Светът на свръхпотребление ще трябва да се опомни, за да оцелee

Пандемията и войната в Украйна изваждат нови приоритети
9 авг 2022 15:41, Анисия Иванова
172
Светът на свръхпотребление ще трябва да се опомни, за да оцелee
Снимка: Bloomberg

Процесът на намаляване на растежа ("degrowth") - идеята, че планетата ни е с ограничени ресурси и не може да издържа на постоянно нарастващо потребление - е най-близката до ерес теза в икономиката, където растежът се смята за най-добрия път към просперитета, пише Reuters.

Но с ускоряването на изменението на климата и прекъсването на веригата за доставки, което предлага на потребителите от богатия свят непривичен вкус на недостиг, теорията става все по-малко табу и някои започват да обмислят как би могъл да изглежда един свят на намаляване на растежа.

След като тази година научната агенция на ООН за климата призова за намаляване на потребителското търсене - основна предпоставка за намаляване на растежа - мозъчният тръст, който ръководи форума в Давос, публикува през юни наръчник за намаляване на растежа, а въпросът дори започна да се появява в инвестиционните бележки.

"Това е провокативен термин", каза Аникет Шах, глобален ръководител на ESG и стратегия за устойчиво развитие в Jefferies, за бележката на базираната в Ню Йорк банка от 13 юни относно "Възможността за регресивно развитие".

"Но не става въпрос за това да отидеш в страна с ниски доходи и да кажеш: "Не можете да растете повече", каза той. "Става дума за това да се каже: Трябва да разгледаме цялата система и да видим как с течение на времето да намалим общото потребление и производство в съвкупност."

За първи път теорията се появява на френски език през 1972 г. под името "décroissance" и печели поддръжници, след като в доклада "Граници на растежа" от същата година се описва компютърна симулация от учени на Масачузетския технологичен институт на свят, дестабилизиран от нарастващото материално потребление.

От самото начало тази симулация е спорна и някои я атакуват като погрешна, а други я приветстват като невероятно прозорлива в предсказанието си за ускоряващия се стрес на планетата.

През последните десетилетия световната икономика расте по-бързо от въглеродните емисии, които генерира. Но това не бе достатъчно, за да се спрат или обърнат тези емисии, което позволи на глобалното затопляне да продължи.

През април Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) заключи, че за намаляване на въглеродните емисии е необходимо пълно намаляване на потребителското търсене, което представлява промяна в сравнение с предишния фокус върху обещаващите технологии за устойчиви горива.

Миналия месец партньорът на МГИК по въпросите на биологичното разнообразие IPBES включи процесът на намаляване на растежа сред редица алтернативни икономически модели, които биха могли да помогнат за спиране на влошаването на околната среда.

"В пленарната зала дори думата "дерастеж" (degrowth) не беше оспорена. Това е много интересно", заяви пред Ройтерс съпредседателят на доклада на IPBES Унай Паскуал за заключенията, които получиха одобрението на 139 държави членки, включително Китай, Индия, Русия и САЩ.

Статията за "дерастежа", публикувана през юни от Световния икономически форум, който е организатор на форума в Давос, загатва за въздействието на процеса, като предполага, че "това може да означава хората в богатите страни да променят начина си на хранене, да живеят в по-малки къщи и да шофират и пътуват по-малко".

Някои държави се опитват да измерват икономическите резултати по различен начин - малкото хималайско кралство Бутан е известно с това, че е разработило индекс на "брутното национално щастие", а Япония проучва възможността да разработи измерване на "зелен БВП".

Но все пак икономическата политика и пазарите в преобладаващата си част се движат по двойния път на увеличаване на потреблението и производството.

Тим Джаксън, икономист, който отдавна критикува този модел, заяви, че настоящият дебат за растежа е "много, много объркан", като различни направления се борят за надмощие.

Той посочи надпреварата за лидер на Консервативната партия на Обединеното кралство, която ще реши кой ще замени Борис Джонсън на поста министър-председател - той я нарече "безспирно" фокусиране върху икономическия растеж като безспорен приоритет.

От друга страна, каза той, по-екологично настроените политици в Европа и извън нея са възприемчиви в частни разговори към аргументите за ограниченията на растежа, но "искат да намерят други начини да говорят за това, които не плашат впряга".

Джаксън, автор на книгата от 2009 г. "Просперитет без растеж", заяви, че пандемичните ограничения от 2020 г. и тазгодишните западни санкции срещу Русия са поставили на дневен ред потреблението с други приоритети, а именно здравна безопасност или геополитически цели.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите умове на западната цивилизация измислиха това-да се заврем всеки в дупката си и да си налягаме парцалите. Не че дори и това ще стане, защото бесните консуматори на собствения си образ, в каквито вече ни превърнаха, могат единствено да консумират, цялата личност на съвременния човек се гради върху консумацията. И е все едно дали консумираш правилно или не, резултатът е един и същ.
135
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Що не се стегнат тези с яхтите, и тогава и ние ще се постегнем малко и ще пием по петдесет вместо по сто, а не само ние да се стискаме. Да, може да се ограничим като цяло, но защо трябва да има такава пропаст между хората?
134
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Я се стегнете! Няма нужда нито да плюс.кате толкова, нито да си купувате по пет коли на семейство, нито да ходите на една спирка с колата, и за самите вас не е здравословно! Да не би да не е по-зле да си хвърляте силите за нещо добро, а не в това искане, искане, тъпчене, трупане, трупане.......Чака ви само метър на два.......
133
3
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Пълни безсмислици. потреблението е в унисон с производството. Няма свръхпотребление. Непрестанно се повишава качеството на живота. Хората (в Европа и Америка) живеят по-добре и по-дълго.В Африка и Азия се размножават, но не произвеждат. В Африка ~ 50% от населението е под 15г. Какво ще стане след 5-6г.? Ако не се спре свръхроизводството на хора, ние сме обречени, днес пристигат с лодки в ЕС, утре ще дойдат ффлотилии от кораби.
132
0
 
14
 
! Отговори
Мислещ преди 1 година
Ето България е взела мерки против свръхпотреблението. Свръхмодерни заплати, ограничаващи свръхпотреблението. Ха си свръхпотребил повечко салам нямаш за хляб! И то работещ човек. С 20 годишни коли сме, не може да си позволим да си свръхпотребил нови мерцедеси с найлоните. България е дълбоко извън всякакви свръхкласации така че няма ...
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, така и не разбрах, тия дето са за ограничаването на консуматорството, по колко литра твърд алкохол или еквивалента му изпиват на година? Дайте да говорим с цифри.
130
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Хората ще искат повече, но няма да го получат, че и може наистина и да гладуват. Мисля, че малко склромност не е за лошо, защото ресурсите се изчерпват, но аз се надявам, че раждаемостта ще падне и нещата ще се оправят. Но млатене и войни ще има поради злата човешка природа.
129
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ще се опомнят, че и отгоре, защото обстоятелствата ще ги принудят. Защо си мислите, че това положение ще е вечно? Не, няма да е. Само дано не се стига до глад и до истинска мизерия, че да се борим за коричката хляб. Затова нека я караме по-кротко, а че винаги ще има богати и бедни не можем да променим това.
128
0
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До анонимен 146: "Да се опомнят мъжете и да се спрат със скъпите си играчки"? Няма да се опомнят. Това е заложено в човешката природа. Хората винаги ще искат повече. Какъв е пътят? За запад, особено в САЩ, са му намерили начина: когато човек започне да работи му дават на кредит всичко, и след това чак до пенсионирането си го изплаща. И ние вървим нататък.
127
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да се опомнят мъжете и да се спрат със скъпите си играчки, да се опомнят и жените и да не си купуват през ден пар.цалки, дето ги хвърлят след една седмица. Никой не казва да ходят окъсани и с дрехи от преди десет години, както ще ревнете. Във всяко нещо с мярка, иначе се връщаме в пещерите.
126
1
 
3
 
! Отговори
Да си припомним преди 1 година
До Анонимен 140: "Който няма собственост е по-щастлив". Щастлив пролетарий? Какво е писал Маркс: "В тази борба пролетариатът може да загуби само оковите си".
125
0
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 138: "цоциализма"? Цоцай сега. Когато всички искат да цоцат все повече, а да работят по-малко. стигаме до горните призиви за икономии. А икономията е майка на мизерията.
124
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който няма собственост е по-щастлив. Не сънува крадци, не се ядосва за цените. Няма какво да загуби, защото не го е имал.
123
0
 
3
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 година
На човека е достатъчно това, което се побира от гривата до опашката на коня.
122
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май беше по-добре за планетата недоимъка на цоциализма. Нищо нямаше по магазините, нямаше какво толкова да си купиш за да потребяваш. Само вождовете си имаха всичко, но те са шепа хора. Останалия народ живеехме като скотове.
121
1
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Как точно сега Западът се сети, че е на свръхпотребление? Дали желанието им да навредят на Русия (без да навредят на себе си) се оказа мисия невъзможна.
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората нямат реална нужда от много от нещата, които купуват. Влизат за 1 хляб и едно мляко в магазина и излизат с цяла торба други ***, много от които нито ще ги нахранят, нито са полезни за здравето. Трябва да си променим мисленето и да разпознаваме какво е желание и какво нужда. Две различни неща са.
119
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Разбира се, че трябва да се намали потреблението - защо непременно е нужно да си купуваш автомобил на три години, тепефон всяка година с екстри ненужни обикновено, да си сменяш често плочки и темподобни. С подобен начин на поведение ще си затрием планетата, ще се изтрепем за вода и за храна, да не говорим за безконтролното развъждане на някакви, дето смятат, че трябва да си оставят гените задължително, а ккво представляват не са много наясно.....
118
1
 
6
 
! Отговори
Заводът преди 1 година
Ковида не им реши проблемите, после *** виновна за смъртта на хората, никога не е военна лаборатория виновна, само прилепи, сви*е, и маймун", Сега се заговори за свръхпотребление, което е само в развитите страни реално. И още нещо свръх....предлагането от Китай смачка всички...и сега като го спряха стана вакуум, няма дори части за коли.
117
0
 
9
 
! Отговори
Колчев преди 1 година
Путин затова спря нефта и газа, мисли за планетата.