С 50% са скочили цените на автомобилите втора ръка

У нас най-предпочитани са колите до 10 години
12 авг 2022 07:12, Нели Христова
146
С 50% са скочили цените на автомобилите втора ръка
Снимка: БГНЕС

Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша прогнозират, че увеличението може да достигне близо 50 процента спрямо цените от миналата година. На този фон производителите на нови автомобили продължават да изпитват сериозни затруднения със сроковете от липса на части заради пандемията, предаде БНТ.

От началото на годината цените на колите втора ръка вървят нагоре. Причината - на вторичния пазар в Западна Европа липсват оферти. Традиционният внос от Италия, Германия, Швейцария и Австрия е силно ограничен, тъй като след световния локдаун за нов автомобил се чака между 8 месеца и година и половина.

"За една кола в момента се борят около 4-5 търговци навън. Цените се вдигнаха поне с 30 процента както на новите коли, така и на втора употреба", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

Основната причина за това е огромното забавяне на резервните части и доставката. Поради тези причини през последните години доста се развива вътрешният пазар на автомобили в България, допълва Константин Попов - търговец на автомобили.

У нас най-предпочитани са колите до 10 години. Според търговците макар и с бавни темпове автопарка в България се подновява като в големите градове шофьорите вземат под внимание и евросертификата на колата.

"Ценовият диапазон на автомобилите, които се продават на българския пазар, е между 3-4 хиляди лева до 40-50 хиляди. Дизеловите автомобили са най-търсените. Тези с малките мотори са за предпочитани. Тъй като в момента пропан-бутанът е най-евтиното гориво на пазара, към колите с газов инжекцион също има голям интерес", каза Емил Николов - търговец на автомобили.

Повишен е и интересът към хибридните автомобили заради ниския разход, който е средно с 30% по-малък от този на стандартен бензинов или дизелов двигател в същия клас.

През последните няколко месеца търговците отчитат и друга тенденция. Повишаване на интереса към електрическите автомобили заради високите цени на горивата. Втора ръка те могат да се намерят на цена между 20 и 80 хиляди лева.

Засега обаче придвижването на ток у нас остава по-скоро бутиково удоволствие. До 1 юли регистрираните електрически коли са малко над 4600. Според търговците една от причините е липсата на голям брой зарядни станции в страната. На този фон прогнозите са, че цените ще продължават да растат, а пазарът ще навакса забавените темпове най-рано догодина.

"От 60-70 автомобила, които държа в наличност, в момента имам 9 автомобила в автокъщата. Продаваме, а няма какво да купим", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

По данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили броят на регистрациите на нови коли в Европа е намалял с близо 17 процента през юни. От началото на годината спад отчитат страни като Италия, Франция, Германия и Испания. Най-голям процент през юни е регистриран в Хърватия - близо 30 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
11
 
! Отговори
наивен преди 1 година
"Дизеловите автомобили са най-търсените". - Повярвах ти !
112
13
 
4
 
! Отговори
Информативно преди 1 година
До до 108Стара ти е информацията. Вече в ПроМаркет склададжиите взимат по 5.7к средно. И пак се оплакват, ще си карат старите БМВ Ф10. Мани ги тия от Лидл, цакат се яко с тези 4к. .
111
20
 
7
 
! Отговори
до 108 преди 1 година
5к Е скромна заплата за София, при условие, че склададжия в Лидл гони 4000 с извънредните смени вече. Хубав ден.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
яко си чистят дизелите западнярите. сега гледам в мобиле моята марка ( трите диаманта) . невероятно! няма бензини , а те правят едни от най-добрите бензинови двигатели . само трошки на интересна цена - asx 2011 не е 4х4 , дизел. за смешните 20 хил . ново такова през 2016 в магазина струваше 30 хил. алооо , къде отиваш ...
109
6
 
8
 
! Отговори
до 108 преди 1 година
Обяснявам моментално. Хората, които караме нови коли, не работим масово за 5к, а за доста повече. Огледай се в луксозните офиси и новите коли. АЙде сега се замисли човек с 5к може ли да има кола за 200к? Не. Хващаш се за думите без да мислиш и затова, вероятно, бачкаш в склад за 3к. 5к не е скромна заплата като цяло (около реалната средна е- по документи СРЗ 2300, но знаем, че всеки втори е в сивия сектор), но е скромна за хората с нови коли. Човек с нова кола масово взима 7-8к и нагоре
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запат по магистралата на всеко колче зарядно, а тука нема зарядни да караме илектрик.
107
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им влизайте в автокъщите и ще видите само за месец как колите ще паднат с 50 % . Бездруго тук се продава само скраб , птремонтира се и се кара до колкото издържи , а за скраб да искат такива цени ,,,,,ми не мерси
106
4
 
3
 
! Отговори
Гуфи преди 1 година
И у нас не са предпочитани колите до 10 години.Това са мокрите мечти на доросиевци и сие.У нас трябват здрави, каруци, основно оборудвани, с евтина поддръжка и ако може да горят по-малко.Последното не се среща при любимите върстове, пият си доволно всякава течност, но са по-скъпи от мерцедес C класа на същите години.
105
5
 
26
 
! Отговори
Скромна заплата преди 1 година
5к било скромна заплата в София. Искам и мен така яко да ме хваща дрогата.
104
4
 
2
 
! Отговори
Гуфи преди 1 година
До mm От голф 4 до голф 4 има доста разлика.Сигурно си с 1.6 слабия 101 к.с. или 1.4 16 вентила бензин.Всички други си заслужават 4000-5000 лв., защото има части, една идея по-здрави са от 5-ците и вече са съвсем прилично оборудвани.
103
1
 
9
 
! Отговори
Кен Ли преди 1 година
Еми да си ги продават бе. Пожелавам им успех. Не може да се очаква адекватно ценово поведение от нискоинтелитентни авто-бизнесменчета. До 6 месеца най-много и ще пеят друга песен. Ще реват и те за спасителен план от държавата като ресторантьорчетата. Много неадекватни хора. Гробници и щайги 50% увеличение. Ами увеличавай бе. Търсене и предлагане. Ще видите колко е търсенето при такова предлагане.
102
0
 
1
 
! Отговори
011001 преди 1 година
:) :) :)
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карат електро , защото на всяка крачка имат зарядни и защото има дават големи отстъпки при покупка .Тука ако тръгнеш до Созопол , трябва да направиш някъде нощувка за да зареждаш , ай мерси
100
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората на запат карат колела и ходят пеша, само в изостанала българия карата дизели, лец сейв да планет.
99
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората на запад карат вече само илектрик - тесли, йоници и такова, нема вече дизел и бензин, лец гоу гриййн гайз.
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората махат дизелите и ги забраняват в цяла европа , дори ги спират от производство , пък при нас били най търсени , ех манипулации и измислици . Нали имам наблюдение от кухнята на този пазар . Българина в момента търси предимно бензин с опция да става на газ или някаква малолитражка -това е !
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В някои страни кола на 2-3 години може да се продаде по скъпо и от нова кола.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На този фон производителите на нови автомобили продължават да изпитват сериозни затруднения със сроковете от липса на части заради пандемията, предаде БНТ". Пандемията отданва свърши. А дори и по-време на пандемията TSMC не е намалявал производството и износа. Но сега ще видят автопроизводителите какво е липса на чипове.
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 89 г . се купуваха нови коли . Вярно , лади , жигули , шкода и тн , но нови и просто такива бяха колите .Сега също има дачия , шкода и други , но първо са скъпи и второ българина иска БМВ, Мерцедес или нещо такова , ако може да е с всички екстри и да е до 5 бона . Цените в момента са чисто спекулативни и ако не ви трябва спешно кола изчакайте няколко месеца .
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за нова се чака поне една година, а сега след авиошоуто на Нанси Пелоси може и до 3 години да се чака.