С 50% са скочили цените на автомобилите втора ръка

У нас най-предпочитани са колите до 10 години
12 авг 2022 07:12, Нели Христова
146
С 50% са скочили цените на автомобилите втора ръка
Снимка: БГНЕС

Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша прогнозират, че увеличението може да достигне близо 50 процента спрямо цените от миналата година. На този фон производителите на нови автомобили продължават да изпитват сериозни затруднения със сроковете от липса на части заради пандемията, предаде БНТ.

От началото на годината цените на колите втора ръка вървят нагоре. Причината - на вторичния пазар в Западна Европа липсват оферти. Традиционният внос от Италия, Германия, Швейцария и Австрия е силно ограничен, тъй като след световния локдаун за нов автомобил се чака между 8 месеца и година и половина.

"За една кола в момента се борят около 4-5 търговци навън. Цените се вдигнаха поне с 30 процента както на новите коли, така и на втора употреба", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

Основната причина за това е огромното забавяне на резервните части и доставката. Поради тези причини през последните години доста се развива вътрешният пазар на автомобили в България, допълва Константин Попов - търговец на автомобили.

У нас най-предпочитани са колите до 10 години. Според търговците макар и с бавни темпове автопарка в България се подновява като в големите градове шофьорите вземат под внимание и евросертификата на колата.

"Ценовият диапазон на автомобилите, които се продават на българския пазар, е между 3-4 хиляди лева до 40-50 хиляди. Дизеловите автомобили са най-търсените. Тези с малките мотори са за предпочитани. Тъй като в момента пропан-бутанът е най-евтиното гориво на пазара, към колите с газов инжекцион също има голям интерес", каза Емил Николов - търговец на автомобили.

Повишен е и интересът към хибридните автомобили заради ниския разход, който е средно с 30% по-малък от този на стандартен бензинов или дизелов двигател в същия клас.

През последните няколко месеца търговците отчитат и друга тенденция. Повишаване на интереса към електрическите автомобили заради високите цени на горивата. Втора ръка те могат да се намерят на цена между 20 и 80 хиляди лева.

Засега обаче придвижването на ток у нас остава по-скоро бутиково удоволствие. До 1 юли регистрираните електрически коли са малко над 4600. Според търговците една от причините е липсата на голям брой зарядни станции в страната. На този фон прогнозите са, че цените ще продължават да растат, а пазарът ще навакса забавените темпове най-рано догодина.

"От 60-70 автомобила, които държа в наличност, в момента имам 9 автомобила в автокъщата. Продаваме, а няма какво да купим", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

По данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили броят на регистрациите на нови коли в Европа е намалял с близо 17 процента през юни. От началото на годината спад отчитат страни като Италия, Франция, Германия и Испания. Най-голям процент през юни е регистриран в Хърватия - близо 30 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 50% са скочили цените на автомобилите втора ръка И се било чакало по 8 месеца и отгоре! Честито, добре дошли! Социализма се завърна!
52
3
 
11
 
! Отговори
Петров преди 1 година
да си беден вече е лукс, цената на бедността нараства. така ни убеждават измамниците които продават счупени коли, карани от пенсионер до хлебарницата само в събота и неделя
51
18
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
Иначе казано, како, караш Порше втора ръка?! Нямаш ли възможност за ново? Защото в половината ИТ сектор имаме.
50
21
 
4
 
! Отговори
Каката преди 1 година
Зареждам поршето си с бензин 100 октана, цена 3,80 лв. на литър! С ниско октановия бензин колата кашля и киха. Струва 100,000 евро. Съжалявам си, че нямате толкова пари, за такава кола. Цъървули си бяхте, църрвули си останахте.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 52 - Ами като дългите изречения са ти трудни. Бъркотия е :)
48
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автомобил втора ръка никога, освен ако не е нещо на 1-2 години в гаранция или някаква колекционерска класика. Всекиму пожелавам да може да си позволи нов автомобил среден клас. Излиза доста по-евтино от втора ръка, повярвайте ми. От сума години взимаме с 40% остатъчна стойност и караме с жена ми. През 2-3 години нов модел. Аз по-голям, за нея- по-малък. Само обслужване и това е. А и при тези средни заплати в София е напълно постижимо дори за човек с по-скромен доход от рода на 5к лв..
47
1
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Ха ха ха човече съзнаваш ли каква бъркотия от думи си създал ?
46
3
 
8
 
! Отговори
Тук има само преди 1 година
комплексирани маниаци на коли които се надпреварват да фантазират, мечтаят и подгряват други като тях ! Лъжете се още те търговците на коли такива търсят баLaми като вас които казват например като един тук, че намаленото търсене вдигало цената.....карайте си "мисловните" автомобили и не занимавайте околните, не всички са като вас баLъци !
45
4
 
6
 
! Отговори
от 41 преди 1 година
до 46 А значи четем без да мислим. Да ти обясня по-подробно изречението- "Като няма нови, няма кой да си продаде старите, затова и цената расте." - Търсенето си е същото, ама стоката става дефицитна. Продават се по-малко нови, следва продават се по-малко стари, пък хората търсят "нов внос", но няма от къде.Реално търсенето на 1бр. се е увеличило. А цената расте защото "намаления внос на украински суровини"-сиреч и суровините за тия коли са намалели(дефицитни) и им е скочила цената.Ся разбра ли?
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си дадеш парите за стар тралалясни трябва да са ти изпили мозъка
43
4
 
12
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Неудачия е подобие на кола!
42
1
 
16
 
! Отговори
Как преди 1 година
От 3-4 месеца следя 20-ина обяви в мобиле ,защото искам да си купувам кола ..даже някои леко свалиха леко цената?!Или така си пишете новините или живеем на различни планети
41
3
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
Ти нормален ли си бе пингвин, цената да се качва когато намалява търсенето ??? Боже, Боже какви същества развъждаш в България ? А на Запад наистина цените падат дори и новите имат облекчения вероятно и цените им ще паднат скоро с 1-2 % .
40
22
 
3
 
! Отговори
Весето преди 1 година
Ми премиум колите им се вдига цената. Факт. Бмв 7 ци, ес Класи, аемджита, брабуси, ес осмици. За мен един мъж няма ли 8 цилиндъра в автомобила директно го задрасквам. Има и некви ***, дето си купили чисто нова НеуДачия, ЧиКиа или подобна бракма от магазина и се мислят за вървежни. Абе мъжки п тки
39
2
 
7
 
! Отговори
еколог преди 1 година
Независимо от повишеното търсене на стари бараки, не се стеснявайте да си ги предадете за скрап. И там цените са се увеличили а части, веке няма.
38
4
 
2
 
! Отговори
до 36 от емигрант преди 1 година
Какви бази данни, какви онлайни бе, живея през три номера до магазина за втора употреба, всеки ден минавам за работа пред витрината му с коли и дори да не искам виждам цените на автомобилите с пълните данни на табелката до колата ! Вероятно ще се учудиш и какъв ли е този магазина града а не на поляната ! Ти не живееш извън България а в някой кьоше в тази кошара ! Дори за новите има облекчения заради кризата, ако търся кола няма да обикалям държавата из нета ще отида до най-близкия магазин за вто
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 28 И къде на "запад" е паднала цената. И за нови и за стари, навсякъде скочи още от началото на ковида, а сега заради намаления внос на украински суровини още толкова. За нова кола вече се чака поне по 6-7 месеца. Преди се получаваше за 2-3. Като няма нови, няма кой да си продаде старите, затова и цената расте.
36
5
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Комплексара си ти, аз просто дадох един пример, с мой личен опит. Но не е хубаво да завиждаш на хората, давам ти съвет!
35
0
 
2
 
! Отговори
Em преди 1 година
До АнонименБастунът още ли е в багажника, че ми трябва за мойта баба. Тя обича мощните коли, ама пак тъй за пенсията и до супера ще ходи само...
34
3
 
6
 
! Отговори
До емигранта преди 1 година
Не знам кои цени падат, я вземи си опресни малко базата данни, и се разходи из онлайн борсите за коли в лелеяният запад. Ще останеш доста изненадан от "падащите" цени. И аз живея там, и гледам всеки ден какво се случва. Мои приятели които чакаха по 8-9 месеца новата си кола, в момента съжаляват, че са си сменили старата дизелова, с нова бензинова.