Калифорния забранява продажбата на коли с ДВГ

Решението влиза в сила от 2035 г.
26 авг 2022 15:43, Йоана Цонева
55
Калифорния забранява продажбата на коли с ДВГ
Снимка: БГНЕС

Калифорния планира да спре продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., като решението е част от борбата на щата с изменението на климата. Забраната има за цел да накара автомобилопроизводителите да преминат по-бързо към създаването на по-чисти превозни средства, предава "Би Би Си".

Решението бива взето, след като губернаторът на щата Гавин Нюсъм си постави цел през 2020 г. да ускори прехода от използването на изкопаеми горива към щадящи околната среда алтернативи.

Калифорния е най-големият по население щат в САЩ и една от най-големите икономики в света. Жителите са 39 млн., а БВП на щата през миналата година възлиза на 3.4 трлн. долара. Така ако Калифорния бе независима страна, щеше да е петата най-голяма икономика в света, нареждайки се след Германия и изпреварвайки Великобритания.

Съгласно указанията, издадени от местната правителствена агенция California Air Resources Board (CARB), 35% от новопродадените превозни средства в щата, трябва да бъдат електромобили, хибриди или водородни автомобили до 2026 година. Процентът се увеличава до 68% от всички продажби до 2030 г. и 100% до 2035 година. Изпълнителният директор на агенцията Лейн Рандолф казва, че това решение е „исторически момент за Калифорния, за другите щати и за света, тъй като прокарваме пътя към бъдеще с нулеви нетни емисии“. С това си решение Калифорния отново изпреварва федералното правителство на САЩ, що се отнася до борбата с изменението на климата.

Още по темата
Джоузеф Менделсън, старши съветник в Tesla, казва, че целите са постижими и проправят пътя на Калифорния да бъде водеща в прехода към екологичните превозни средства.

Въпреки това индустриалната група Alliance for Automotive Innovation, която представлява автомобилопроизводители като General Motors, Volkswagen и Toyota, казва, че са необходими още действия, за да се стимулира търсенето на електромобили.

„Това, което казахме на California Air Resources Board е, че увеличаването на електромобилите на пътя трябва да върви ръка за ръка с други политики, които заедно ще гарантират успеха на този преход“, казва главен изпълнителен директор на индустриалната група Джон Бозела. Новите указания очакват одобрението на правителството на САЩ, преди да влязат в сила.

Американската асоциация на производителите на горива и нефтохимически продукти (AFPM) обаче призова президента Джо Байдън и Агенцията за опазване на околната среда да отхвърлят искането на Калифорния и определиха предвидената забрана като „незаконна“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и в моята компания обявихме, че до 2030-а ще смъкнем до 0 въглеродните си емисии. Нито знаем как, нито имаме намерение да се опитваме, ама ... добър PR, дет се вика! А след 8-9 години, я камилата, я камиларя. Теа па 2035! И ако не стане, кво? Ще изкочи някой, ще каже, че решението е било прибъзрано или дори ще се игнорира тотално. Ама сега отваря шампанско, пускат музика, пляскат, държата резии "ооо аз виаги съм знаел колко е хубавооо" кикотят се и се снимат, като тийнейджърки в таолетна.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2035 г я сме живи я Путин е пуснал някоя ядрена бомба
6
10
 
5
 
! Отговори
Смех гоуем преди 1 година
Уисконсин БВП = 302.7 милиарда долара, население 5.9 милиона души. Русия население 150 млн, и БВП 1.8 трилиона, демек 30 пъти повече колхозници и БВП 6 пъти по голям. В нета има много цифри факти другари, по добре си гледайте инструкциите и не влизайте в спорове че тия цифри хич не са готини.
5
5
 
27
 
! Отговори
Смех преди 1 година
10 часа зареждане за 2 часа каране
4
5
 
12
 
! Отговори
Смех преди 1 година
А я кажи колко е на Уисконсин БВП колкото на София
3
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калифорния БВП = 3.36 трилиона долара. Русия БВП = 1.775 трилиона. Това е положението другари
2
14
 
7
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
Да изчакаме нашите русофили да си кажат тежката дума по въпроса
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фейк.бг