Цените на старите коли полетяха нагоре, кой ще кара нов автомобил?

Експерт: Сега не е добър момент за покупка на кола
23 авг 2022 11:00, Красимир Ангелов
66

Освен високите цени на горивата, в последните месеци сериозен скок се наблюдава и при цените на старите коли.

"Сегашният момент не е добър за покупка на кола. Сложно е да се предвиди дали ще дойде в бъдеще по-добър момент. Финансовата криза и рецесия, които ще намалят търсенето, ще тласнат цените надолу. Именно това налагане на електрофикацията кара в момента много хора да се презапасят с конвенционални автомобили. Тази промяна, която се задава в Европа, не е фактор в главите на повечето купувачи в България, защото България не полага особени усилия да налага екологични норми", заяви авторът на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR Константин Томов в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че в България има регистрирани над 4 хиляди електромобили, но в сравнение със страните, където е имало държавна политика за такъв тип автомобили, сме безкрайно назад. Гостът прогнозира, че достъпната, масова кола ще е за сметка на много по-малка батерия, по-ниска скорост, а стандартните електромобили ще останат все така скъпи.

Поскъпването на автомобилите втора употреба през последната година е драстично, то вече е между 30 и 50%, алармират собственици на автокъщи. В началото на годината ръстът беше между 10 и 20%, което се дължи на забавянето на производителите на нови автомобили поради пандемията и липсата на части.

Според главния редактор на automedia.bg вносът на автомобили втора ръка е намалял в България тази година, защото търсенето на западноевропейските пазари се увеличава. Томов посочи, че цените на автомобилите са се увеличили драматично в последните години. А цените на употребяваните автомобили се увеличават, защото новите стават все по-недостъпни.

Томов коментира и войната по пътищата, която традиционно в летните месеци взима все повече жертви.

"Катастрофите станаха основна новина за медиите и ние просто им обръщаме повече внимание. Фаталните катастрофи в България не са толкова много на фона в световен мащаб. Катастрофите в България са много по-малко, отколкото са в САЩ. Много по-малко са, отколкото са били в България в края на 80-те и началото на 90-те", каза авторът на предаването "Колела".

Според него инфраструктурата е значим фактор за катастрофите, качеството на автомобилите и нивото на техническия контрол също е проблем, но основната причина е качеството на шофьорите. Той отбеляза, че след Ковид-19 има изнервеност и освободеност на шофьорите на пътя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Ала- бала преди 1 година
До АнонименВ Румъния дават субсидия от 20 000 лв. при покупка на електрически автомобил.
57
0
 
0
 
! Отговори
Ала- бала преди 1 година
Поскъпването на колите в България е тройно в сравнение с 2019г. Разликата в цената със цените в други страни е с 10-20х. Euro. повече. Високата цена се дължи от факта, че местните търговски представителства целят максимална печалба на минимум вложена работа. Много хайлогъзници са заети в този сектор, направо вони, не се трае.
56
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Преди 11години и нещо си купих нова, сега е на 86000 км и не мисля да я сменям. Паричките, дадени за нов автомобил , застраховки и данъци, почват лека полека да се връщат. През 2011 си правех точно тая сметка-нова кола с всички налични екстри, която да карам поне 15години, не да сменям през пет или 2-3като тия с втора ръка покупки.
55
2
 
2
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Сметката е много ясна - нормално карана и поддържана кола след 5 години губи 50% от стойността си, след още 5 се е обезценила на 75%.всичко над тези стойности не си струва.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аде бе
53
34
 
4
 
! Отговори
Симо преди 1 година
То освен Мерцедес всичко ново е леш
52
2
 
15
 
! Отговори
Антиемигрант преди 1 година
До 10 , емигрантче, хич не се и прибирай, стой си у западно, щото ако там сте свикнали да пляскате глупости и никой да не ви обръща внимание, тука все още за подобни реплики , казани на живо , може да ти се наложи спешно посещение до зъболекар и травматолог. Да живее България!
51
4
 
20
 
! Отговори
Емил преди 1 година
Стига просташки новини,салоните са пълни с 20 годишни клоаки по на 150000 реални .
50
3
 
11
 
! Отговори
Язък преди 1 година
Автовозите карат празни.
49
5
 
18
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Нали горивата са скъпи?Слизаме от колите.
48
4
 
27
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Пак поръчкова статия. Гладна кокошка просо сънува.
47
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СТИГА С ТИЯ КОЛИ- В ГРАДА Е АД- ЗАДРЪСТВАНИЯТА СА КОШМАРНИ, АВТОБУСИТЕ ПРАЗНИ- В ГЕРМАНИЯ ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ КАРТАТА Е 9 ЕВРО, ВКЛЮЧВА МЕТРО И ВЛАК, ТУК БИЛЕТИТЕ ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ СКОЧИХА....
46
9
 
12
 
! Отговори
Хyiчо преди 1 година
Така ли? Така или иначе ни нова ни Стара кола бих си купил от България.А в приложението Мобиле.де ми изпраща всяка н по ваш оферта от критериите, които съм задал. Е там не са скочили!
45
2
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
Къде се закачи е все става социализъм. Пак старите коли по скъпи от новите.
44
5
 
10
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
На б***лъци акъл не се дава. Само им пребъркваш джобовете, с финес
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 Може да пробваш да питаш по болниците колко човека влизат и с признаци на хронично недохранване. Ще разбереш дали и от глад има умрели или на ръба. За твое сведения средностатистически пенсионер в голям град при пенсия 300лв има разходи поне 200лв и при спряно парно само за сметки. Остават му 100ина лв за храна и лекарства. Можеш ли да се нахраниш качествено примерно с 1-2лв на ден? Трайно безработни, клошари и т.н. нямаме ли? Бедните по селата да не ядат през ден пържоли?
42
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Верно ли? Как ще идеш от София до Варна с електромобил, дето изминава максимум по 200км до зареждане отнемащо над час-два? Това при налични по пътя примерно станции с капацитет максимум 10 автомобила едновременно, т.е. 10 места с по 1 зарядно? Тръгваш, по средата на пътя чакаш 4-5 часа за зареждане и след това продължаваш вместо да минеш целия път без дозареждане за 3-4 часа? Електрокарите стават само за града, но хората с колите си пътуват доста често и до други градове.
41
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електрическата Дачия Спринг е 39 600лв.Евтино ли е?Според мен не.Абе стана скъпо да имаш нова кола.
40
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига с тези партенки! Пълно е с таралясници!
39
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера се върнах от екскурзия в Италия и Швейцария. Пълно е с дачии!