите и доходите и данъците. 30 хил. автомобила, ще има ли тогава кой да ги кара? Поне да бяхме станали 16 република - тогава щяхме да сме равноправни, а не като сега - най-бедните в Европа.
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте да избирате смехурковци за политици и всички други, които могат да сричат електро! За това трябва да има първо собствена индустрия, а не работа на ишлеме, харвадците не го отчитат! Киловата ще стане левче! Тези , които се върнаха в България отново поемат навън, но вече е много трудно! Докато народа, ама цялостно не разбере, че трябва да се ходи на избори, но преди това трябва поне да прочете какво иска да прави една партия ТОЧНО, а не Продължаваме Промяната все надолу ще върви, БГ!
64
0
 
18
 
! Отговори
Док преди 2 години
30хил станции по 50kw заряден ток = 1 500 000kw или 1 500Mw. Хиляда и петстотин Мегавата е реактор и половина на Козлодуй. Или още по-семпло изречено - ако всички си пуснете днес да си зареждате електричките, ток НЯМА да има. А цената.....ооооо цената каква ще е на свободния либерален пазар...
63
0
 
14
 
! Отговори
И този преди 2 години
говори глупости и си фантазира.....тези транспортни средства нямат никакво бъдеще тук, а и по света...след като се прави всичко да се срине енергийната система...
62
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
От 2024 домакинствата излизат на "свободния" пазар на електроенергия.п Предстои буря с 400% поскъпване. В държавата на абсурдите, сигурно да зареждаш електричката си ще е още по-скъпо от бензина. Екологията е страхотно нещо, но за жалост не и за бедни хора. Те не могат да изметат и измият улиците, но електричките сигурно ще намалят проблемите със здравето от мръсния въздух. Блажени са вярващите.
61
0
 
11
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Вяра на Сандов и Белев не може да се има. Да тях е важно те да си награсят нещата, а другите кучета ги яли.
60
0
 
11
 
! Отговори
Стига! преди 2 години
Докога ще търпим тези тунеядци?
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече, не виждате ли че на Сандо му е тежко. Два виенски шницела с два жадецки Хуйса и после едно бело, зелено и амфечервено...
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заместник министър-председателят по климатични политики интересува ли се от неща като чистота на въздуха ? Или е концентриран в попълването на таблички(спуснати) - тази и тази година - толкова и толкова автомобила. А реални действия по истинско подобряване на въздуха ,например в София, предприемат ли се ? Да речем с едни или други мерки , които няма да са особено популярни, но постигат резултати. Или щом сме си попълнили табличката , друго не ни трябва .
57
0
 
17
 
! Отговори
Ето... преди 2 години
...тук вече страшно изнагля. Аз разбирам да си вземе човек малка градска кола, китайска за 5-6 к. долара, но дори тва не сте осигурили на народа! Минималните цени са 40 к., и то на румънски автомобили. Немските са по 50 к. сапунерката! А до морето с какво да ходя и не мога тройно повече да чакам ро бензиностанции, за да стигна морето. Тва дори в Африка го няма. А заводът в Баховица не е произвеждал от както е построен. Надали има и машини вътре! За тези пари чисто нова немска машина с ДВГ!!!!
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-обичам трайно безработен да ми дава наклон какво да правя. Санде, айте малко по-скромно, веселото свърши, почват да ви привикват един по един за далаверите в тоя МС.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слънчевите панелчета много готино хвърчат като подухне малко по-силен вятър. Даваш 5 бона за китайски панелки и на сутринта си ги събираш по двора.
54
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула да дава пари за електрокари и слънчеви панели :)))