С 30% са скочили цените на употребявани автомобили

Цените ще растат още, смятат от бранша
18 апр 2022 17:45, Петя Славова
68
С 30% са скочили цените на употребявани автомобили
Снимка: БГНЕС

 Вносът на нови автомобили в страната ни през последните месеци е много труден, а на употребяваните цените са се завишили с 30%. Така автомобилния сектор у нас се оказа доста засегнат и силно повлиян от войната в Украйна.

Георги Грозданов е търговец на употребявани автомобили в Дупница, където е един от най-големите пазари в страната. В търговията с коли е повече от 15 години и не помни по-трудни времена за внос на автомобили от Западна Европа, както е била последната година.

"Около 20-30% се вдигнаха цените и с толкова намалиха вноса. Проблемът е, че преди имаше избор, хората си купуват нови автомобили, за да им е по-евтина новата кола, си оставят старата. Сега, като не могат да им доставят новата кола, те не си оставят старата", коментира пред БНТ Грозданов.

Войната в Украйна също се е отразила негативно и на бизнеса с употребявани автомобили в България.

 "В Украйна имаше много бесарабски българи, които се прехранваха точно със същия бизнес, с който и аз. Идват, купуват коли и ги препродават там. Сега обаче тези хора не пътуват, не купуват коли при нас и това се отразява на пазара", казва Георги Грозданов.

Войната в Украйна и пандемията от COVID-19 повлияха много сериозно на производството и на доставката на новите автомобили.

"За съжаление производителите, организирайки производството, не биха могли на едно място да имат производство на всички елементи и тази организация като цяло се наруши в една или друга страна. Съвсем нормално е в зависимост от това в коя част се намира производството и къде е производството на отделните детайли и така се получава и забавянето", обясни Васил Новоселски – търговец на нови коли.

Заради недостига на материали и затруднената търговия заради войната, цените и на новите, и на употребяваните автомобили ще расте. По този начин все по-малко хора в България ще могат да си позволят купуването на кола, прогнозират търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
15
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Живея в чужбина. Колата ми е Хонда Сивик 2016. Когато я купих струваше 25 000 лева. Сега я оценяват на около 16 000 лева. Когато я купих, дори не я оглеждах. Поръчах я онлайн и ми я докараха вкъщи с всички документи и гаранция. КОГА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ???? Представям си български търговец на автомобили. МОШЕНИЦИ!!!!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мойта Шкода е на 13 години и освен два лагера на предните колела нищо не съм пипал. Часовник.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И европееца стана като нашия. Вика си, за какво да си купувам нова кола да се набутвам, ще си купя втора ръка. Въпроса е че коли втора ръка не се произвеждат.
56
2
 
4
 
! Отговори
Карлос Сайнц преди 1 година
Купуваш си нова Тойота и 10 години си свиркаш.
55
0
 
4
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Олеле, ще свършат! Не останаха!
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви коли, то с какво ще се карат като ни врътнат кранчето. Всеки сега използва суматохата да вдига цени.
53
1
 
8
 
! Отговори
хм преди 1 година
От няколко месеца следя основно две марки автомобили. Само общо ще маркирам параметри: 2016-2017г., цена 32 000 - 37 000 лева. Има автомобили стоят от началото на годината, ту им качват с малко цената, ту я свалят, ама колите си стоят. Най ми е смешно като видя позната до болка кола с банер /нова обява/, демек пуснали са обявата наново за заблуда, щото ква ще е тази кола, която половин година никой не я взема. Зор нямам, като се появи това което търся, ще взема.
52
4
 
4
 
! Отговори
Кой ще даде ? преди 1 година
7000 лв за дванайсет годишна кола ? Това е кола над 270 000 хил км-- до към 350 000 км !при сегашните автомобили втора ръка 300 000км са автомобили пред всякакъв колапс за такива коли дадеш ли повече от 3500 си си вътре от всякъде ! По добре е собственика на тази кола да си я кара където си иска излъжете ли се да я купите се качвате и карате директно по майстори ,а след две години ще сте наясно как сте се минали
51
3
 
3
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Ще стане като в Испания и Гърция-скъпи автомобили втора употреба.....Кой купил купил отсега нататък цените нагоре....
50
5
 
0
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Българина е свикнал да купува автомобил без пари. В момента те щипе цената на МПС, цената на превоз ЕКО таксата и смяна на ангренажен ремък.Цените на МПС трябва да започват от 3500 лв нагоре .....
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами свали едни 60-80% от цената, която ти искат тук и ще я видиш реалната. Да не говорим за това ,че взимат ударени коли ,които ти пробутват,връщат километража и кво ли още не
48
0
 
23
 
! Отговори
Доктор Ох боли преди 1 година
Някой някога да е получавал фактура с реалната цена на колата,която е платил на тези мошеници?1 лв данъци не плащат.Същите са като строителните фирми.Държава няма.Сато дивият запад сме.
47
3
 
19
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
Селските пръчки тия така гордо наричащи себе си "бизнесмени" ги удари здраво реалността. Не могат да си продават таралясниците вече. Ужас. Ами живи да ги ожалиш. Правотелството трябва да им помогне на тия търтеи че бизнеса им запада.
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По селата само с докарване на коли се занимават "бизнесмените", явно нямаме умствен потенциал за друг вид икономика.
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе уж горивата скъпи,а по пътищата не мое се разминеш о коли.Та задръствания,та чакане,та нерви,Абе маани,маани ужасно.
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително нагли са . Вкарват масово тотал щета за без пари и тук ги оправят. Видите ли гаражче тип сервиз в някоя автокъща оттам кола не си взимайте.
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе кой не можел да си позволи кола? Навсякъде пълно с таралясници наспирали по теотоари и градинки. Всеки *** взел по една морга и я спрял в тревата около блока щото нищо не му струва, даже масово не ги и карат вижте през работно време 80% от моргите си стоят около блоковете. Крайно време притежанието на повече от една кола да стане непосилно скъпо удоволствие ча малко да се поспрат селските тарикати. Градинките, полянките и тротоарите не са паркинг за отпадъците им.
42
0
 
7
 
! Отговори
Без име преди 1 година
Таралясници бол дават тия дето имат.
41
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам 20 год си куаттро за 15К лева. Първи собственик съм си, 215К пробег, обслужвано само в Порше а следгаранционно в Друмник. Бензин, 3.0 В6, автомат, сив, без удари и без пребоядисвано. В карс бг го пускам сега. Само аз съм си го карал. По 10К годишно. В гараж съм го държал през цялото време. Всичко платено за 2022 без каско само. Реална обява, проверка в порше и Друмник.
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кола не ми трябва. Работя в центъра.