Дойде ли краят на евтините автомобили?

Покачването на зените е масова практика
15 май 2022 16:57, Нели Христова
66
Дойде ли краят на евтините автомобили?
Снимка: Pixabay

Ако искате да си купите нов автомобил, ще трябва да чакате. Но не само това е проблемът – ще трябва да платите и доста висока цена. И това не се дължи само на пандемията от коронавирус и войната в Украйна. Причините са коренят много по-дълбоко и са на път да променят автомобилната индустрия като цяло.

Според изданието Motorzeitung, само за 3 години най-евтината версия на Volkswagen Golf в Германия е поскъпнала с 9000 евро. Най-продаваният модел в Европа през последните години в момента струва цели 28 5090 евро, като той съвсем не е изолиран случай – бързото покачване на цените вече е масова практика. Едновременно с това автомобилните производители все повече премахват евтините модели от списъка си с оферти и постепенно покупката на автомобил се превръща в лукс.

Недостигът вече се усеща

Тъй като на пазара има все по-малко нови коли, пазарът на употребявани автомобили също страда. Смята се, че основната причина за високото ниво на цените през последните 2-3 години са честите случаи на спиране на производството. Автомобилният експерт Фердинанд Дуденхофер също е на това мнение.

„Тъй като коронавирусът, недостигът на чипове и военните действия в Украйна влияят негативно на доставките на важни компоненти и материали, автомобилните компании произвеждат много по-малко превозни средства, отколкото биха могли да продадат“, отбелязва специалистът.


Според него има недостиг на налични коли, а дефицитните стоки, както знаете, са скъпи „Автомобилните производители могат да си позволят да продават малкото си коли на цени, които сметнат за подходящи, тоест на завишени цени. Дългогодишната практика да се дават отстъпки на клиентите е нещо от миналото“, казва Дуденхофер.

Наред с това, автомобилната индустрия в момента произвежда и продава предимно онези модели, които имат висок марж. Това, както може да се досетите, са скъпи модели с много опции, плюс новите електрически автомобили.

Малките са извън играта

Достъпните малки автомобили, особено в началните нива на оборудване, са нещо, което става все по-трудно за закупуване. При поръчка днес за такава кола, ще трябва да чакате с месеци. Като цяло сегментът на субкомпактните модели рязко намаля. Предишни бестселъри - като Peugeot 108, Skoda Citigo или Opel Adam, вече не се произвеждат. А тези, които останаха - като Volkswagen Up или Smart, се превърнаха в електрически превозни средства.

 В един от най-конкурентните ценови диапазони доскоро – около 10 000 евро, където Dacia Sandero и Mitsubishi Space Star се продаваха като топъл хляб, сега можете да намерите съвсем малко играчи. Настоящите герои - Kia Picanto (13 250 евро), Renault Twingo (15 800) и Fiat Panda (13 490) вече се предлагат за суми, с които преди няколко години можеше да се купи добре оборудван малък автомобил.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно е. Животът стана такъв, че всеки пълнолетен трябва да има кола и възможност да я използва. Това поскъпване води до ограничаване на свободата на придвижване и до остаряване на автомобилния парк. Това ли е целта?
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още около 1950 година в Италия осъзнаха, че колата не е лукс, а необходимост и направиха така, че всяко домакинство да може да си купи кола. В България това осъзнаване, че колата е е лукс, а необходимост, стана около 1970 година, но поради огромния брой желаещи да си купят кола, производството им не смогваше на търсенето. Въпреки това, само са Лада се чакаше повече, а останалите се купуваха при първа доставка. Сега се опитват отново да направят колата да е лукс и да се чака с години.
26
10
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
О, само не обиждай. Имам 3 деца. Май ти си самотен ***. Изглежда живееш в квартал в който няма училища и градини. Лошо щом се намира на 8 километра от най-близкото училище. Помисли си как да промениш живота си за да живееш в елитен квартал. Първо спри да обиждаш непознати, после учи нещо, което има бъдеще и накрая, спри да си роб на колата си.
25
9
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Като си самотен *** естествено, че няма да имаш кола .Аз имам две деца-едното го карам на градина, другото на училище, щото и двете ся отдалечени на по 6-7 км от нас.После отивам на работа, на обяд вземам едното дете ,а вечер другото. Как ще стане тая работа без автомобил?Как ще си водя децата по паркове или извън града?
24
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами крайно време е да се регулира това с колите. Съседското семейство имат 3 броя. Една за мъжа, една за жената и една за щерката. Като че ли няма нужда да сме чак толкова мобилни. Няма паркоместа, едвам се разминаваме по улиците - не можете да ме убедите че всеки трябва да има кола. По-добре да станат лукс - по 1 кола на семейство, отколкото сегашното чудо!
23
5
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
С такси. Какъв е проблема?
22
2
 
11
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Тези дето карат коли на изплащане или са теглили заем, изобщо не са добре финансово. Гарантирам ти. Искам да видя как ще спреш да работиш 2 години и ще плащаш заеми. Хахахахаха. Добре финансово е човек, който може да си позволи да не работи никога и да живее достатъчно добре без да се лишава от глезотии.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да,произведени нови коли няма,чака се от 4 месеца до 6 месеца
20
1
 
4
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
До Анонимен 23 Еее , вила без кола не може. Купи си и мотор че да ти е по евтино когато ходиш сам.Голям кеф е да знаеш.
19
12
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Постепенно автомобилите ще се окажат споделен ресурс. Не е оправдано автомобилът да се използва 10 часа на седмица, а останалото време да стои паркиран. Само че в нашата глава ние сме свикнали да го притежаваме. Е - все по-малко неща ще са наши - както притежанието на жилище в престижните европейски градове вече е немислимо дори за средната класа.
18
6
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Кощунство е да си добре финансово , и да ходиш пеша .Колата беше лукс някога , сега е необходимост.Света се развива , въпреки Путин.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам вила до София и почти всяка събота и неделя с колата ходя там с половинката ми. По стечение на обстоятелствата преди година за 8 месеца останахме без кола и нито веднъж не отидохме до вилата. Толкова за свободата на придвижване с градския транспорт, с който бих могъл да си стигна до вилата.
16
2
 
7
 
! Отговори
Помня преди 1 година
При соца влачехме всичко на ръка и маахме пеш , но кеф не правеше.
15
1
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Интересно как го правиш с две малки деца и куп багаж?! За придвижване с влак и автобус питам? Как с автобус на градския транспорт водиш две деца на училище и детска градина в различни квартали на София и после да отидеш навреме на работа? Това, за което говориш би могло да стане за сам човек без багаж или за някое малко населено място.
14
0
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Христо 8 Христо , в магазин на 800 м. се ходи с кола , защото пълнят количките и толкова стока не може да се носи. И времената вече са други.Има и заможни хора.Аз също хода само с кола , но причините при мен са здравословни и не пълня количката в Кауфланд.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земята, ще си почине, от намаляването на тази ширпотреба. То голямо бълване на моделчета и моделченченца...
12
15
 
9
 
! Отговори
До свобода преди 1 година
Преди как са се придвижвали? Не можеш да се придвижиш с автобус, самолет, колело или влак? Не разбирам каква свобода на придвижване ти дава. Ако нямаш автомобил не можеш да се придвижиш ли? Крака ли нямаш? Ако няма Интернет ще ти отнемат свободата на словото ли? Аз пък нямам кола, и никога не съм се чувствал ограничен. Има таксита, има автобуси, има влак, самолети, кораби. Все пак това да се придвижваш е твой избор и не зависи от това дари имаш кола или нямаш, а от желанието ти.
11
4
 
29
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
Същността е, че автомобила дава свобода на придвижването, а сега ни отнемат тази свобода. Трябва да си голям наивник или с промит мозък, за да си мислиш, че обществения транспорт може да даде свобода на придвижването, каквато дава автомобила.
10
20
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Децата може сами да ходят на училище, възрастните сами да си ходят да пазарът дрехи и лекарства. На колко са? На 120 ли, че не могат да ходят? Щом веднъж на месец ходиш по работа извън града, спокойно можеш с автобус да отидеш. Не можеш да си планираш правилно времето.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин издал декрет да се възобнови пройзводството на москвича.Ще купуваме пак москвича евтино.