Кои са нещата, които винаги трябва да помните, докато шофирате?

Не става въпрос само за поставяне на предпазен колан
10 юни 2022 21:30, Нели Христова
46
Кои са нещата, които винаги трябва да помните, докато шофирате?
Снимка: Pixabay/Pexels

Толкова сме свикнали да пътуваме с кола, че напълно забравяме, че това всъщност е голяма отговорност. Колкото и да е странно, това важи и за шофьорите с най-голям опит. Разказваме ви за това, което винаги трябва да помните, докато шофирате. И не става въпрос само за поставяне на предпазен колан.

С годините се появява самочувствие, сякаш всичко по пътя е ясно, мога да се справя с всичко. И в тази си самонадеяност, собствениците на автомобили, за съжаление, забравят едно просто нещо: само една грешка е достатъчна, за да попаднете в неприятна ситуация - да навредите на себе си и на някой друг. За да сте в безопасност на пътя, експертите препоръчват да останете нащрек, тоест да обръщате максимално внимание, докато шофирате. ето и основните съвети

Не се разсейвайте от телефона

Правилата за движение изрично забраняват "ровене" в телефона по време на шофиране и всички знаем това много добре. По правило обаче не спазваме изискванията на правилата: лесно отговаряме на входящи обаждания, кореспондираме с SMS-и, проверяваме електронна поща и т.н. Тоест, много водачи искрено вярват, че действията им са доста безопасни, няма за какво да се притесняват.

Но експертите са на друго мнение: ако все още не сте претърпели катастрофа, защото сте говорили, докато шофирате по мобилен телефон, това изобщо не означава, че няма да попаднете в такава ситуация. Късметът не може да бъде вечен: част от секундата поради вашата небрежност и не само животът ви, но и другите участници в движението ще са изложени на риск.

Ето защо, ако искате да сведете до минимум потенциалните разсейвания, трябва да поставите мобилния си телефон в жабката. Между другото, това се отнася не само за телефона или всякакви други джаджи. Има и други неща, които отвличат вниманието от процеса на шофиране - например напитките, които пиете, храната, която ядете, децата в колата и много други.

Уверете се, че вашите документи са винаги с вас

Всеки път, когато се каните да седнете зад волана, е добре да се уверите, че имате шофьорска книжка в себе си. И освен това - застрахователна полица, свидетелство за регистрация на превозно средство и евентуално някои други важни документи.

Като се уверите, че „пълните боеприпаси“ са на мястото си, автоматично се появява увереност, която, колкото и да е странно, се развива в усещане за контрол над автомобила. Освен това ще избегнете излишната паника в случай, че полицай ви спре за проверка на документи.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Топчо преди 4 месеца
Крайно време е да вкарат полигон и IQ тест. Всякавки едноклетъчни да визмат книжки.. Пешаци също могат да се форматират сами и да не се мъчат. Дишат и цапат. Който се е припознал, да не се обижда
40
0
 
2
 
! Отговори
Аз знам преди 1 година
В тоя живот съм научил 2 неща. *** скиор и жена шофьор - нема.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
става въпрос че е много скъп бензина това от главата ми не излиза че трябва да ходя пеша или да се бутам в градският транспорт
38
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Най-важното е да знаете зад кой храсти дебнат катаджиите.
37
1
 
9
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Tова за документите е пълен та.шак. Полицаите имат таблети и не им трябват никакви документи за да знаят водача и колата. Трябва да се премахне задължението за носена документи, но катаджиите няма как да си искат рушвети и затова се правят на улави.
36
3
 
5
 
! Отговори
Жена-състезател преди 1 година
Някакви комплексари нападат жените шофьори. А колко може да се каже за мъжете шофьори, които правят най-тежките катастрофи. Това, че съм си сложила червило на светофара, не ме прави лош шофьор. Това, че ти караш на две бири или две ракии и говориш по телефона, за разлика от мен, те прави лош шофьор. Добри и лоши шофьори има и от двата пола. Лек ден!
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милен Цветков пееше песни ти пушиш ли кошче и рекламираше леките наркотици и точно такъв пушач наркоман го утрепа със 100 така че има си господ за тая работа
34
1
 
0
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
..... няма да забравя първите 2-3 пъти като влязох в насрещното хахах чуството да видиш 3 реда коли срещу теб на дълги е уникално!
33
0
 
1
 
! Отговори
по навик преди 1 година
Винаги се подсигурявам за скрит полецай на километър от мен и неадекватен пешеходец до втория етаж в градско.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да забравяме списъка с продукти инък жената ще ви съсипе вечерта.
31
0
 
24
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
Добрият шофьор НЕ Е този, който успява да се измъкне невредим от критични ситуации. Добрият шофьор е този, който кара така, че да не попада в критични ситуации. Казано просто, трябва да предвиждаш и да действаш преди събитието, а не да показваш майсторлък, след като то се случи. Който разбрал, разбрал.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помнете, че винаги другите са с предимство понеже не знаете колко им е акъла!
29
2
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Единственото което е най-важното и никога не трябва да забравяме е да гледате, особено ако карате скутер като мен е кой кара колата която подминавате, излиза от пресечка и т.н. И това ако е жена трябва да сте с ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ!!! Веднъж видях една овцa да си лакира ноктите докато кара. Друга пък си говореше по телефона и за малко да ме притисне до тротоара, добре че дадох газ навреме. Трета излиза от пресечка на еднопосочен булевард и вместо да погледне наляво, тя гледа по посоката на движение
28
7
 
5
 
! Отговори
.. преди 1 година
.... националния отбор е катастрофирал с автобуса. Толкова им пречат ръцете и краката на бойко отбора, че не могат да държат правия път. Лошо... много лошо.... герб загива пред очите ни
27
4
 
8
 
! Отговори
Hlebarka преди 1 година
Знайте само, че Господ гледа и е готов да ви смаже като хлeбарка В МИГА, в който се усмелите да се правите на богоизбрани, камо ли зад волана... Просто ще бъдете рaзмазани като хлeбарки. Оня ден умря един голям шеф на пътя. На 50-60 години, помислил си че е избран от Бога, бъркайки Господ с Боко Тиквата. Така че... дръжте едно хигиенично ниво на манталитет и не си подритвайте здравните книжки и смъртните актове. Лека вечер, желая на всички приятен уикенд.
26
0
 
2
 
! Отговори
Pilincata de Monaco преди 1 година
Ний с пилинциту сме толкова себични и делюзионни, че само ни дайте един Ройс Ройс и джип с охрани и ни гледайте сеира. Ше убием най-малко 5 ненужни селянина в своя мракобесен аутизъм и няма да ни мигне окото, защото сме принца и принцесата на инстаграм (от наша гледна точка)
25
0
 
2
 
! Отговори
Иван Тодоров Доктора преди 1 година
До Завиваше от Патриарх - това звучи като болестно състояние. Бих го определил като бавноразвиващ се аутист.
24
1
 
14
 
! Отговори
Тъжно преди 1 година
Много ми е мъчно за Милен Цветков. Господ го прибра без време буквално.. толкова много имаше още да даде... липсва неговия политически анализ днес. България е някак празна без него. Дано хората го уважават, както до сега и дай Боже да вдъхнови други като него - прями, критични, широкоскроени, великодушни и не на последно място забавни. България изгуби свой най-голям син.. Поклон пред вечната му памет!
23
0
 
16
 
! Отговори
Помнете! преди 1 година
Никога не бъдете като тази отрeпкa, дето уби г-н Милен Цветков на Великден в средата на столицата, карайки дрогиран с над 100 км/ч при ограничение 50. Поклон пред светлата Ви памет, г-н Цветков! Почивайте в мир!
22
0
 
7
 
! Отговори
Алберт Айнщайн преди 1 година
Толкова е просто... колкото повече рискуваш във времепространството, толкова по-често изпадаш в ситуации, които могат да ти костват живота. Шофирането не е спорт, това е обикновено придвижване от точка А до точка Б. Ако автомобилизмът е страст за Вас, то седнете и си помислете дали имате нужда да посещавате състезателна писта. Такива има на разположение навсякъде около нас. Не е нужно да рискувате живота си и още по-лошо, живота на близките си и околните. Мъдрите хора планират правилно, внимават