Двеста роми нападнаха полицаи в Монтана

Ромите са хвърляли камъни и бутилки по униформените служители и шестте автомобила, с които те пристигнали в квартал „Кошарник“
9 сеп 2005 16:46,
Двеста роми нападнаха полицаи в Монтана
Снимка: Булфото
Двеста роми, повечето от които малолетни и непълнолетни, са нападнали през тази нощ в квартал "Кошарник" в Монтана полицаи от местното РПУ. Ромите са хвърляли камъни и бутилки по униформените служители и шестте автомобила, с които те пристигнали в квартала, съобщи на извънредна пресконференция директорът на РДВР-Монтана полковник Вихрен Тончев.

В 23,43 часа в РПУ-Монтана е бил подаден сигнал от гражданин, че в квартал "Кошарник" се нарушава нощната тишина. На място е бил изпратен един полицейски автопатрул. Дежурните се опитали да влязат в дискотека "Адис", от която идвал шума, но на вратата били спрени от рома Радослав Я. /24г/. Той се представил за Киро Японеца и отказал да даде за проверка личната си карта.

Униформените служители му сложили белезници и го отвели в полицейския автомобил за изясняване на самоличността. Междувременно от дискотеката излезли Недялко Кирилов /25г/ и Христо Б. /23г/. Те призовали хората от дискотеката и от квартала да се събират на улицата.

За минути полицейската кола била обградена от около 200 роми, предимно деца и младежи. На мястото пристигнали още пет полицейски коли и джипове. В един момент Недялко Кирилов извикал на тълпата - "да освободим нашия човек и да им обърнем колите", след което ромите изсипали множество камъни и бутилки по униформените и започнали саморазправа с тях.

Главен сержант Георги Веселинов /40 г./ е бил намушкан с остър предмет в ръката, а сержант Георги Василев /35 г./ е ударен с камък в тила на главата. На два автомобила "Опел астра" и на един полицейски джип са били счупени стъклата, допълни полк. Тончев.

По време на саморазправата полицаите били принудени да освободят задържания Радослав Я. Към 1,00 часа тълпата се разпръснала. В 3,00 часа подстрекателите Недялко Кирилов и Христо Б. са били арестувани в домовете им в квартал "Кошарник".

РДВР-Монтана е поискала от Окръжния съд в града налагане на постоянна мярка за задържане на двамата, съобщи директорът на полицията полк. Тончев. Той каза, че полицаите са били наричани с обидни думи, роми им заявявали, че те ги дискриминират и им нарушават гражданските права.

"Полицаите не са употребили сила и не са дали предупредителни изстрели във въздуха, тъй като в тълпата е имало много деца и младежи. Ако обаче се стигне до нови фрапиращи нарушения на закона, то ние ще вземем по-крути мерки", заяви пред журналистите полк. Вихрен Тончев.

Тончев съобщи, че в 9,00 часа утре ще се срещне с лидерите на ромската общност в Монтана и ще ги предупреди, че за в бъдеще полицаите ще бъдат много по-строги при подобни безредици в ромските квартали "Кошарник" и "Огоста". В момента в "Кошарник" няма напрежение и обстановката е спокойна. Засилено е полицейското присъствие, добави полк. Тончев.

Пред БТА жители на "Кошарник" споделиха, че са били провокирани от полицаите да ги нападнат, други обвиниха служителите на реда, че се пристигнали в квартала в нетрезво състояние. Полк. Тончев отхвърли тези обвинения като несериозни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание